Cenzura crește în UE!
Comisia Europeană a dezvăluit o listă de platforme care va fi necesar să își intensifice controalele până la sfârșitul lunii august. Dacă nu reușesc să facă aceasta, contravenienții ar putea fi sancționați cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri mondială a grupului lor.
La sfârșitul lunii aprilie, Bruxelles-ul a dezvăluit o listă de 19 platforme online foarte mari, printre care Twitter, TikTok și principalele servicii ale Amazon, Apple, Google, Meta și Microsoft, care vor fi supuse unor controale mai stricte de la sfârșitul lunii august. Aceste companii, care au fiecare peste 45 de milioane de utilizatori activi în Uniunea Europeană, vor fi plasate sub supravegherea Comisiei Europene și vor fi supuse unor reguli mai stricte, inclusiv cerința de a efectua un audit independent anual pentru a se asigura că luptă eficient împotriva dezinformării, a urii online și a contrafacerii.
Amenzi substanțiale
„Numărătoarea inversă a început pentru aceste 19 platforme online și motoare de căutare foarte mari”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. Acesta le-a reamintit că este necesar să respecte pe deplin obligațiile speciale care le sunt impuse prin Legea privind serviciile digitale (DSA), un regulament istoric care a intrat în vigoare în UE la jumătatea lunii noiembrie.
Acestea au termen până la 25 august pentru a se conforma. Contravenienții se vor confrunta cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri mondială a grupului lor și, în ultimă instanță, în cazul unor încălcări grave și repetate, cu interdicția temporară de a desfășura activități în UE. Cele 19 platforme au fost desemnate în funcție de numărul de utilizatori din Europa.
Twitter, deținut de miliardarul american Elon Musk, și TikTok, deținut de gigantul chinez Bytedance, au alimentat recent îngrijorări cu privire la capacitatea lor de a se conforma legislației europene. Thierry Breton s-a declarat încântat de faptul că Twitter a acceptat să se supună unui test de conformitate care va avea loc „la sfârșitul lunii iunie” la San Francisco. El a adăugat că TikTok și-a exprimat, de asemenea, interesul față de sprijinul oferit de Comisie tuturor celor implicați.
Responsabilități speciale
Lista include și cinci servicii furnizate de gigantul Google: motor de căutare, cartografie (Maps), magazin de aplicații (Play Store), vânzări online (Shopping) și videoclipuri (YouTube). Ea include, de asemenea, rețelele de comunicare virtuală Facebook și Instagram ale grupului Meta, precum și motorul de căutare Bing al Microsoft și rețeaua de comunicare virtuală profesională LinkedIn. De asemenea, sunt implicați Apple, prin intermediul magazinului de aplicații AppStore, și gigantul de retail Amazon.
AliExpress, divizia de logistică a gigantului chinez de comerț online Alibaba, rețeaua de comunicare virtuală Snapchat, serviciul de partajare de fotografii Pinterest, enciclopedia online Wikipedia și retailerul european de modă Zalando completează lista.
Considerate ca având o „importanță sistemică” și „responsabilități speciale” datorită dimensiunii lor, acestea vor fi plasate sub supravegherea directă a Comisiei Europene și va fi necesar să efectueze ele însele o analiză a riscurilor asociate serviciilor lor în ceea ce privește difuzarea de conținuturi ilegale, încălcarea vieții private sau a libertății de exprimare, dar și în ceea ce privește sănătatea sau siguranța publică.
Regulile vor intra în vigoare în februarie 2024
Companiile va fi necesar, de asemenea, să pună în aplicare resursele adecvate, în special în ceea ce privește moderarea conținutului, pentru a atenua aceste riscuri. De asemenea, acestea vor fi obligate să își deschidă algoritmii experților din cadrul executivului european și să ofere acces la datele lor cercetătorilor autorizați.
Aceste reguli, impuse doar platformelor foarte mari, se adaugă la cele stabilite de DSA pentru toate rețelele de comunicare virtuală, piețele și motoarele de căutare, indiferent de mărimea lor. Aplicarea regulilor de către toți cei vizați va intra în vigoare la 17 februarie 2024.
Printre acestea se numără obligația de a acționa „cu promptitudine” pentru a elimina orice conținut ilegal de îndată ce platforma ia cunoștință de acesta sau obligația de a informa autoritățile judiciare atunci când acestea suspectează o „infracțiune gravă”.
Regulile includ, de asemenea, interdicții, cum ar fi utilizarea datelor „sensibile” ale utilizatorilor (sex, înclinații politice, apartenență religioasă etc.) pentru publicitatea direcționată, și obligații de transparență, cum ar fi publicarea principalilor parametri utilizați de sistemele de recomandare.
Anumite companii aflate în vizorul Comisiei
Pe lângă lista dezvăluită în luna aprilie, Bruxelles-ul verifică datele altor platforme care au declarat că nu intră în domeniul de aplicare al normelor consolidate privind ASD, cum ar fi Telegram, Airbnb, PornHub și Spotify.
Unele dintre acestea ar putea fi desemnate la o dată ulterioară, dacă Comisia consideră că depășesc pragul de 45 de milioane de utilizatori activi în UE. Thierry Breton a menționat „patru sau cinci platforme suplimentare” care ar putea fi anunțate „în următoarele săptămâni”.
DSA completează Regulamentul privind piețele digitale (DMA), care abordează practicile anticoncurențiale ale giganților din domeniul tehnologiei și care a intrat în vigoare la 1 noiembrie.
Citiți și:
Gheorghe Piperea: „UE a dat bani unui număr de peste 150 de mii de persoane care au ca sarcină vânătoarea de fake news”
Trudeau, marioneta lui Schwab WEF Young Global Leader, este pe cale să preia controlul asupra internetului din Canada și să cenzureze tot ce se opune narațiunii sinistre a instituției
yogaesoteric
4 iunie 2023
Also available in: Français