Cele 3 planuri zodiacale și cele 12 energii arhetipale

Preluat de pe http://venus.org.ro/index.php/ro/
de Bartha Zoltan
Centrul de Cercetări şi Aplicaţii Astrologice „Helios”, Cluj-Napoca
 1. Planul fizic, de acţiune
– prin Berbec omul se naşte, prin Taur se adaptează la mediu, prin Gemeni gândeşte, iar prin Rac simte;
 
2. Planul voinţei – începe cu zodia Leului unde se renunţă la latura exterioară (fizică) pentru a se căuta cea interioară. Aici omul îşi controlează voinţa, iar prin Fecioară analizează şi caută amănuntele, prin Balanţă selectează ceea ce este mai bun şi mai frumos, prin Scorpion distruge toate dorinţele inferioare care ne menţin în planul material, pentru a distruge răul şi a crea ceva profund, spiritual;
 
3. Planul cunoaşterii – debutează cu ultima zodie de foc: Săgetătorul. Omul acum renunţă la satisfacerea dorinţelor exterioare (caracteristică primei etape) şi interioare (caracteristică celei de a două etape) în favoarea transcenderii lor prin cunoaştere şi înţelegere. Din această cauză el îşi va crea un sistem filosofic, un principiu moral folosind energia Săgetătorului, apoi prin Capricorn valorifică aceste principii şi cunoaşterea acumulată, prin Vărsător o dăruieşte umanităţii cu detaşare, iar prin Peşti datorită puterii credinţei şi dorinţei de realizare a idealului spiritual, apare retragerea lăuntrică pentru a căuta esenţa divină a tuturor lucrurilor.

Zodiile şi evoluţia

Omul ajuns la capătul drumului conştientizează că cel mai important lucru este să „acumuleze bunuri şi valori în ceruri” şi nu pe pământ, ceea ce de fapt este confirmat de toate religiile şi filosofiile autentice existente. Bineînţeles asta nu înseamnă că fiind născuţi într-o anumită zodie parcurgem etapa prezentată anterior, de exemplu fiind născuţi în zodia Vărsătorului nu înseamnă că suntem deja fiinţe detaşate, deci nu este cazul să afişăm un aer de superioritate, să facem pe înţeleptul. Dimpotrivă înţelegem că înţelepciunea se dobândeşte prin multă perseverenţă şi umilinţă. Să ne imaginăm evoluţia noastră ca pe o spirală pe care se află semnele zodiacale şi fiecare nouă etapă este un pas, o lecţie învăţată, iar faptul că ne-am născut într-o zodie ne arată potenţialul nostru energetic de care trebuie să ne folosim pentru a depăşi toate obstacolele, cât şi lecţiile principale de învăţat pentru a ajunge astfel să ne îndeplinim destinul.

O altă imagine ce arată legătura dintre zodii este dată de explicarea unui ciclu evolutiv al unei seminţe:

În Berbec sămânţa este plantată în sol, este primul proces al creaţiei (focul).
În Taur sămânţa încolţeşte, apar rădăcinile, stabilitatea în sol (pământul).
În Gemeni dezvoltarea ajunge la tulpină, planta iese la suprafaţa solului şi intră în contact cu aerul; se dezvoltă tulpina, apar mugurii, frunzele, florile.
În Rac este etapa fecundării florilor care se transformă în fructe.
Leul prezintă următorea etapă în care ne desprindem de planul fizic (iniţial) pentru a culege şi dărui fructele tuturor.
În Fecioară se realizeză o analiză profundă pentru a verifica, studia natura acestor fructe; este şi etapa în care seminţele din fructe încep să se dezvolte.
În Balanţă se alege ce e bun şi ce e rău din ceea ce s-a concretizat prin Fecioară, deci seminţele sunt alese.
În Scorpion se creează în sămânţă embrionul dătător de viaţă ce are puterea de a transforma o mică sămânţă într-un copac.
În Săgetător începe studiul teoretic asupra seminţelor, se cercetează modalităţile cele mai eficiente pentru ca în viitor să se ajungă la rezultate mult mai bune.
Capricornul doreşte să valorifice cercetările anterioare şi vrea să dea un nou sens vieţii; se caută locul potrivit pentru a fi puse seminţele în pământ.
În Vărsător sămânţa este tratată, pregătită, este etapa în care se evaluează, se valorifică anumite idei originale noi şi se pune sămânţa în sol.
Peştii reprezintă ultima etapă când sămânţa din pământ este udată (semn de apă) ceea ce îi va da viață; este etapa în care se renunţă la propria individualitate pentru a da naştere unei noi vieţi, specific puterii de sacrificiu şi renunţare a acestei zodii.

