Cele câteva companii care hrănesc lumea
Henry Kissinger: „Controlaţi hrana și veţi controla populaţia.”
Nu mulți oameni îşi dau seama că cele mai multe dintre alimentele procesate disponibile pe piaţă, fie că sunt din magazine sau lanţurile de fast-food, provin de la unele și aceleaşi companii. Chiar și mai puțini oameni îşi dau seama de faptul că aceste companii sunt principalii actori în organizaţiile de elita, care decid politicile de sănătate, sociale și economice din întreaga lume.
Vom examina cele trei mari companii din lume care hrănesc lumea, brandurile lor multe și tacticile pe care le folosesc pentru a face oamenii să tânjească după produsele lor.
Dacă cineva ar studia cu atenţie etichetele de pe produsele ambalate dintr-un magazin alimentar obişnuit, acesta ar putea probabil observa că aceleaşi nume de companii apar în mod repetat: Nestle, Kraft, General Mills și alte câteva. Multe branduri care oferă alimente „făcute de casă” sau alimente cu „totul naturale / organice” nu sunt nimic mai mult decât filiale ale acestor câteva mega companii extinse la nivel mondial. Diferenţa majoră dintre brandul principal și filiale este ambalajul și publicitatea, care sunt direcţionate pentru a ajunge la pieţe diferite. În scopul de a păstra imaginea construită cu atenţie în jurul unui produs, conexiunile cu compania „mamă” sunt adesea convenabil ascunse. Imaginaţi-vă o reclamă ca aceasta pentru apa îmbuteliată: „Bea apă pură, curată și răcoritoare Aquafina, îmbuteliată cu grijă din sursele naturale și îndepărtate ‒ Himalaya… Adusă pentru tine de PEPSICO, producătorul TACO BELL și CHEETOS MIGHTY ZINGERS!” Aceasta probabil ar strica imaginea de sănătos, natural pe care ei încearcă s-o creeze produsului.
Acesta este motivul pentru care comercializarea și brandingul sunt cele mai vitale părți ale industriei alimentare. Fiecare produs este nevoie să „trăiască” în propria sa lume, separat de societatea lui „mamă” și produse similare. Publicitatea este atât de puternică încât două mărci similare de cereale, făcute din aceleaşi ingrediente de bază, pot fi direcţionate către pieţe complet diferite. De exemplu, sunt cerealele Special K și Rice Krispies atât de diferite? Dintr-un punct de vedere strict raţional, aceste produse sunt aproape identice ca formă, gust și ingrediente. Dar, din punct de vedere iraţional (de marketing) aceste produse sunt în două lumi diferite. Reclamele pentru Rice Krispies se desfăşoară în jurul unor personaje viu colorate din desene animate și difuzate sâmbăta dimineaţa în timpul programelor pentru copii, în timp ce Special K tinde să prezinte femei în formă făcând yoga (sau fiind în drumul lor spre sau de la yoga). Cutiile Rice Krispies oferă jocuri sau jucării cadou, în timp ce cutiile Special K oferă acces la un website „provocare la pierdere în greutate”. Toate acestea sunt fum și oglinzi, pentru că, la urma urmei, fie că alegi pe unul, fie că pe celălalt sau orice alt tip de cereale din magazin, mănânci acelaşi produs și banii tăi sfârşesc în acelaşi loc.
Industria alimentelor procesate poate fi considerată o adevărată oligopolie. Împreună, cele trei companii importante de alimente procesate, Nestle, Kraft Foods și PepsiCo, realizează o proporţie dominantă de vânzări de alimente procesate la nivel global. De fapt, aceste trei companii sunt deseori folosite ca exemplu pentru „regula celor trei” în şcolile pentru business, din moment ce acestea sunt un exemplu viu al unei pieţe dominată de trei actori gigantici. Poziţia lor ca furnizori de produse alimentare la nivel mondial a făcut aceste conglomerate extrem de puternice, și sunt reprezentate în cele mai multe organizaţii de elită, cum ar fi Consiliul pentru Relaţii Externe. Acest fapt nu numai ca le permite să propună politicile lor preferate pe probleme de nutriţie și sănătate pe tot globul, ci și pe probleme economice, politice și sociale. O astfel de proeminență permite acestor companii, de asemenea, să-şi asigure continua poziţie dominantă pe piaţă, prin elaborare de politici, acces la informaţii confidenţiale și intimidare a concurenţilor potenţiali. Dacă se consideră în mod obiectiv oligopolul companiilor mari precum acestea, este o ameninţare directă la teoriile pieţei libere.
