Cel mai mic preţ din UE: În România, terenul arabil costă mai puţin de 1 leu metrul pătrat

 

Datele Eurostat arată că România se clasează pe ultimul loc într-un clasament privind costurile pe un hectar arabil din ţările Uniunii Europene, cu 1.958 de euro pe hectar, ceea ce înseamnă 19 eurocenţi pe metrul pătrat, adică mai puţin de 1 leu metrul pătrat.

La exproprierile pentru construcţia de autostrăzi, statul le oferă proprietarilor, ca despăgubire, sume între 1,5 şi 3,5 lei pe metrul pătrat, arată ultimele proiecte normative lansate în acest sens de Ministerul Transporturilor.

La nivel de state membre ale Uniunii Europene, preţul de aproape 2.000 de euro pe hectarul arabil este cel mai mic din Europa, iar la nivel de regiune, în Bulgaria – zona Yugozapaden – costurile pentru un hectar arabil sunt şi mai mici, 1.165 de euro/hectar.

Cel mai mare preţ de achiziţie pentru un hectar arabil din UE a fost în Olanda: 63.000 de euro în 2016. Dintre regiunile Uniunii Europene pentru care sunt disponibile date, cel mai scump teren arabil s-a situat în regiunea Liguria din Italia, cu o medie de 108.000 de euro pe hectar.

„Nivelul preţurilor terenurilor depinde de o serie de legi naţionale, regionale (clima, proximitatea reţelelor) şi factori localizaţi (calitatea solului, pantă, drenaj etc.), precum şi forţele de piaţă ale cererii şi ofertei (inclusiv influenţa regulilor de proprietate străină). Ca atare, este interesant să observăm evoluţia preţurilor pentru regiuni în timp. Din datele disponibile, cea mai puternică creştere a preţurilor terenurilor arabile între 2011 şi 2016 se situează în Cehia (o creştere de trei ori), Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria (o dublare). Preturile au crescut şi în alte state membre, dar cu rate mult mai mici”, au precizat autorii studiului Eurostat.

În aproape toate regiunile, cumpărarea de teren arabil a fost mai scumpă decât cumpărarea de păşuni (aproape de 20 de ori mai scumpe în insulele greceşti din Voreio Aigaio). De asemenea, achiziţionarea de terenuri arabile irigabile a fost mult mai scumpă decât a terenului arabil care nu este irigabil (de şase ori mai scump în regiunea spaniolă de Murcia).

Instituţia europeană precizează că nu deţine date privind preţurile de vânzare/cumpărare a terenurilor agricole din Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Austria, Cipru şi Malta.

La închirierea terenurilor din ţările aparținând Uniunii Europene, cel mai scump preț a fost în Ţările de Jos, cu o medie de 791 de euro/hectar pe an, iar cea mai scumpă regiune la închiriere a fost Flevoland (Olanda) care a costat aproape dublul mediei naţionale 1.530 de euro/hectar pe an.

Informaţiile publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, provin dintr-un nou set de statistici privind preţurile şi chiriile terenurilor agricole, care acoperă majoritatea statelor membre ale UE unde au fost disponibile date. Instituţia europeană precizează că nu deţine date privind tarifele de închiriere a terenurilor agricole din România, Germania, Portugalia, Belgia, Grecia, Italia, Cipru şi Malta.


Citiți și:

La noi, ca la nimeni! Germania are restricții pentru străinii care cumpără teren agricol – statul controlează și suprafețele și prețul de vânzare!

Străinii pot cumpăra teren agricol în România, după dorință… Românul de rând poate să procedeze la fel, în alte țări europene?

Nu numai că ne-am vândut ţara, căci am și donat-o

 

 
yogaesoteric
26 octombrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More