Ce spune Peter Doshi, co-editor British Medical Journal, una dintre cele mai prestigioase reviste medicale, despre eficienţa vaccinurilor covid

 

Toată atenția a fost atrasă de rezultatele dramatice legate de eficiență: Pfizer a comunicat 170 de cazuri covid confirmate cu PCR, respectiv 8 care au primit vaccinul și 162 din grupul placebo. Dar aceste numere au fost micșorate de o categorie numită „suspecți de covid”, anume cei care au avut simptome dar nu au fost confirmați cu teste PCR. Potrivit raportului FDA asupra vaccinului Pfizer, au existat „în total 2410 cazuri suspectate, dar neconfirmate de covid, 1594 din grupul vaccinat și, respectiv, 1816 în grupul placebo”.

Cu de 20 de ori mai multe cazuri suspectate decât cazuri confirmate, categoria aceasta nu poate fi ignorată doar pentru că au lipsit testele pozitive PCR. O estimare a eficienței vaccinului împotriva simptomelor covid, cu sau fără test PCR, ar da o reducere a riscului de infectare de 19%, mult sub pragul de 50% necesar pentru autorizare. Chiar dacă îndepărtăm cazurile ce au apărut în cele 7 zile de la vaccinare (409 la vaccin și 287 la placebo), care ar include majoritatea simptomelor cauzate de reactogenicitatea la vaccin pe termen scurt, eficiența rămâne mică: 29%.”

Dacă multe sau cele mai multe dintre aceste cazuri suspectate ar fi fost la persoane care au avut un rezultat fals negativ al testului PCR, acest fapt ar reduce dramatic eficacitatea vaccinului. Dar având în vedere că bolile asemănătoare gripei au avut întotdeauna nenumărate cauze – rinovirusuri, virusuri gripale, alte coronavirusuri, adenovirusuri, virus respirator etc. – unele sau multe dintre cazurile suspectate de covid-19 se pot datora unui agent cauzal diferit.

Cu 20 de ori mai multe cazuri suspecte de covid-19 decât confirmate de covid-19 și studii care nu au fost concepute pentru a evalua dacă vaccinurile pot întrerupe transmiterea virală, o analiză a bolii severe, indiferent de agentul etiologic – și anume, ratele de spitalizare, cazurile de terapie intensivă și decesele printre participanții la studiu – pare necesară și este singura modalitate de a evalua capacitatea reală a vaccinurilor de a elimina pandemia.

Există o nevoie clară de date pentru a răspunde la aceste întrebări, dar în raportul de 92 de pagini al Pfizer nu s-au menționat cele 3410 cazuri „suspecte de covid-19”. Nici materialul publicat în New England Journal of Medicine nu o face. Niciunul dintre rapoartele privind vaccinul Moderna nu a făcut-o. Singura sursă care pare să fi raportat acest fapt este revizuirea de către FDA a vaccinului Pfizer.

Un alt motiv pentru care avem nevoie de mai multe date este ca să analizăm un detaliu inexplicabil găsit într-un tabel al revizuirii de către FDA a vaccinului Pfizer: 371 de persoane au fost excluse din analiza de eficacitate pentru „abateri importante ale protocolului în sau înainte de 7 zile după administrarea dozei 2”. Ceea ce este preocupant este dezechilibrul dintre grupurile randomizate în numărul acestor persoane excluse: 311 din grupul de vaccin față de 60 la placebo.

Care au fost aceste abateri de protocol în studiul Pfizer și de ce au fost excluși de cinci ori mai mulți participanți la grupul de vaccinuri? Raportul FDA nu spune, iar aceste excluderi sunt dificil de observat chiar în raportul și publicația Pfizer.

Avem nevoie de date brute

Numeroasele întrebări deschise despre aceste teste fac necesar accesul la datele primare de testare. Dar nicio companie nu pare să fi împărtășit date cu terțe părți în acest moment. Pfizer spune că pune la dispoziție datele „la cerere ”. Dar protocolul studiului spune că Pfizer va începe să pună la dispoziție datele doar la 24 de luni de la finalizarea studiului.

Declarația de partajare a datelor de la Moderna prevede că datele „pot fi disponibile la cerere o dată cu finalizarea procesului”. Aceasta înseamnă la sfârșitul anului 2022, deoarece urmărirea procesului este planificată pentru 2 ani.

Este posibil ca situația să nu fie diferită pentru vaccinul Oxford/AstraZeneca, care a promis date la nivel de pacient „când procesul este finalizat”. Iar secţiunea ClinicalTrials.gov pentru vaccinul rus Sputnik V spune că nu există planuri de partajare a datelor individuale.

Citiţi şi:
British Medical Journal: Dezvăluiri despre eficacitatea vaccinurilor Pfizer și ModeRNA. 95%? Mai degrabă între între 19 și 29%!
Un experiment cum nu s-a mai văzut până acum. Ce NU ne spun autoritățile și producătorul despre noul vaccin anti covid bazat pe tehnica ARNm

 

yogaesoteric
7 aprilie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More