Ce înseamnă a fi român? Diferența dintre a fi și a avea

 

Mulți deplâng faptul că nu mai avem industriile pe care le aveam în timpul comunismului. Este adevărat, posedam, dar datorită unui posedat! Cei care plâng după ce aveam, plâng, de fapt, numai după o singură latură a posesiei, cea materială. Poți să reduci ființa neamului la acest plan al materialității, dar este profund greșit. Şi în privința neamului este valabilă diferența dintre a avea și a fi! Dictatura se bazează totdeauna pe a avea, având iluzia de a fi!

Chiar și naționalismul are, în mod ascuns, la bază, criteriul „a avea”. Tot ce are caracter național, port național, cultură națională, este redus de excesele naţionalismului, fără să ne dăm seama, la ce „avem”. Unii au ajuns la concluzia că, în timpul lui Ceaușescu, eram o țară liberă. Dar a avea nu înseamnă libertate, căci posesiunea te face posedat, ceea ce, în ultimă instanță, este ceva autodistructiv. Așa dispar dictaturile! A fi liber înseamnă, de fapt, A FI!

Interesant este că cei care laudă planul material în comunism, uită cultura. A fi liber se manifestă la nivelul culturii, acea libertate care are sursa în a fi! Pe plan arhetipal, acest a fi se arată în simbolul viu al centrului, ca principiu organizator, unificator! Acest principiu este Sinele neamului, stânca arhetipală din inconștientul său colectiv, pe care se construiește existența neamului! La evrei această stâncă este Sinaiul sau Ierusalimul!

Potrivit lui Nae Ionescu, românul este ca sămânța care-și realizează potențialul, tiparul ascuns, alteritatea ascunsă a neamului, continuitatea.

Cultura în comunism nu se prezintă deloc așa, ca o realizare, ca o actualizare a seminței neamului, a potențialului său ascuns, a alterității sale ascunse. Pontențialul seminței crește din a fi! Sămânța este totalitatea, Sinele ascuns, centrul interior al neamului, pe care-l păstrăm prin actualizare! Prin această actualizare păstrăm, cultivăm vitalitatea neamului!

Ce numim azi păstrarea identității nu reprezintă decât niște forme statice, impuse din exterior, cu care ne identificăm în mod pasiv!

De partea cealaltă avem realizarea potențialului arhetipal, actualizarea seminței. Aceasta are un dinamism viu, iar acest dinamism viu înseamnă A FI! În sensul acesta, a fi român înseamnă A FI, înseamnă dinamica actualizării potențialului arhetipal al neamului în fiinţă. Înseamnă a fi român!


Citiţi şi:
Acad. Ioan Aurel Pop vs Lucian Boia: Despre conștiința națională la români…
Renaşterea României

 

yogaesoteric
27 octombrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More