Astăzi, în cazul în care o companie mică de alimente ar crea un produs nou revoluţionar, aceasta ar găsi foarte dificil să obţină distribuţia fără a preda drepturile sale uneia dintre aceste conglomerate. În plus, pe lângă dominarea rafturilor, cei Trei Mari controlează cele mai multe reţele de distribuţie la nivel global, până acolo unde companiile în devenire nu pot ajunge la consumatori fără să trateze cu ei. Singura modalitate prin care proprietarii de mici afaceri pot evita ani de luptă și de respingere pentru a obţine un spațiu în rafturile din supermarketuri este sa ajungă la un acord de licenţiere cu unul dintre giganţi, în care proprietarul cedează dreptul de proprietate și drepturile la produs în schimbul unor cecuri de redevențe (care sunt de obicei un mic procent din vânzări). Fiecare acord de licenţiere consolidează poziţia acestor companii și elimină ameninţările din partea oricărui potenţial concurent care creează produse ce pot aduce o răsturnare a situației.
Mai jos sunt primele trei companii și o listă rezumat a multiplelor lor mărci:
1. Nestle
Nestle este cea mai mare companie de produse alimentare din lume. Aceasta are 6.000 de mărci, cu o gamă largă de produse într-o serie de produse, inclusiv cafea, apă îmbuteliată și alte băuturi, ciocolată, îngheţată, alimente pentru sugari, nutritivi pentru performanță și suplimente alimentare, condimente, alimente congelate și refrigerate, produse zaharoase și hrană pentru animalele de companie. În 2009, vânzările consolidate au ajuns aproape la 120 de miliarde de dolari și investiţiile în cercetări și dezvoltare au fost de 2,24 miliarde de dolari. Preşedintele companiei, domnul Brabeck-Letmathe este în consiliul de administraţie a Credit Suisse Group, L’Oreal și ExxonMobil. El este, de asemenea, membru al ERT (Masa Rotundă Europeană a Industriaşilor), precum și membru al fundaţiei Forumul Economic Mondial (un actor important în forțarea spre un guvern mondial).
Produsele vândute de Nestle includ:
Cereale
Cinnamon Toast Crunch
Cheerios (în afara Statelor Unite, Canada și Australia)
Cini Minis
Cheerios Honey Nut (în afara Statelor Unite, Canada și Australia)
Oat Cheerios (cheerios de ovăz)
Cookie Crisp
Golden Grahams
Honey Stars
Koko Krunch
Cereale Milo
Nestlé Corn Flakes
Nesquik
Shreddies
Shredded Wheat
Clusters
Trix
Iaurt
Munch Bunch
Ski
Cafea
Bonka
Nescafé
Nespresso
Partner’s Blend
Ricoffy
Ristretto
Ricoré
Sical
Tofa
Taster’s Choice
Zoégas
Shrameet
Apă
Aberfoyle
Aqua D’Or
Aqua Pod
Acqua Panna
Al Manhal
Aquapod
Arrowhead
Buxton
Contrex
Deer Park
Hépar
Ice Mountain
Henniez
Korpi
Levissima
Nestlé Aquarel
Nestlé Vera
Ozarka
Perrier
Poland Spring
Powwow
Minere
Pure Life / Pureza Vital
Quézac
San Pellegrino
San Bernardo
Viladrau
Vittel
Zephyrhills
Alte băuturi
Nestea (asociat cu Coca-Cola, parteneri de băuturi la nivel mondial)
Enviga (asociat cu Coca-Cola, parteneri de băuturi la nivel mondial)
Milo
Carnation
Caro
Nesquik
Libby’s
Growers Direct Organic Fruit Juices
Good Host
Juicy Juice
Ski up and go
Produse de raft
Bear Brand
Carnation
Christie
Coffee-Mate
Dancow
Gloria
Klim
La Lechera
Milkmaid
Nespray
Nestlé
Nesvita
Nestlé Omega Plus
Nido
Ninho
Svelty
Emswiss
Milo
Îngheţată
Camy
Dreyer’s
