Ce s-a câștigat prin războiul din Ucraina?

Războiul Ucraina-Rusia durează deja de peste doi ani de când s-ar fi putut încheia – și pentru ce?

În aprilie 2022, delegațiile diplomatice ale Ucrainei și Rusiei se întâlneau la Istanbul la doar câteva săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina. Deși mai rămăseseră de pus la punct unele detalii, în special cu privire la dimensiunea forțelor armate ucrainene după război și la natura garanțiilor de securitate pentru Ucraina, un proiect de acord fusese semnat de ambele părți.

Potrivit delegației ucrainene, Putin „a demonstrat un efort real de a găsi un compromis realist și de a obține pacea”. Oleksandr Chalîi, un membru al echipei de negociere ucrainene, a declarat: „Am reușit să găsim un compromis foarte real. Am fost foarte aproape la mijlocul lunii aprilie, la sfârșitul lunii aprilie, de a finaliza războiul nostru cu o soluție pașnică.”

Un alt membru al echipei, Oleksiy Arestovici, spunea că negocierile ar fi putut funcționa și că ei erau „pregătiți în proporție de 90 la sută”. Comunicatul de la Istanbul, un rezumat ucrainean al acordului negociat, afirmă că „părțile consideră posibilă organizarea unei întâlniri la……. 2022 între președinții Ucrainei și Rusiei, cu scopul de a semna un acord și/sau de a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”.

Am deschis sticla de șampanie”, a declarat Arestovici.

Acest proiect de tratat stipula că Ucraina ar putea urmări aderarea la Uniunea Europeană, dar ar oferi o garanție scrisă că nu va adera la NATO. Acesta a fost punctul-cheie. Tratatul prevedea protecție pentru etnicii ruși din Ucraina, garanții de securitate pentru Ucraina și limite privind forțele armate ucrainene. Donbasul ar fi fost autonom, Crimeea ar fi fost parte din Rusia. Regiunile Herson și Zaporoje, pe care Rusia le-a încorporat acum, făceau încă parte, la acea vreme, din Ucraina.

Dar în loc să încurajeze și să susțină discuțiile promițătoare, Statele Unite și Marea Britanie le-au descurajat. Davîd Arakhamiia, care a condus echipa de negociere ucraineană, a confirmat că „atunci când ne-am întors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev și a spus că nu vom semna absolut nimic cu ei și să ne luptăm”.

În decembrie 2022, Ukrainska Pravda a scris că, la 9 aprilie 2022, Johnson s-a grăbit să ajungă la Kiev pentru a-i spune lui Zelenski că Putin „trebuie presat, nu negociat” și că, chiar dacă Ucraina era pregătită să semneze unele acorduri cu Rusia, „Occidentul nu era”.

În loc să încurajeze Ucraina să continue negocierile care le-ar fi satisfăcut obiectivele și ar fi putut pune capăt războiului, SUA au promis Ucrainei tot ceea ce are nevoie atâta timp cât este nevoie în urmărirea „principiilor fundamentale” care au făcut ca războiul să fie „mai mare decât Rusia” și „mai mare decât Ucraina”, și anume „principiul conform căruia fiecare țară are dreptul suveran de a-și determina propria politică externă, are dreptul suveran de a determina singură cu cine va alege să se asocieze în ceea ce privește alianțele și parteneriatele sale și în ce direcție dorește să își îndrepte privirea”.

În loc să încurajeze diplomația, „Occidentul a sporit ajutorul militar acordat Kievului și a crescut presiunea asupra Rusiei”, potrivit unui fost oficial american „care a lucrat la politica ucraineană în acea perioadă”.

În prezent, există o serie de mărturii convingătoare din partea celor care au jucat roluri de intermediari sau au fost prezenți la discuții, care arată că Occidentul a descurajat o soluție diplomatică la război.

Turcia a jucat rolul de gazdă a discuțiilor. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că discuțiile erau pe cale să pună capăt războiului, dar că „există țări în cadrul NATO care doresc ca războiul să continue”.

Vicepreședintele partidului de guvernământ din Turcia, Numan Kurtulmus, relatează aceeași situație: „În anumite chestiuni, s-au făcut progrese, ajungându-se la punctul final, apoi brusc vedem că războiul se accelerează……. Cineva încearcă să nu pună capăt războiului. Statele Unite văd în prelungirea războiului interesul lor……. Există cei care doresc ca acest război să continue. Putin-Zelenski [urmau] să semneze, dar cineva nu a vrut”.

Prim-ministrul israelian de atunci, Naftali Bennett, și fostul cancelar german Gerhard Schröder au acționat ca intermediari la discuții, la cererea Ucrainei. Bennet spune că „a existat o șansă bună de a ajunge la o încetare a focului”, dar Occidentul „a blocat-o”.

Schröder este de acord: „Nu s-a putut petrece nimic pentru că totul a fost decis la Washington. Ucrainenii nu au fost de acord cu pacea pentru că nu li s-a permis. Ei au fost nevoiți mai întâi să îi întrebe pe americani despre tot ceea ce discutau”.

New York Times a relatat recent că „oficialii americani au fost alarmați de termeni” și i-au întrebat cu condescendență pe ucraineni dacă „înțeleg că aceasta este o dezarmare unilaterală”. Articolul din Times adăuga, pentru prima dată, că președintele polonez Andrzej Duda „se temea că Germania sau Franța ar putea încerca să îi convingă pe ucraineni să accepte termenii Rusiei” și s-a alăturat SUA și Marii Britanii în descurajarea diplomației care se arăta promițătoare.

Fostul subsecretar de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a devenit primul oficial american care a sugerat că Occidentul a jucat un rol în blocarea negocierilor de pace.

