Ce cuprinde bugetul misterioasei agenții DARPA?
Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (The Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) este cunoscută ca fiind cea mai notorie și misterioasă ramură a Pentagonului.
Revista The Economist a numit DARPA agenția „care a modelat lumea modernă” și a enumerat sateliții meteorologici, GPS-ul, dronele, tehnologia stealth, interfețele vocale, computerul personal și internetul pe lista inovațiilor pentru care „DARPA își poate revendica, cel puțin parțial, meritele”. Aceste tehnologii au fost inventate inițial pentru obiectivele militare ale Pentagonului.
DARPA a oferit finanțare și sprijin tehnic companiei Moderna pentru tehnologia de vaccinare cu ARNm, cel puțin din 2013. DARPA a avut, de asemenea, asociați și parteneri de lungă durată la Institutul de Virologie din Wuhan.
O privire asupra noului lor buget oferă o viziune asupra a ceea ce armata americană vede ca făcând parte din viitorul războiului.
Utilizarea învățării automate și a inteligenței artificiale (IA) pentru a manipula informațiile sau comportamentul uman pare a fi o prioritate pentru DARPA, judecând după buget.
Un proiect numit AAI își propune să promoveze „facilitarea interfeței operator-mașină, gestionarea și diseminarea cunoștințelor, precum și previziunile unei IA informate de contextul social”. Proiectul își propune, de asemenea, să includă un „accent pe măsurarea și agregarea semnalelor preconștiente și pe modul în care acestea pot fi folosite pentru a determina ceea ce oamenii cred că este adevărat”.
Proiectul SemaFor beneficiază de sute de milioane de dolari și va folosi inteligența artificială „pentru a identifica informațiile false, originea și intenția lor”. Un proiect numit ASED dezvoltă „boți de contracarare a ingineriei sociale”. (Este pusă la dispoziție o foarte sumară descriere a acestui proiect.)
Cândva considerat a fi ceva doar pentru filme și emisiuni de televiziune, DARPA intenționează să continue dezvoltarea unui tip de „armă cu raze”. Proiectului Warden i se alocă milioane de dolari pentru „amplificarea razei de acțiune și a letalității sistemelor și armelor cu microunde de mare putere”.
Ideea Forumului Economic Mondial privind tehnologia celei de-a patra revoluții industriale, care este parțial definită ca fiind fuziunea sistemelor digitale, tehnice și biologice, este de asemenea evidențiată în bugetul DARPA.
Într-un proiect intitulat Vindecarea rapidă a rănilor suferite de luptători, DARPA intenționează să valorifice „inteligența artificială pentru a prezice, stimula și controla procesele fiziologice în țesuturile complexe”.
Proiectul cu numele de cod „NSIA” sau „tehnologia de interfață a mașinăriilor non-chirurgicale”, are ca scop „introducerea mai multor canale de informații în țesutul neuronal uman biologic”. Descrierea explică faptul că acesta se află în prezent în „faza finală de testare/tranziție către implementare”.
Agenția intenționează, de asemenea, să utilizeze dispozitive inteligente, cum ar fi ceasurile inteligente, telefoanele inteligente, mașinile inteligente și aparatele electrocasnice inteligente, cunoscute și sub numele de internetul obiectelor (IoT), pentru a continua spionajul și supravegherea, propunându-și să faciliteze menținerea custodiei (supravegherea constantă) a „țintelor” în medii contestate, „prin crearea unei interfețe cu infrastructura IoT, pentru suplimentarea capabilităților prin satelit”.
Citiți și:
Folosirea oamenilor ca „bioreactoare” – parteneriat de durată între DARPA și Moderna în dezvoltarea tehnologiei de la baza vaccinurilor ARNm
Secretele din Silicon Valley. Ceea ce Big Tech nu vrea să știți (I)
yogaesoteric
13 februarie 2023