Edy’s
Frisco
Häagen-Dazs (America de Nord și Marea Britanie)
Hjem-IS (Danemarca & Norvegia)
Maxibon
Motta
Mivvi
Nestlé
Nestlé Drumstick
Oreo (Canada)
Peters (Australia)
Push-Up
Schöller
Skinny Cow
Hrană pentru sugari
Alete
Alfare
Beba
Cérélac
FM 85
Gerber (cea mai mare companie de alimente pentru copii din lume)
Good Start
Guigoz
Lactogen
Nan
NAN HA
NanSoy
Neslac
Nestlé
Nestogen
Nido
PreNan
Suplimente nutritive
Musashi
Neston
Nesvita
PowerBar
Pria
Supligen
Suplimente alimentare/nutrienți
Boost
Carnation Instant Breakfast
Nutren
Peptamen
Glytrol
Crucial
Impact
Isosource
Fibersource
Diabetisource
Compleat
Optifast
Resource
Condimente
Buitoni
Maggi
Carpathia
CHEF
Thomy
Winiary
Alimente congelate
Stouffer’s
Lean Cuisine
Buitoni
Hot Pockets
Lean Pockets
Papa Guiseppi
Tombstone Pizza
Jack’s Pizza
DiGiorno Pizza
California Pizza Kitchen Frozen
Ciocolată, produse zaharoase, produse de patiserie
100 Grand Bar
Aero
After Eight
Allens
Animal Bar
Baby Ruth
Bertie Beetle (Australia)
Big Turk (Canada)
Black Magic
Boci (Ungaria)
Blue Riband
Bono (Brazilia)
Breakaway
Butterfinger
Butterfinger BB’s
Butterfinger Crisp
Bon Pari (Republica Ceha, Polonia si Ungaria)
Cailler
Caramac
Carlos V
Chips Ahoy! (Canada)
Coffee Crisp
Chunky
Drifter
Frigor
Galak/Milkybar
Goobers
Heaven
Hercules Bars (cu Disney)
Icebreakers
Kit Kat (in SUA este Hershey)
Lion
Matchmakers
Milky Bar
Mirage
Joff
Munchies
Nestlé Alpine White
Nestlé with Almonds
Nestlé Crunch
Nestlé Crunch Crisp
Nestlé Crunch with Caramel
Nestlé Crunch with Peanuts
Nestlé Crunch Pieces
Nestlé Crunch White
Nestlé Milk Chocolate
Nestlé Princessa
Nestlé Wonder Ball
Nips
Nuts (Europa)
Oh Henry (cu exceptia SUA)
Peppermint Crisp
Perugina Baci
Polo
Quality Street
Raisinets
Rolo (Hershey in SUA)
Rowntrees
Fruit Pastilles
Jelly Tots
Pick & Mix
Randoms
Fruit Gums
Tooty Frooties
Juicy Jellies
Snowcaps
Smarties
Texan Bar
Toffee Crisp
Toll House cookies
Turtles
Walnut Whip
Violet Crumble
Yorkie
XXX mints
Hrană pentru animale
Alpo
Beneful
Cat Chow
Dog Chow
Fancy Feast
Felix
Friskies
Go Cat
Butchers
Bakers
Winalot
Gourmet
Mighty Dog
Mon Petit
ONE
Pro Plan
Purina
Tidy Cats
Controversa
Nestle s-a confruntat cu o continuă rezistență în întreaga lume pentru promovarea înlocuitorilor laptelui matern (formula pentru sugari), în special în țările din lumea a treia. Potrivit campaniilor, Nestle contribuie la suferinţe inutile și chiar decese la copii, în mare măsură printre cei săraci.
Grupuri de avocatură și caritate au acuzat Nestle de metode neetice prin promovarea formulei pentru sugari în detrimentul laptelui matern, mamelor sărace din țările nedezvoltate. De exemplu, IBFAN susţine ca Nestle distribuie gratuit mostre de formulă prin spitale și maternităţi; după ieşirea din spital, formula nu mai este gratuită, dar pentru că suplimentarea a interferat cu lactaţia, familia este nevoită să continue să cumpere formula. IBFAN, de asemenea, acuză Nestle că foloseşte „ajutorul umanitar” pentru a crea pieţe, nu-şi etichetează produsele într-o limbă adecvată țărilor în care aceste produse sunt vândute, și oferă cadouri și sponsorizări pentru a influența lucrătorii din domeniul sănătăţii să le promoveze produsele. Nestle neagă aceste acuzaţii.
