Cercetători din SUA au dezvoltat o aplicaţie pentru telefoane smart care prezice starea generală psihică sau atitudinea în timp real a utilizatorilor

 

Un studiu în valoare de 8,9 milioane de dolari, realizat în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate al SUA (National Institute of Health – NIH) a condus la realizarea unui sistem mobil pentru „monitorizarea în timp real a comportamentului uman”.
Cercetătorii de la NIH au dezvoltat un sistem care poate prezice „starea psihologică” a utilizatorilor telefoanelor smart şi speră că firmele private vor pune pe piață această invenţie.

Tehnologia apare pe o listă a invenţiilor NIH publicate în Registrul Federal, fiind disponibilă pentru ca licenţa să fie preluată de firme private. În Statele Unite ale Americii, guvernul permite astfel companiilor particulare să preia licenţe ale diferitelor invenţii, rezultate în urma studiilor de cercetare, cu scopul de a facilita aplicarea acestora în viaţa zilnică a cetăţenilor. 

„Cercetătorii de la NIH au dezvoltat o tehnologie pentru sănătate, aplicabilă telefonului mobil, pentru a monitoriza şi prezice starea psihologică a utilizatorului şi a trimite o intervenţie automată dacă este nevoie”, se arată pe site-ul Federal Register. „Tehnologia foloseşte telefoanele smart pentru a monitoriza locaţia utilizatorului şi a îi pune întrebări despre starea sa psihologică pe timpul zilei.”

Reprezentanții NIH explică: „Datele psihologice colectate ambulatoriu în mod continuu sunt corelate cu datele asupra locaţiei şi răspunsurile la întrebări”. „Datele obţinute prin telefon sunt combinate cu harta geospaţială a amplasării pentru a cuantifica expunerea la risc şi a prezice starea psihologică viitoare. Predicţiile următoare sunt utilizate pentru a avertiza utilizatorul când este expus la un risc mai mare de a experimenta un eveniment negativ care poate conduce la un rezultat nedorit (de exemplu, reluarea consumului de droguri la un fost dependent aflat în curs de reabilitare).”

Compania a arătat că tehnologia are aplicaţii comerciale potențiale pentru „monitorizarea în timp real a comportamentului” şi „livrarea unei intervenţii terapeutice prin intermediul telefonului”.

NIH mai spune că cercetătorii au dezvoltat sistemul pornind de la un proiect care viza urmărirea stării de spirit şi apariția dorinței de a se droga la dependenții de narcotice din Baltimore. Scopul studiului de 8,9 milioane de dolari a fost dezvoltarea de algoritmi care vor putea „să detecteze în mod automat evenimentele comportamentale (cum ar fi episoadele de utilizare de droguri sau stresul) fără să fie necesar ca utilizatorul să le raporteze în acele momente”.

Reprezentanții companiei spun că aplicaţia este deja utilizată pentru intervenţiile în cazurile de dependență de droguri, dar că „cercetătorii urmăresc să testeze această tehnologie şi pentru aplicaţii în ceea ce priveşte alte probleme de sănătate”. Aparent, aplicația este o nouă facilitate gândită să ne ofere sprijin în momente dificile și chiar sfaturi legat de problemele de sănătate cu care ne putem confrunta. Așa cum spun chiar cei care au conceput-o, este doar un început, spectrul de aplicabilitate dorindu-se a fi extins. Nu putem să nu ne întrebăm însă cât de departe va ajunge să meargă intervenția pe baza acestui program? N-ar fi exclus ca centralizarea să devină atât de mare, încât să nu mai avem libertatea de a alege tipul de tratament, clinica sau medicul căruia să i ne adresăm.

Aplicația funcționează, evident, prin conectarea la internet. Iar toate datele despre activitatea noastră online sunt colectate și centralizate prin programele mamut de supraveghere în masă. Cu alte cuvinte, pe lângă datele despre locație, prieteni, conexiuni, banii pe care-i avem, subiecte de interes pentru noi etc., autoritățile vor avea și date despre starea psihică și problemele noastre de sănătate, în timp real.

Acest nou program evidențiază tendința de a dezvolta sisteme tot mai elaborate pentru monitorizarea fiecărei persoane, în cursa pentru obținerea controlului populațional absolut. Aceste sisteme de monitorizare, odată născocite, sunt apoi abil promovate, arătând cât de „necesare” sunt şi cât de mult bine vor face, pentru a-i convinge pe oameni să le accepte, pentru aceasta ei plătind, fără să-și dea seama, un preț teribil.


Citiţi şi:

Cum îţi va controla Google toată casa cu ajutorul unor jucării de pluş

Înspăimântător! MATRIX, sistemul REAL care vă monitorizează viaţa în cele mai mici detalii

Cipuri şi human enhancement – ofensiva tehnologiei pusă în slujba obţinerii controlului populaţional absolut

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2016

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More