Cercetările dezvăluie modul în care mirosul ne poate influența percepția asupra culorii
Într-o lucrare intitulată „Mirosurile modulează aspectul culorii”, publicată în revista Frontiers in Psychology, o echipă de cercetare interdisciplinară formată din psihologi și ingineri de la Universitatea din Liverpool a întreprins un experiment pentru a determina dacă mirosul influențează într-adevăr modul în care percepem culoarea.
Experimentul a implicat 24 de participanți cu vârsta cuprinsă între 20 și 57 de ani, așezați în fața unui paravan într-o cameră de izolare cu ferestre întunecate și fără stimuli senzoriali nedoriți sau mirosuri.
Apoi un difuzor ultrasonic elibera în cameră unul dintre următoarele șase arome: caramel, cireșe, cafea, lămâie și mentă, plus apă fără miros ca probă de control. Aceste mirosuri au fost alese deoarece au indus cele mai puternice asocieri miros-culoare în studiile anterioare ale echipei.
Participanții au fost apoi rugați să modifice un pătrat având o culoare cenușie pe un ecran, folosind două glisoare reglabile – unul galben până la albastru și altul roșu până la verde – până când au ajuns la o culoare pe care au considerat-o lipsită de orice nuanță, adică o culoare gri neutru perfect.
Rezultatele au arătat că participanții au ales o culoare gri mai roșie-maronie atunci când au simțit mirosul de cafea, în timp ce au optat pentru o versiune galben-maronie a griului atunci când mirosul de caramel a fost pompat în cameră.
Autorul principal al lucrării este dr. Ryan Ward, lector superior la Universitatea John Moores din Liverpool, care a realizat studiul în perioada în care lucra la Departamentul de Inginerie Electrică și Electronică (EEE) și la Facilitatea de Inovare Digitală (DIF) a Universității din Liverpool.
El a declarat: „Am fost foarte încântat de această experiență: Aici arătăm că prezența unor mirosuri diferite influențează modul în care oamenii percep culoarea. Rezultatele noastre au arătat că percepția griului a avut o tendință spre corespondențele lor anticipate pentru patru din cele cinci mirosuri, și anume lămâie, caramel, cireșe și cafea.”
Cercetarea face parte dintr-o colaborare neobișnuită, dar interesantă, între profesorul Alan Marshall, de la Departamentul de EEE al Universității, care conduce laboratorul de realitate imersivă de la DIF, și Sophie Wuerger, profesor de știința vederii în cadrul Departamentului de Psihologie.
Ei lucrează împreună pentru a explora modul în care informațiile olfactive pot fi trimise la distanță și, de asemenea, modul în care acestea ne influențează percepția. Obiectivul lor de cercetare pe termen mai lung este includerea eficientă a informațiilor olfactive în realitatea virtuală, folosind expertiza lor interdisciplinară și facilitățile unice din laboratorul de realitate imersivă.
Profesorul Wuerger a declarat: „Cercetarea privind interacțiunile dintre simțul olfactiv și cel vizual este un domeniu destul de nou. Noutatea experimentului nostru constă în faptul că am folosit un instrument robust pentru a măsura mici schimbări de culoare percepute și pentru a evalua culoarea percepută într-un mod mai obiectiv, ceea ce necesită cunoștințe de știința vederii. Credem că suntem prima echipă care a realizat acest studiu.”
Profesorul Alan Marshall a declarat: „Acesta este un domeniu de cercetare incitant, care este important dacă vrem să înțelegem mai bine modul în care simțurile noastre ne influențează percepția globală, ceea ce va fi, de asemenea, un factor critic în proiectarea următoarei generații de sisteme de «realitate imersivă», cum ar fi Metaverse, și are aplicații nu doar în divertisment, ci într-o gamă largă de sisteme VR, inclusiv în artele creative, formarea, educația și asistența medicală.”
Citiți și:
Au oamenii un «miros cuantic»? O teorie uimitoare referitoare la simţul olfactiv este susţinută de noi dovezi
Cum ne pot ajuta culorile să ne atingem scopurile benefice. De ce restaurantele nu se zugrăvesc în albastru
yogaesoteric
3 noiembrie 2023