2. Produse Kraft
O filială a lui Philip Morris (producătorul de ţigări Marlboro), Kraft Foods este cea mai mare fabrică de produse de cofetărie, alimente și băuturi, cu sediul în Statele Unite. Are multe mărci pe pieţe în mai mult de 155 de țări; 11 din brațele sale mondiale câştigă fiecare mai mult de 1 miliard de dolari anual. Ca și Nestle, Kraft şi-a consolidat statutul în oligarhia alimentară prin cumpărarea mărcilor gigantice, cum ar fi Nabisco (Oreos, Chips Ahoy, Fig Newtons, Ritz etc.) și Cadbury (Ferrero Rocher, Dairy Milk, Caramilk etc.).
Dacă stăm să adunam, câte ore am petrecut fascinaţi de ciocolata curgătoare de la TV?
Ofiţerul Șef Executiv al Kraft, Irene Blecker Rosenfeld a fost evaluată pe locul doi ca „cea mai puternică femeie din lume”. Nu este surprinzător, de vreme ce aproape întreaga lume consumă alimente Kraft. Înainte de a se alătura companiei Kraft, Rosenfeld a fost preşedinte și ofiţer șef executiv la Frito-Lay, o divizie a PepsiCo (altul dintre cei „Trei Mari”).
Marcile Kraft includ:
Toblerone (batoane de ciocolată)
A1 Steak Sauce
Ali Coffee
Arrowroot (biscuiti)
Back to Nature
Baker’s (ciocolata)
Balance Bar
Better Cheddars
Boca Burger
Bonox
Breakstone’s
BullsEye Barbecue Sauce
Café HAG
California Pizza Kitchen (produs alimentar)
Calumet Baking Powder
Cameo (biscuiţi)
Capri Sun (suc)
Carte Noire
Cheesybite
Cheese Nips
Cheez Whiz
Chicken in a Biskit
Chips Ahoy! (biscuiţi)
Christie (diviziune canadiană de la Nabisco)
Claussen (murături)
Clight
Club Social (biscuiţi)
Cool Whip (frişcă non-lactată)
CornNuts (gustări alimentare)
Côte d’Or (Belgia)
Country Time (concentrat sucuri)
Cracker Barrel
Crystal Light
Dairylea (Europa)
Delissio (Canada)
DiGiorno (pizza)
Easy Cheese
Fig Newtons
Fudgee-O (Canada)
General Foods International
Grape-Nuts (cereale mic dejun)
Grey Poupon (mustar)
Handi-Snacks
Honey Maid
In-A-Biskit (Australia)
Jack’s Pizza
Jacobs (Europa)
Jell-O (desert gelatină)
Jet-Puffed Marshmallows
Kenco (Marea Britanie)
Knox (gelatină)
Knudsen (produse lactate)
Kool-Aid (drink mix)
Kraft BBQ Sauce
Kraft Caramels
Kraft Macaroni and Cheese
Kraft Dinner (Canada)
Kraft Easymac
Kraft Mayo
Kraft Bagelfuls
Kraft Peanut Butter (Canada)
Kraft Singles (brânzeturi procesate și pasteurizate)
Kraft Sandwich Spread
Lefèvre-Utile
Lunchables
Maxwell House (cafea)
Miracle Whip (sos pentru salate)
Nabisco
Nabob (cafea) (Canada)
Naked Drinks
Nilla
Nutter Butter
Onko (cafea)
Oreo (biscuiţi)
Oscar Mayer
Grated Parmesan cheese (brânză Parmesan)
Philadelphiacream cheese (crema de brânză)
Pigrolac
Planters
Polly-O (brânză)
Premium (biscuiţi săraţi, marca Nabisco)
Pretzels
P’tit Québec
Prince Polo
Pure Kraft Salad Dressings
Ritz
Royal baking powder
Seven Seas (sos pentru salată)
Sanka (cafea decafeinizată)
Shake ‘n Bake
Simmenthal (carne conservată)
Snackabouts
SnackWells
South Beach Living
Starbucks (produs alimentar)
Stove Top stuffing
Suchard
Taco Bell (produs alimentar)
Tang
Tassimo (maşina de cafea automată folosind boabe marca T-Discs)
3. PepsiCo
PepsiCo Incorporated este o corporaţie Fortune 500 (Fortune Global 500 este un clasament al celor mai mari companii din lume după cifra de afaceri, întocmit de prestigioasa revistă de afaceri Fortune) cu sediul în Purchase, Harrison, New York, cu interese în procesul de fabricaţie, comercializare și distribuție a băuturilor, alimente pe bază de cereale și alte produse. Dacă nu ai ghicit, produsul său principal este Pepsi Cola, dar această băutura nu este singurul produs al companiei. De fapt, un adolescent cu apetit ar putea părăsi cu uşurinţa un magazin cu trei sau patru produse PepsiCo fară să-şi dea seama (sau să-i pese).
