Ce este energia subtilă, sublimă a iubirii? Ce se petrece în trupul și în creierul nostru când ne îndrăgostim? Descoperirile științei…

 

Toți am simțit-o la un moment dat în viața noastră. O regăsim în cărți, în melodii, în filme. Este omniprezentă în jurul nostru. Dar ce este iubirea? Unde locuiește aceasta? Ce o declanșează? Și ce se petrece cu adevărat în mințile și în trupurile noastre când avem „fluturi în stomac”?

Iubirea, deși adesea dificil de definit, include dezvoltarea unei puternice legături emoționale față de o anumită persoană. Iubirea este un sentiment universal, dar măsura în care este exprimată poate varia în funcție de cultură, religie și statut social. De exemplu, mai puțin de 5% dintre americani au declarat că se vor căsători fără a simți fiorul dragostei, comparativ cu 50% dintre pakistanezi.

Numeroase regiuni ale creierului se activează atunci când ne gândim la persoana iubită sau în prezența acesteia. Acestea includ hipocampul, hipotalamusul și cortexul cingular anterior. Activarea acestor zone cerebrale poate inhiba comportamentul defensiv, poate reduce anxietatea și crește încrederea în persoana iubită. În plus, anumite regiuni din creier, cum ar fi amigdala și cortexul frontal, sunt dezactivate ca răspuns la sentimentul de iubire. Astfel, se atenuează tendinţa de analiză critică a ființei iubite şi se reduce probabilitatea de apariţie a unor eventuale emoții negative.

Oxitocina și vasopresina sunt hormonii asociaţi cu dragostea romantică. Aceștia sunt produşi de hipotalamus şi eliberaţi de glanda pituitară. Deşi aceşti hormoni acţionează atât la bărbați, cât și la femei, femeile sunt mai sensibile la oxitocină, în timp ce bărbații sunt mai sensibili la vasopresină. Concentrațiile oxitocinei și vasopresinei se măresc atunci când suntem îndrăgostiţi. Acești hormoni acționează asupra a numeroase sisteme din creier și, în mod particular, ei interacționează cu sistemul dopaminergic şi pot stimula eliberarea dopaminei de către hipotalamus, substanță care controlează capacitatea de a experimenta plăcerea.


Citiți și:

Ghid pentru îndrăgostiţi

Un experiment uimitor cu o sensibilă cameră termografică detectează apoi dacă suntem cu adevărat îndrăgostiți

 

yogaesoteric
30 martie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More