Ce mănâncă greierii care sunt făcuți apoi făină? Toată lumea ar fi necesar să știe
Un expert în creșterea insectelor vorbeşte despre ce tipuri de viruși, bacterii și contaminanți chimici pot fi găsiţi în greierii de casă, care ulterior sunt făcuți făină şi ajung pe farfuriile locuitorilor Uniunii Europene.
Consumul de insecte poate avea riscuri pentru sănătate: ce spune crescătorul de insecte
În ianuarie anul acesta Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri de casă pentru circulația alimentelor.
Se crede că insectele comestibile sunt o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale. Cu toate acestea, este necesar să fie amintit că până acum insectele comestibile au fost recoltate mai ales în mediul natural. Crescătorii de insecte subliniază că mulți consumatori nu știu cum arată reproducerea în masă a insectelor sau ce boli pot avea insectele și ce impurități chimice pot fi găsite în mâncarea obținută din acestea.
Problema posibilelor riscuri pentru sănătate a fost discutată de Marina Brusadelli, psiholog clinician și crescător de insecte amator, într-un articol din ilParagone.
„O parte din fecale și resturi de insecte moarte pot ajunge în produsele finale”
Referindu-se la aprobarea de către Comisia Europeană a greierilor de casă ca hrană potrivită pentru oameni, Brusadelli a explicat că până acum insectele au fost vândute pentru a hrăni anumite specii de animale insectivore sau mamifere. Ea a adăugat că reproducerea acestor insecte este foarte costisitoare.
Insectele se reproduc la temperaturi ridicate (25/30 de grade). Mii de exemplare sunt adunate în fermele de insecte. Aceste insecte mănâncă și excretă în mod constant. După cum explică expertul în creșterea lor, insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, în afară de praful aproape invizibil (fecale), rămășițele rudelor lor. O parte din fecale și resturile de insecte moarte pot ajunge în produsele finale.
Bacterii, viruși și antibiotice pot ajunge în făina de greieri
Specialistul italian subliniază că pentru fermieri, cea mai sigură și mai ușoară cale de a combate contaminarea bacteriană printre insecte este să le dea antibiotice. Potrivit lui Brusadelli, studiile au arătat că zeci de mii de bacterii și viruși diferiţi se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie. Datorită temperaturii ridicate a culturii, acești agenți patogeni se înmulțesc rapid. Potrivit expertului, consumul de insecte poate reprezenta o amenințare serioasă pentru oameni și alte specii de animale.
Potrivit Marinei Brusadelli, din cauza costurilor mari de producție, costul făinii de greieri este în jur de 70 de euro pe kilogram. Deoarece este dificil să obțineți un permis de reproducere a insectelor în scopuri alimentare, practic o companie din Vietnam deține monopolul creșterii greierilor de casă. Totuși, această țară nu are prevederi echivalente cu cele din Europa în materie de siguranță alimentară.
„Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar fi necesar să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care de facto perturbă echilibrul (microbiota/microbiom) transmis și menținut de generații. Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu este cazul să fie subestimat. Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat)”, spune Brusadelli.
Poluarea, o altă mare problemă
Expertul avertizează împotriva introducerii alimentelor pe bază de insecte în meniul zilnic al europenilor. Pe lângă riscurile pentru sănătate menționate anterior, ea mai subliniază că fermele de insecte generează multă poluare pentru mediu, legată nu doar de emisia de cantități mari de CO2, ci și de antibioticele folosite pentru reproducere.
„Suntem dispuși să sacrificăm tradiția noastră, bucătăria italiană de renume mondial și modul nostru de a mânca și de a trăi pentru un mod presupus mai ecologic de a mânca? Ni se spune că nutriția este necesar să fie promovată în țările lumii a treia……. la 70 de euro pe kg? Încă o dată, nu ni s-a cerut nimic, ni s-a impus”, cu aceste cuvinte își încheie articolul crescătorul de insecte italian.
Citiți și:
E oficial: S-a aprobat făina din greieri pentru pâine și alte produse! Atenție la etichete, ca să nu faceți un șoc anafilactic
Prima țară care lasă greierii să cânte, după ce UE a aprobat greierele, viermele, lăcusta și larva ca produse alimentare
yogaesoteric
6 iulie 2023