Ce va scrie acum presa despre rezultatul procesului de la Cluj?
Acum, când instanţa a arătat clar abuzurile şi ilegalităţile săvârşite de autorităţi în cazul MISA…
de George Preda
Este deja evident că, din nou, presa din România este la unison în ceea ce priveşte cazul MISA. De ani de zile, într-un suspect unison, aproape tot ce s-a scris despre MISA şi Gregorian Bivolaru a urmărit prezentarea unei imagini negative, foarte departe de adevăr, a acestei Şcoli de yoga. În campaniile furibunde de presă împotriva acestei şcoli de yoga s-a speculat mult procesul de la Cluj, în care Gregorian Bivolaru şi alţi 20 de yoghini au fost acuzaţi în mod aberant de trafic de persoane.
Pentru generarea unui curent de opinie împotriva practicanţilor yoga şi pentru a justifica abuzurile şi violenţa cu care autorităţile au anchetat cazul MISA, Rechizitoriul acestui Dosar a fost publicat integral pe internet (ceea ce este nu doar ilegal, ci şi un caz unic în România), înainte ca cei implicaţi să afle pe cale oficială că au fost acuzaţi şi că dosarul a fost trimis în judecată. În anii care au urmat, pasaje copioase din Rechizitoriu au fost publicate din nou şi din nou în presă, pentru a crea o imagine defavorabilă yoghinilor.
Acum, când un magistrat s-a pronunţat oficial asupra acestui Rechizitoriu (în motivarea deciziei date în procesul de la Cluj), presa, la unison, TACE MÂLC. Nu e greu de ghicit de ce: pentru că în acest dosar magistratul analizează într-un mod lucid, pertinent, corect acest Rechizitoriu şi îi sancţionează lipsa de profesionalism. În loc să fie caracterizat de rigoare şi obiectivitate, Rechizitoriul MISA este alcătuit din bârfe, presupuneri, speculaţii, propagandă şi… nici măcar nu enunţă clar faptele de care s-ar fi făcut, chipurile, vinovaţi yoghinii. Altfel spus, 100 de volume de maculatură, în urma unei anchete plătită cu sume enorme din banii statului, la adresa unor oameni care au fost supravegheaţi (ilegal) ani de zile şi toate acestea fără a găsi dovada nici măcar a unui firicel de faptă ilegală.
Documentul întocmit de magistratul Ariana Ilieş de la Secţia penală a Tribunalului Cluj merită să fie citit integral de toţi cei care sunt preocupaţi de acest subiect – inclusiv toţi cursanţii yoga, care au fost ani de zile afectaţi de mizeriile publicate în presă şi de tratamentul discriminator la care sunt supuşi în societate. Ar fi desigur de dorit ca şi toţi ziariştii care au scris despre cazul MISA în aceşti ani sau vor scrie de acum înainte să parcurgă această motivare. Documentul desfiinţează, cu argumente, toate elementele cheie ale propagandei mediatice anti-MISA, inclusiv mult folosita etichetă de sectă care se aplică, nedrept şi jignitor, acestei mişcări spirituale. Mai mult decât atât, se arată în ce mod a fost folosită presa pentru a compensa lipsa dovezilor şi mai ales pentru a justifica abuzurile şi violenţa cu care au fost anchetaţi yoghinii.
Din toate aceste motive, ne-am aştepta ca acest document – motivarea deciziei de achitare a practicanţilor yoga în procesul de la Cluj – să constituie o bombă mediatică. Probabil că, pe undeva, toţi eram curioşi să vedem CE VA SPUNE PRESA ACUM, după asaltul aberant de acuze cu care ne-a potopit anterior, în special după 18 martie 2004. Desigur, doar cei care nu sunt absolut deloc familiarizaţi cu cazul MISA ar fi putut spera la o recunoaştere publică a faptului că presa a minţit şi a greşit în toţi aceşti ani. Nu ne aşteptam să-şi facă cineva mea culpa, dar măcar speram să pomenească acest document. În schimb, presa NU A SCRIS NIMIC.