Cele 12 energii arhetipale

Ca o sinteză a semnelor Zodiacale putem spune că Berbecul reprezintă acţiunea de început, Taurul menţinerea acţiunii, Gemenii folosirea acesteia pentru a învăţa, Racul nevoia de a simţi, de a percepe lăuntric ce s-a învăţat; Leul îşi orientează voinţa spre a transmite simţirea (lecţia dăruirii), Fecioara valorifică simţirea exprimată de Leu prin analiză, Balanţa apreciază rezultatele, aduce o stare de armonie şi frumuseţe, Scorpionul este în stare de a renunţa la tot ce este frumos pentru a distruge complacerea, pentru a crea ceva şi mai frumos.
Săgetătorul creează un nou mod de viaţă, o nouă filosofie ce izvorăşte din dorinţele profunde ale Scorpionului, pentru a aduce lumii ceva mai bun, Capricornul valorifică noua morală şi îndeamnă fiinţa să se transforme pentru a transforma după aceea lumea; Vărsătorul nu se mulţumeşte cu această morală, se detaşează de ea şi demonstrează că printr-un trai spiritual (unde va domina iubirea necondiţionată, fraternă) se poate trăi şi fără reguli.
Peştii conştientizeză puterea limitatoare a cunoaşterii şi prin credinţă îşi caută idealul dincolo de cunoaşterea ce nu poate fi dobândită în întregime. Trebuie să existe o motivaţie spirituală, trebuie să existe puterea de renunţare pentru a putea da naştere în fiinţă unei noi etape, superioare.

Semnele zodiacale în fiinţa umană reprezintă un tot unitar, ceea ce înseamnă că dincolo de zodia în care ne-am născut, în noi există şi celelate 12 energii arhetipale, însă unele sunt active, iar altele într-o stare potenţială aşteptând să fie folosite. Când am trezit toate cele 12 energii vom atinge într-un mod spontan starea de echilibru şi armonie.
 
Pentru a înţelege mai bine modul în care se manifestă în fiinţa umană aceste arhetipuri şi cum putem să le localizăm în fiinţa noastră, putem să consultăm expunerile de mai jos:

Berbecul – energia creaţiei, a începutului, a curajului, entuziasmul, acţiunea
Taurul – energia ce susţine planul material, a răbdării, a acumulării, a stabilităţii
Gemenii – energia gândirii, a adaptabilităţii, a comunicării, a inteligenţei
Racul – energia senzitivităţii, a emoţiilor, a simţirii, a maternităţii, a familiei
Leul – energia voinţei, a expansivităţii, a iubirii, a dăruirii, a entuziasmului
Fecioara – energia analizei, a organizării, a puterii de muncă, a purităţii
Balanţa – energia echilibrului, a rafinamentului, a nevoii de comuniune
Scorpionul – energia dorinţei ce împinge fiinţa spre a se transforma
Săgetătorul – energia înţelegerii, a adevărului, a filosofiei
Capricornul – energia valorificării practice, a folosinţei, a perseverenţei
Vărsătorul – energia cunoaşterii, a detaşării, a libertăţii, a independenţei
Peştii – energia sacrificiului, a credinţei, a compasiunii.

Citiți și:

Special pentru femei: Arhetipurile, cheile sufletului

Luna ne influenţează viaţa, dar şi evoluţia spirituală

 

yogaesoteric
16 mai 2012

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More