Ce știe el? Papa Francisc instruiește entitățile Vaticanului să își mute toate fondurile la banca Vaticanului până la 30 septembrie

Papa Francisc a ordonat ca Sfântul Scaun și entitățile afiliate să mute toate activele financiare la Institutul pentru Operațiuni ale Religiei (IOR), cunoscut în mod obișnuit ca banca Vaticanului.

Rescriptul Papei, emis la 23 august, clarifică interpretarea unui paragraf din noua constituție a Curiei Romane, Praedicate Evangelium, promulgată în luna martie.

Potrivit rescriptului lui Francisc, activele financiare și lichide deținute în alte bănci decât IOR este necesar să fie mutate la banca Vaticanului în termen de 30 de zile începând cu 1 septembrie 2022.

IOR, cu sediul în Statul Cetății Vaticanului, are 110 angajați și 14.519 clienți. În 2021, avea în grijă active ale clienților în valoare de 5,2 miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari).

Deși este numită în mod obișnuit „bancă”, IOR este, din punct de vedere tehnic, un institut financiar, fără sucursale, care își desfășoară activitatea în cadrul Statului Cetății Vaticanului pentru a oferi servicii clienților, printre care se numără Sfântul Scaun și entitățile conexe, ordinele religioase, clerul, instituțiile catolice și angajații Sfântului Scaun.

IOR și-a văzut numărul de clienți scăzând cu 472, de la 14.991 de clienți la sfârșitul anului 2020 la 14.519 în 2021. Aproape jumătate dintre clienții săi în 2019 au fost ordine religioase.

Potrivit raportului său anual, profitul net de 19 milioane de dolari al instituției financiare în 2021 a scăzut, de asemenea, de la 44 de milioane de dolari în 2020 și 46 de milioane de dolari în 2019.

În rescriptul său din 23 august, Papa Francisc a spus că articolul 219, paragraful 3 din Praedicate Evangeliumeste necesar să fie interpretat în sensul că activitatea de administrator al bunurilor și custode al patrimoniului mobil al Sfântului Scaun și al instituțiilor legate de Sfântul Scaun este responsabilitatea exclusivă a Institutului pentru Operațiuni ale Religiei”.

Decretul va obliga instituțiile Sfântului Scaun, inclusiv Secretariatul de Stat, să își mute activele financiare la IOR până la sfârșitul lunii septembrie. Se știe că Secretariatul de Stat a avut conturi în instituții financiare elvețiene, inclusiv la Credit Suisse, prin intermediul căruia a fost realizată inițial controversata investiție în clădirea londoneză.

Articolul 219, paragraful 3 din noua constituție curială spune: „Executarea tranzacțiilor financiare menționate la §§ 1 și 2 se realizează prin intermediul Institutului pentru Operațiuni ale Religiei”, IOR.

Operațiunile financiare descrise la articolul 219 alineatele (1) și (2) sunt administrarea și gestionarea bunurilor imobiliare și mobile ale Sfântului Scaun și ale entităților care își încredințează bunurile Sfântului Scaun.

Citiți și:
Papa Francisc a adus modificări consistente Codului Penal al Vaticanului. Printre noutăţi, pedepse reduse pentru cei care „dau dovadă de pocăință”
Este real. SUA au rămas proprietatea Marii Britanii, iar Marea Britanie este proprietatea Vaticanului (I)

 

yogaesoteric
12 septembrie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More