Lucrurile sunt însă şi mai ciudate. Motivarea deciziei instanţei în procesul de la Cluj a apărut pe site-ul „oradestiri” în 19 iunie, înainte să fie comunicată părţilor implicate în proces. Aceasta este încă o încălcare a legii, dintr-un lung şir de abuzuri şi ilegalităţi comise chiar de organele de anchetă în acest dosar. Jurnalistul Mihai Bacalu, cel care a făcut public acest document, cataloghează încă din titlu rechizitoriul întocmit de procurori împotriva MISA ca fiind un „eseu psihologic religios cu arome SRI”. Jurnalistul nu explică, desigur, provenienţa documentului, dar dacă este să judecăm după logica tehnicilor manipulative aplicate în acest caz, nu ne-ar mira ca aceasta să fie o nouă tentativă de denigrare a magistratului care l-a elaborat. Oricare ar fi motivele care au stat în spatele acestei manevre, din fericire, documentul este accesibil public aici:
http://oradebucuresti.oradestiri.ro/motivarea-achitarii-lui-bivolaru-lunga-cat-un-proces-istoric/#.VZaUVFKddXv
dar niciun alt ziarist nu a mai scris despre el în aceste două săptămâni şi nu a făcut nici cea mai mică referire la analiza foarte pertinentă făcută de magistratul clujean.
Acum era un moment foarte bun ca presa să scrie adevărul, pe care l-a ascuns atâţia ani, dar care iată că acum este formulat cu curaj de un magistrat, despre faptul că propaganda anti-MISA bazată pe ideea că MISA ar fi o sectă este total nejustificată, despre faptul că acuzaţia de trafic de persoane formulată de procurori împotriva yoghinilor este o ilegalitate, despre faptul că la percheziţiile din martie 2004 s-au încălcat toate regulile procedurii penale în vigoare, despre faptul că yoghinilor li s-au interceptat ilegal convorbirile, despre faptul că în dosarul MISA nu există nicio acuzaţie efectivă, concretă, că procurorii nu au reuşit să găsească nicio victimă şi nicio faptă de incriminat la percheziţiile din martie 2004 etc. etc.
În loc de asta, presa a lansat un nou scandal de o stupiditate uluitoare (chiar şi pentru presa din România), care urmăreşte din nou să-l denigreze pe profesorul yoga Gregorian Bivolaru. O ştire halucinantă care a făcut vâlvă afirma nici mai mult nici mai puţin că „fosta mână dreaptă a lui Bivolaru” ar fi agresat sexual timp de 7 ore o bioterapeută în vârstă de peste 50 de ani. Scandalul a căpătat proporţii din ce în ce mai ridicole când respectiva a apărut în emisiunea lui Măruţă şi minciuna a ieşit la iveală prin faptul că respectiva a picat la… testul cu poligraful! În toată această nebunie efectiv dementă, numele lui Gregorian Bivolaru e terfelit din nou (deşi nici nu se pomeneşte vreun alt nume al persoanei vizate care ar fi comis chipurile abuzul), sunt difuzate imagini cu spirale yoghine şi se foloseşte la maxim pretextul pentru a întreţine campania împotriva Şcolii de yoga.
Iată de ce, întrebarea cu care am început acest articol: „Ce va scrie acum presa despre rezultatul procesului de la Cluj?” are deja un răspuns mai mult decât evident: NIMIC. Presa se face din nou vinovată de manipulare a opiniei publice şi părtinire în cazul MISA, refuzând să îi informeze corect pe cetăţeni despre un caz pe care tot presa l-a ţinut în mod artificial în topul subiectelor de scandal timp de ani de zile. Dacă subiectul MISA este atât de important pentru ziarele din România încât s-au scris mii de articole pe această temă, oare de ce acum NU SE SPUNE NIMIC?
Citiţi şi:
A fost făcută publică motivarea verdictului din procesul de la Cluj
Motivarea verdictului de la Cluj: faptele de care au fost acuzaţi yoghinii nu au fost săvârşite
yogaesoteric
3 iulie 2015