Inteligenţa artificială DeepMind (Google) devine din ce în ce mai agresivă. Oare cum se va manifesta pe roboţii Boston Dynamics?

Astfel de roboţi ar putea fi lăcustele din Apocalipsă conduse de Abaddon?

Odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, scenarii ca în seria filmelor Terminator par să fie din ce în ce mai aproape de realitate. Inteligenţa artificială devine tot mai… inteligentă, însă vine la pachet cu tot felul de surprize, nu toate plăcute. Devine, totodată, şi mai independentă şi, ceea ce pune pe gânduri comunitatea ştiinţifică, tot mai agresivă.

Vizată de avertisment este forma de inteligență artificială DeepMind, de la Google. Anul trecut, DeepMind a început să înveţe singur, să imite vocea umană şi a câştigat în fața campionului mondial la jocul Go. Teste recente au arătat însă că a mai dezvoltat o latură care până acum nu a fost intuită. DeepMind a învăţat să adopte strategii foarte agresive când „simte” că va pierde.

Două astfel de forme de inteligență, puse să joace un joc care presupunea să culeagă mere, au renunţat să mai coopereze când trofeele (merele) au devenit mai puţine. Câtă vreme fructele au fost multe în joc, cele două forme de inteligenţă artificială s-au comportat „civilizat”. Când acestea s-au împuţinat, au ajuns să se lupte între ele, trăgând cu lasere, pentru a se elimina reciproc, arată Science Alert.

În jocul Gathering, de mai jos, formele de AI sunt reprezentate cu albastru şi roşu, merele virtuale sunt colorate în verde, iar laserele în galben.

De menţionat e faptul că, atunci când o formă de AI nimereşte rivalul cu laserul, nu sunt acordate puncte drept bonus. În schimb, rivalul este scos din joc pentru o perioadă de timp, ceea ce îi permite celuilalt să „culeagă” mai multe mere.

Forme mai puţin inteligente create de Google au ales altă strategie. Nu au folosit armele din dotare. La final, au avut un număr egal de fructe, însă nimeni nu a câştigat.

Ar putea o astfel de inteligenţă artificială să se revolte împotriva omului? Sau are vreo legătură această inteligență artificială cu profețiile din Apocalipsă? Astfel de roboţi ar putea să fie lăcustele-scorpioni din capitolul 9 al revelației Sfântului Ioan?

„Şi a trâmbiţat al cincilea înger, şi am văzut o stea căzută din cer pe pământ şi i s-a dat cheia fântânii adâncului.

Şi a deschis fântâna adâncului şi fum s-a ridicat din fântână, ca fumul unui cuptor mare, şi soarele şi văzduhul s-au întunecat de fumul fântânii.

Şi din fum au ieşit lăcuste pe pământ şi li s-a dat lor putere precum au putere scorpiile pământului.

Şi li s-a poruncit să nu vatăme iarba pământului şi nicio verdeaţă şi niciun copac, fără numai pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu pe frunţile lor.

Şi nu li s-a dat ca să-i omoare, ci ca să fie chinuiţi cinci luni; şi chinul lor este la fel cu chinul scorpiei, când a înţepat pe om.

Şi în zilele acelea vor căuta oamenii moartea şi nu o vor afla şi vor dori să moară; moartea însă va fugi de ei.

Iar înfăţişarea lăcustelor era asemenea unor cai pregătiţi de război. Pe capete aveau cununi ca de aur, şi feţele lor erau ca nişte feţe de oameni.

Şi aveau păr ca părul de femei şi dinţii lor erau că dinţii leilor.

Şi aveau platoşe ca platoşele de fier, iar vuietul aripilor era la fel cu vuietul unei mulţimi de care şi de cai, care aleargă la luptă.

Şi aveau cozi şi ace asemenea scorpiilor; şi puterea lor e în cozile lor, ca să vatăme pe oameni cinci luni.

Şi au ca împărat al lor pe îngerul adâncului, al cărui nume, în evreieşte, este Abaddon, iar în elineşte are numele Apollion.”

Citiți și:

Nanoroboții și inteligența artificială vor conferi oamenilor viitorului… puteri supraomenești. Pare tentant, însă riscurile sunt enorme!

Summitul Mondial al Guvernării: «Vom fi nevoiți să FUZIONĂM cu computerele»

«Roboţii ucigaşi» – kalaşnikovul viitorului? 

yogaesoteric
9 februarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More