PepsiCo este un membru „Premium” al Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR) și al Institutului Brookings, două dintre cele mai importante organizaţii ale elitei mondiale. Preşedintele și CEO al PepsiCo, Indra Nooyi, este parte a Forumului Economic Mondial. În cadrul acestor organizaţii, directori de la PepsiCo și de la alte mega-corporații precum Sony (cea mai mare emblemă în industria muzicală), Nike (cel mai mare vânzător mondial de încălţăminte), Rockefeller Group International și Lockheed Martin (cea mai mare companie de apărare din lume), lucrează alături de diferiţi şefi de stat (inclusiv foşti preşedinţi SUA), factori de decizie politică (cum ar fi fostul secretar de stat al SUA, Hilary Rodham Clinton) și alte personaje (cum ar fi Tom Brokaw și George Clooney), pentru a dezvolta opinii politice, sociale și economice și recomandări care afectează țări întregi. Politicile favorizate de aceste organizaţii direcţionează colectiv lumea spre un guvern unic mondial și o monedă unică mondială, în ceea ce este adeseori numit ca fiind „Noua Ordine Mondială”.
Mărcile PepsiCo includ:
Băuturi
AMP
Brisk
Mountain Dew
Ocean Spray
Mist
Aquafina
Lipton Ice Tea
MUG
Pepsi
Sobe
Gatorade
Tropicana
No Fear Energy Drink
Propel Enhanced Water
Starbucks (produse retail)
Alimente
Lay’s
Doritos
Tostitos
Cheetos
Fritos
Sun Chips
Baked!
Frito Lay Dips
Baken-Ets
Chester’s Puffcorn
Cracker Jack
El Isleno Plantain Chips
Frti-Lay Peanuts
Funyuns
Gamesa
Grandma’s
Matador
Maui Style Potato Chips
Miss Vickie’s
Munchies
Munchos
Natural
Nut Harvest
Quaker
Rold Gold
Ruffles
Sabritones
Santitas
Smartfood
Spitz
Stacy’s
Da, chiar și bunul și demnul de încredere Quaker face parte din PepsiCo.
Compania Spin-Off (Filiala)
PepsiCo de asemenea hrăneşte zilnic milioane de oameni prin divizia sa, compania Yum!, care deţine lanţuri de restaurante precum Pizza Hut, Taco Bell, KFC, Hot’n Now, East Side Mario’s, D’Angelo Sandwich Shops, Chevys Fresh Mex, California Pizza Kitchen și Stolichnaya.
Multe dintre produsele enumerate mai sus există de zeci de ani, unele de peste un secol. Care este secretul unui astfel de succes de durată? În primul rând, rețeta este necesar să fie perfectă. După cum s-a menționat mai sus, numai în 2009, Nestlé a cheltuit peste 2 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare, sumă folosită în principal pentru a plăti oameni în halate de laborator care să creeze produse cât mai atrăgătoare, care să satisfacă papilele gustative, să creeze dependență și, bineînțeles, să fie rentabile. Proprietățile de dependență ale sării, grăsimii, zahărului și ale altor substanțe chimice sunt bine cunoscute de cercetătorii plătiți cu 2 miliarde de dolari pe an. Alimentele procesate conțin un amestec atent calculat de substanțe chimice și aditivi care trimit creierului semnale „satisfăcătoare”, pe care creierul continuă apoi să le caute sub formă de pofte.
