Cum ne pot ajuta culorile să ne atingem scopurile benefice. De ce restaurantele nu se zugrăvesc în albastru

 



Folosind culorile care ne fac să ne simţim bine, probabil fără să conştientizăm, ne influenţăm acţiunile. Ce ne poate face mai nervoşi, ce ne calmează, ce ne stimulează apetitul putem afla studiind influența pe care o au culorile asupra psihicului uman.

Semnificaţia culorilor este din plin exploatată astăzi. Cumpărăm mai mult, de exemplu, pentru că prin campaniile de promovare se foloseşte un întreg arsenal vizual care să ne conducă spre acest tip de comportament, consumăm anumite produse din acelaşi motiv, ne atrag anumite locuri fără o explicaţie anume etc.

Fiecare dintre noi putem însă folosi culorile pentru a atinge diverse scopuri benefice, dacă le cunoaştem modul în care ne influenţează. O culoare veselă ne creează, cu siguranţă, o stare de bine, însă este capabilă de mult mai mult.

Portocaliul, de exemplu, este una dintre culorile care ajută foarte mult în sarcinile mentale, spune psihologul Elena Popa. Este bine, de aceea, să privim un obiect de culoare portocalie în timp ce studiem şi chiar să îmbrăcăm această culoare dacă avem de susţinut un test. Acelaşi portocaliu, însă, ne stimulează şi pofta de mâncare, prin urmare, dacă urmăm o dietă, este necesar să ocolim această culoare.

Un efect calmant, purificator, are culoarea mov, care de asemenea reduce pofta de mâncare şi echilibrează metabolismul. Stimulează creativitatea şi compasiunea. Este culoarea care aduce pacea şi elimină obsesiile, temerile şi alte tulburări emoţionale.



O altă culoare care ne ajută să ne concentrăm în anumite situaţii, dar şi să ne relaxăm în altele, este verdele. Această culoare, care în mod clar ne aminteşte de natură, ne induce starea de confort şi calm, relaxează muşchii şi ne ajută să respirăm lent şi profund, de aici şi senzaţia de bine atunci când petrecem ore bune în natură.



Cea mai luminoasă culoare, galbenul, este cea care ne face mai ageri, mai hotărâţi. Ne ajută să memorăm, să ne organizăm bine, să asimilăm noi idei, şi nu întâmplător acele bucăţele de hârtie cu margine autocolantă pe care le folosim la birou pentru a nota diverse sarcini care ne rămân de făcut sunt galbene.



Cea mai „tare“ culoare, roşul, culoarea vitalităţii, ne stimulează, spune psihologul, neuronii şi glanda suprarenală. Este recomandat să o privim în timp ce executăm exerciţii fizice solicitante. Aceeaşi culoare ne dă însă „curaj“ să ne aventurăm în multe alte activităţi, unele riscante, cum ar fi jocurile de noroc. Tot roşul creşte pofta de mâncare mai mult decât oricare altă culoare. Folosit în exces, roşul oboseşte, iar în situaţiile stresante generează sentimente de mânie şi agresivitate, spune psihologul. De aici, probabil, şi expresia „vezi roşu în faţa ochilor“.



O culoare cu efecte benefice asupra psihicului nostru este şi maro, pe care o asociem de asemenea cu natura şi ne dă sentimente de confort, stabilitate şi siguranţă.



Albastrul ne ajută foarte bine să ne controlăm mental. Scade presiunea sângelui, iar o nuanţă intensă de albastru ne-ar putea scăpa de insomnii. Aceeaşi culoare însă, folosită în exces, ne poate induce stări depresive. În contrast cu roşu, portocaliu şi galben, albastrul ne taie pofta de mâncare, prin urmare doar foarte rar vom întâlni restaurante zugrăvite în albastru.



Testul culorilor este folosit, de altfel, de psihologi pentru a „citi“ persoanele sau pentru a confirma anumite rezultate la care s-a ajuns prin intermediul altor teste.


Citiți și:

Cromoterapia

Influenţa tainică a culorilor asupra fiinţei umane

Mesajul subtil al culorilor

 



yogaesoteric
29 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More