Ce avantaje au avut Obama și Clinton din vânzarea uraniului către Rusia

Un informator al FBI, audiat în Congres, i-a implicat pe Barack Obama și pe Hillary Clinton în afacerea „Mită pentru Uraniu”.

Potrivit unei relatări a publicației The Hill, informatorul a făcut mărturii scrise în cadrul a trei comisii din Congres. El a afirmat că oficiali ruși din domeniul nuclear i-au spus „în diferite rânduri că APCO va aloca o parte din cheltuielile de lobby anuale de 3 milioane de dolari pe care le primeau de la ruși pentru sprijinirea în natură a Fundației Global Initiative a Clintonilor”. 

Compania americană de lobby APCO Worldwide a fost angajată de Moscova pentru a influența administrația Obama prin intermediul lui Hillary Clinton, care era secretar de stat, a declarat informatorul FBI, a cărui identitate este ținută secretă. 

„Contractul impunea patru plăți de câte 750.000 de dolari în interval de douăsprezece luni”, a explicat el. „APCO era necesar să ofere asistență gratuită pentru Clinton Global Initiative ca parte a demersurilor lor de a crea condiții care să determine administrația Obama să ia decizii favorabile în legătură cu orice, de la Uranium One la Acordul de Cooperare Nucleară dintre Statele Unite și Rusia.” 

APCO a dezmințit pentru The Hill afirmațiile informatorului FBI. 

Agenția atomică a Rusiei, Rosatom, a achiziționat în perioada 2009-2013 compania canadiană Uranium One, care exploata 20% din rezervele de uraniu ale Statelor Unite. Dat fiind că uraniul este o rezervă strategică, vânzarea a fost analizată de o comisie mixtă formată din nouă agenții ale administrației Obama, inclusiv Departamentul de Stat, condus de Hillary Clinton. Indiferent de aviz (care în cazul Uranium One a fost pozitiv), ultimul cuvânt privind tranzacția i-a revenit președintelui Obama, care a aprobat-o.

În 2015, New York Times scria că, în perioada achiziției, fundația familiei președintelui Uranium One a făcut donații de 2,35 de milioane de dolari către Clinton Global Initiative. În plus, o bancă de investiții care avea legături cu Kremlinul și promova Uranium One i-a plătit lui Bill Clinton pentru un discurs susținut de acesta la Moscova la scurt timp după ce achiziția a fost anunțată. 

În acest mod, a cincea parte din uraniul Statelor Unite a ajuns pe mâna Moscovei. 

Citiți și:

Guvernările americane, cele mai corupte din istorie. Cum l-au ucis americanii de două ori pe bin Laden. Mai este acum SUA o democraţie funcţională?

Carl Bernstein la RFI: Hillary Clinton are «o relație dificilă cu adevărul»

yogaesoteric

14 iunie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More