Victoria Nuland

Într-un interviu acordat la 5 septembrie, Nuland a declarat că atunci când „ucrainenii au început să ceară sfaturi cu privire la direcția în care se îndreaptă această situație ……. oamenii din Ucraina și cei din afara Ucrainei au început să pună întrebări dacă aceasta este o înțelegere bună și în acel moment totul s-a destrămat”.

Acum doi ani și jumătate, în aprilie 2022, un sfârșit diplomatic al războiului a fost posibil până când Occidentul „l-a blocat”. La acel moment, cea mai mare parte a devastărilor, a pierderilor de vieți omenești și a pierderilor teritoriale nu începuse. De atunci, autonomia pentru Donbas a devenit anexare și alte două teritorii au fost acaparate de Rusia.

Deja până în ianuarie 2024, Iuri Lutsenko, fost procuror general și fost șef al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, a declarat că 500.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau grav răniți. Un număr de 400.000-500.000 este în concordanță cu comunicările interne ucrainene și cu rapoartele de pe câmpul de luptă, conform cărora ar fi necesari 20.000 de soldați pe lună pentru a înlocui morții și răniții. Acest număr corespunde, de asemenea, cu numărul de 450.000-500.000 solicitat de Zelenski în cadrul unei noi mobilizări.

Estimările fiabile ale morților și răniților grav sunt greu de obținut. Dar în cele nouă luni care au trecut de atunci, este posibil ca acest număr să se fi mărit și mai mult. Conform unor calcule, Ucraina pierde mai multe trupe pe zi decât oricând în timpul războiului.

Comandanții din forțele armate ucrainene estimează că „între 50 și 70% din trupele noi de infanterie au fost ucise sau rănite la câteva zile după ce au început prima lor rotație”. Fostul deputat al Radei și comandantul adjunct al Aidar, Ihor Mosîiciuk, a estimat recent numărul de morți sau răniți grav la 500.000. Unii analiști au sugerat că această cifră s-ar putea traduce în aproximativ 320.000 de morți și 180.000 de răniți grav. O altă analiză spune că numărul morților ar putea ajunge la 600.000.

Iar pierderile de teritoriu ajung acum din urmă pierderile de vieți omenești. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și comandantul său șef, Oleksandr Syrskyi, au sperat că trecerea frontierei ruse și invadarea Kurskului vor reduce presiunea de pe frontul din Donbas prin devierea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean pe teritoriul rus. Nu a fost așa. În schimb, forțele ruse au exploatat slăbiciunea cauzată de devierea celor mai bine antrenate și echipate trupe ucrainene de pe frontul din Donbas în Rusia.

Există indicii că frontul ucrainean se prăbușește. Washington Post a relatat la 2 octombrie că „forțele ucrainene s-au retras de-a lungul a zeci de kilometri de linie de front împinsă până la punctul de rupere”. Orașul Pokrovsk este amenințat.

Căderea acestuia ar pune în pericol capacitatea Ucrainei de a-și aproviziona trupele din Donbas pe calea ferată sau pe șosea și ar deschide câmpuri la vest de oraș prin care trupele rusești se pot revărsa în restul Donbasului, avansând obiectivul Rusiei de a anexa regiunea.

Dar, în timp ce atenția era concentrată pe Pokrovsk, Vuhledar (Ugledar), celălalt centru logistic cheie de care depind forțele armate ucrainene pentru a-și aproviziona forțele din est și a-și apăra teritoriul din vest, a căzut. La 2 octombrie, forțele armate ucrainene au anunțat că trupele lor se retrag din oraș.

Pierderea orașului Vuhledar va modifica războiul în patru moduri. Ca și Pokrovsk, va amenința capacitatea Ucrainei de a-și aproviziona trupele din est și va expune la dificultăți apărarea teritoriului din vest. De asemenea, va proteja liniile de aprovizionare rusești care au fost bombardate de Vuhledar. Iar pierderea orașului fortificat „le va permite rușilor să intensifice atacurile în direcția Pokrovsk”.

Eșecul ofensivei de la Kursk, prăbușirea frontului din Donbas și moartea aparentă a „planului de victorie ucrainean” al lui Zelenski ar putea da naștere unei conștientizări, atât la Washington, cât și la Kiev, a faptului că o retragere la tratatul negociat la Istanbul ar putea fi cea mai bună mișcare din punct de vedere strategic.

Rusia a afirmat frecvent că acordul de la Istanbul ar putea fi în continuare „baza pentru începerea negocierilor”. Putin a prezentat recent o propunere de pace bazată pe acordul de la Istanbul, dar adaptată la noile realități teritoriale.

Și aceasta este tragedia Ucrainei. În aprilie 2022, Ucraina se afla în pragul unui sfârșit diplomatic al războiului cu Rusia care îi satisfăcea obiectivele. Dar a fost încurajată de Occident să lupte în continuare pentru atingerea obiectivelor occidentale. Sute de mii de ucraineni au murit de atunci. Mulți alții au fost răniți: mulți rămânând invalizi. Peste șase milioane de ucraineni au fugit din țară. Infrastructura a fost demolată, iar mediul a fost devastat. Și după toate acestea, Ucraina a ajuns din nou la aceeași așezare care era la îndemâna lor încă din aprilie 2022.

S-ar putea să vină momentul în care Zelenski, președintele american Joe Biden, Johnson și un mare număr de susținători, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, vor fi nevoiți să răspundă la întrebarea ce s-a câștigat prin intrarea în război.

Citiți și:
Zelenski și Trump au discutat despre încheierea războiului din Ucraina: „Cred că putem găsi un acord bun pentru ambele părți”
Se înmulțesc semnalele de încheiere a războiului din Ucraina? Analiza istoricului George Damian

 

yogaesoteric
16 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More