Ce este oxidul de etilenă, pesticidul depistat în 7000 de produse alimentare regăsite în două supermarketuri mari din Franța
Un pesticid a fost depistat în produse ca înghețată, biscuiți și paste, în lanțul de magazine Carrefour din Franța.
7000 de produse alimentare ar conține acest pesticid, respectiv oxidul de etilenă.
Ce este oxidul de etilenă
Oxidul de etilenă este un produs cancerigen care se regăsește în multe materii prime alimentare care se află la baza brânzeturilor, produselor de panificație și de cofetărie. Acesta se mai găsește și în înghețată.
Peste 90 de produse, în principal înghețata, au fost adăugate recent pe lista neagră a celor care conțin pesticidul incriminat. Pesticid care în Europa este interzis de 10 ani. O anchetă europeană este în curs pentru a afla cine, dintre fabricanții de materie primă sau importatori, este responsabil de această nouă catastrofă sanitară.
Cum ne putem feri de acest pericol
În mod normal, imediat ce sunt repertoriate, produsele sunt retrase de la vânzare, însă multe dintre acestea sunt exportate și se pot afla în toate colțurile lumii, in special rețele de distribuție franceze Carrefour sau Auchan.
Dacă dorești să știi ce ai în frigider, poți verifica pe site-ul rappel.conso, acolo unde sunt contabilizate toate produsele care conțin acest agent toxic.
Mai multe loturi de înghețată cu oxid de etilenă, retrase de la vânzare în România. Cum își pot recupera banii cei care au cumpărat produsele. Anunțul Autorității Sanitare
Mai multe loturi de înghețată Mars – Bounty, Twix și Snickers – au fost retrase de pe piața din România din cauza oxidului de etilenă, potențial cancerigen, a anunțat sâmbătă Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Reprezentanții ANSVSA spun că peste 100.000 de bucăți de înghețată au fost retrase deja de pe piața din România. Comisia Europeană a decis vineri seară că produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat.
Conform ANSVSA, producătorul de îngheţată Mars retrage de pe piaţa din România mai multe loturi de îngheţată Bounty, Snickers şi Twix, comercializată individual sau la cutie cu şase bucăţi, după ce s-a descoperit oxid de etilenă, un ingredient cu potenţial cancerigen. Compania spune că loturile au fost retrase din cauza „prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizori, la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE”.
Este vorba despre loturi de înghețată cu termen de valabilitate decembrie 2022, ianuarie, februarie sau martie 2023.
ANSVSA a publicat anunțul Mars cu lista loturilor retrase, compania menționând că niciun alt brand sau produs ale Mars sau alte loturi din aceleași produse sau produse cu alt termen de valabilitate nu sunt afectate. Mars a anunțat și procedura de returnare a produselor din aceste loturi.
„Acest ingredient se utilizează ca aditiv și este natural, dar este vorba de un adiacent aditiv în componența căruia s-a găsit oxid de etilenă, un pesticid. Dar doar câteva loturi au fost contaminate de această gumă. Acest aditiv E410 este un aditiv natural, și acesta a fost tratat cu oxid de etilenă, câteva loturi, care a intrat în înghețată”, a spus directorul ANSVSA, Mihai Ponea, la Antena 3.
ONG-ul Foodwatch, precum şi sindicatul Solidaires CCRF&SCL al agenţilor DGCCRF, au tras recent un semnal de alarmă, acuzând autorităţile că doresc „să lase să intre pe piaţa europeană produse” a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021.
Ce este guma de caruba
Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta este comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Este obţinută din seminţele arborelui de caruba (roşcov), cultivat în principal în zona Mediteranei. Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.
Citiţi şi:
Ce ingrediente nocive poate conţine îngheţata
Alimentele prelucrate industrial cu aditivi alimentari sunt de două ori mai cancerigene decât tutunul
yogaesoteric
19 iulie 2021
Also available in: Français