CEO al companiei BlackRock: Zilele dolarului ca monedă de rezervă globală sunt numărate
În comentarii care par să fie bizar de asemănătoare cu avertismentul emis de preşedintele rus Vladimir Putin – care a afirmat într-un discurs că SUA riscă să submineze statutul dolarului ca monedă de rezervă globală –, directorul general al celei mai mari companii pentru gestionarea activelor din lume, BlackRock, a susţinut la Noul Forum Economic din Singapore din luna noiembrie 2018, că statutul dolarului american ca valută dominantă a lumii nu va dura la nesfârşit, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Şi, în loc să citeze factori externi precum extinderea puterii economice şi a influenţei Chinei, sau o Rusie mai agresivă, Laurence D. Fink a susţinut că deficitul bugetar tot mai mare al SUA ar fi cel mai mare risc pentru statutul dolarului ca monedă de rezervă globală. Şi, deşi o astfel de schimbare nu ar avea loc mâine sau anul următor, totuşi, cu trecerea timpului, în condiţiile creşterii ratelor dobânzii americane şi a presiunilor la care este supus guvernul federal din cauza poverii datoriei sale masive, creditorii care cândva erau nerăbdători să cumpere obligaţiuni ale Trezoreriei SUA vor dispărea treptat din peisaj.
„Vom ajunge acolo în timp”, a susţinut Fink.
În loc să lucreze cu creditorii săi, precum China, SUA se luptă cu aceştia implicându-se într-un război comercial dur. Fink a susţinut că, având în vedere experienţa sa, nu este niciodată înţelept să te lupţi cu creditorii tai.
„Problema este că trăim cu un deficit foarte mare. Ne luptăm cu creditorii noştri chiar acum, în întreaga lume”, a afirmat el.
„În general, când te lupţi cu bancherul tău, nu vei avea un rezultat pozitiv. Nu aş recomanda să te lupţi cu creditorii tăi şi noi ne luptăm cu creditorii noştri. 40% din deficitul SUA este finanţat de factori externi. Nicio altă ţară nu are aşa ceva”, a adăugat Fink.
Şi, pe măsură ce ratele dobânzii cresc, iar guvernul se luptă cu datoriile, pagubele colaterale pe piaţa acţiunilor sunt aproape inevitabile. SUA va avea o „problemă de aprovizionare”, deoarece creşterea deficitului necesită credite mai multe. Ameninţarea „ratelor dobânzii care devin prea mari pentru a susţine economia cu ratele de creştere” devine o temere reală pentru SUA.
Fink mai susţine: „Vom avea tot mai multe datorii din cauza deficitelor şi, din cauza lor, investitorii vor cere beneficii mai mari. Avem un risc mai ridicat pentru rate mai mari şi nu vom permite pieţelor de acţiuni să înflorească”.
„În societate, există unele nevoi uriaşe chiar acum. Şi un deficit de 1,3 trilioane de dolari, în condiţiile în care economia încetineşte, reprezintă o problemă reală”, a mai precizat Fink.
Citiți și:
UE propune măsuri ample de reducere a rolului dolarului pe plan internaţional
Moare acum dolarul? Rusia și alte țări BRICS părăsesc sistemul bancar global pentru unul bazat pe aur
yogaesoteric
9 februarie 2019