Ce se petrece în creierul nostru când ne rugăm?

 

În timpul evenimentelor tragice de la Cernobîl a fost înregistrat un caz unic. După explozia reactorului, la o distanţă de zeci de kilometri, dozimetrele indicau prezenţa unor radiaţii mortale, în timp ce în Biserica Arhanghelul Mihail, aflată la trei kilometri de reactor, valorile erau absolut normale.
 

Studii interesante în acest sens au fost realizate şi în Laboratorul de Neurofiziologie al Institutului Behterev din Sankt-Petersburg. Conducătorul cercetărilor, Valeri Slezin, doctor în ştiinţe biologice, a rezumat concluziile studiului:

„Este cunoscută de mult timp influenţa rugăciunilor asupra sănătăţii omului, aşa că eu am dorit să înţeleg mecanismele neurofiziologice ale acestui proces. Se ştie că, în stare conştientă, în creier predomină ritmuri rapide ale curenţilor bioelectrici, care se observă în somn, în aşa-numita stare de somn rapid. În afară de «somnul rapid» există şi un «somn lent», în care predomină ritmurile lente. Legea simetriei impune ca din moment ce există «somn lent», să existe şi «o trezire lentă». Și chiar există – aceasta este rugăciunea.

Pentru acest experiment, am invitat stareţul unei mănăstiri şi am înregistrat electroencefalograma sa în timp ce se ruga. Rezultatul ne-a uimit. Am constatat că, fiind pe deplin conştient, în timpul rugăciunii, electroencefalograma sa a indicat deconectarea completă a cortexului cerebral. Omul stătea şi se ruga, însă în absenţa totală a vreunui impuls electric, care să indice faptul că scoarţa sa cerebrală lucrează. Adică, am observat o stare de închidere completă a creierului. Am numit acest fenomen a patra stare a omului.

Înainte de descoperirea noastră, ştiinţa ştia despre cele trei stări ale conştiinţei umane: starea de veghe, somnul lent şi somnul rapid, care diferă unele de altele prin impulsuri electrice, în cortex. Acum am cunoscut o altă stare – lipsa completă a activităţii electrice a cortexului cerebral, în timp ce omul era deplin conştient.”

Cercetătorii susţin că prezenţa în viaţa oamenilor a celor patru stări ale conştiinţei îi ajută să-şi menţină echilibrul fizic şi spiritual.

Absenţa rugăciunii favorizează apariţia unui dezechilibru şi a unor boli. Şi cel mai interesant este faptul că această a patra stare a conştiinţei o au persoanele care citesc rugăciuni şi se roagă şi sugarii în vârstă de până la patru luni.

Citiţi şi:

Mecanismul rugăciunii

De ce Dumnezeu nu va pleca. Ştiinţa creierului şi biologia credinţei

Stările de conştiinţă şi analiza lor comparativă din perspectiva şivaismului din Kashmir (I)


 

yogaesoteric
14 septembrie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More