Cu toate acestea, există nenumărate companii care vând produse similare. Prin urmare, pentru ca consumatorii să revină la marca lor specifică, corporațiile investesc miliarde de dolari în al doilea secret al succesului: „loialitatea față de marcă” obținută prin marketing și publicitate.
Publicitatea iraţională
În timp ce scopul final al unei reclame este să vândă un produs, firmele de PR (Relaţii Publice) vă vor spune că ei căută să meargă dincolo de vânzarea ieftină. Misiunea lor este să creeze un ataşament emoţional față de un produs, un concept care este total iraţional, dar extrem de eficient. Ei nu vor doar să îţi placă produsul lor, ei doresc ca tu să te identifici cu el, să te defineşti prin el. Ei sunt în căutare de a crea clienţii fideli, pe tot parcursul vieţii lor, prin crearea unei imagini, un stil de viaţă și chiar o filosofie în jurul unui produs.
Pentru a vinde loialitate unui telespectator față de marcă printr-o reclamă de televiziune, argumentele raţionale/logice au efecte limitate. Cele mai eficiente reclame sunt în măsură să treacă peste gândirea raţională (unde un argument poate fie acceptat sau respins) și să se furişeze direct în subconştientul telespectatorului, prin intermediul instinctelor lor, prin temeri sau nesiguranţă.
În concluzie
De ce i-ar păsa cuiva ce companie vinde ce produs? În primul rând este o chestiune de sănătate. Aproape toate din sutele de produse menţionate în acest articol conţin ingrediente toxice, de la cantităţi excesive de grăsimi saturate până la aditivi cum ar fi MSG, sirop de porumb de înaltă fructoză (HFCS), mercur, și/sau aspartam. Aceste substanţe, și multe altele asemănătoare, sunt otrăvitoare pentru organism, sistemul nervos și creier. Alimentele procesate fac întreaga lume mai grasă, mai bolnavă și mai tâmpită, chiar dacă numai câteva companii le produc. Este vital să le ştiţi și să le recunoaşteţi, astfel încât să le puteţi evita. De asemenea, este important să recunoaşteţi tacticile de bază ale marketingului (tacticile de introducere pe piaţă a unui produs) care sunt folosite pentru a atrage consumatorii să cumpere produsele alimentare procesate.
Cu toate acestea, problema este cu mult mai amplă decât sănătatea personală. Să fi conştient de companiile care îţi vând hrana înseamnă să fi conştient de actori importanți ai elitei mondiale. Așa cum a spus Henry Kissinger: „controlaţi hrana și veţi controla populaţia”. Dacă ești de părere că este important să ştii adevărul despre structura de putere a lumii, este fundamental să ştii despre aceste companii și să înţelegi infiltrarea lor extinsă în toate domeniile societăţii noastre globale. Ei s-ar putea „doar” să vândă produse alimentare, dar puterea și poziţia lor oferă acestor conglomerate un rol activ în guvernarea lumii, inclusiv a economiei, politicii, elaborării legilor și chiar al armatei (cine crezi că serveşte mesele armatei). Cei Trei Mari și corporațiile dominante la nivel mondial ca acestea fac parte din organizații think–tank de stabilire a politicilor, cum ar fi Consiliul pentru Relații Externe și Grupul Bilderberg, care sunt adevărate motoare ale schimbării globale. Ar fi cazul ca PepsiCo să aibă un cuvânt de spus în invazia unei țări precum Iranul? Ei bine, are. Și de fiecare dată când cumpărați un Pepsi sau o pungă de Doritos sau o sticlă de Tropicana, îi ajutați să devină mai bogați și mai puternici. Din fericire, însă, există o modalitate ușoară de a nu mai sprijini aceste companii: pur și simplu înlocuiți produsele procesate pe care le cumpărați de la aceste companii cu alimente proaspete cumpărate de la întreprinderi locale. Vă veți îmbunătăți sănătatea și economia locală, dar, cel mai important, veți deveni și cel mai rău coșmar al elitei: un consumator rațional.
Citiți și:
Alimentele ultraprocesate: Cât de dăunătoare sunt pentru sănătatea ta?
Un cercetător care a ajutat mari companii să dezvolte alimente ultraprocesate „dă din casă”: două moduri surprinzătoare în care producătorii le fac irezistibile
yogaesoteric
20 februarie 2025