Cercetătorii de la Cambridge au întinerit cu 30 de ani celulele pielii. Tehnica va fi folosită și pentru alte organe ale trupului

Cercetătorii de la Cambridge au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât ele să fie ca ale unei persoane de 23 de ani, scrie BBC. Reușita oamenilor de știință reprezintă un pas important înspre posibilitatea de a regenera alte țesuturi ale trupului pentru a combate efectele îmbătrânirii.

Cercetătorii de la Cambridge cred că pot să aplice aceeași tehnică în cazul altor țesuturi ale trupului, obiectivul final fiind acela de a dezvolta tratamente pentru boli legate de procesul de îmbătrânire, precum diabetul, bolile de inimă și tulburări neurologice.

Șeful echipei de cercetători, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a spus pentru BBC că speră ca tehnica să poată fi folosită într-un final pentru a le permite oamenilor să fie mai sănătoși chiar și la bătrânețe.

Visăm de mult la aceasta”, a spus Reik. „Multe boli comune se înrăutățesc odată cu vârsta și gândul că am putea să îi ajutăm pe oameni în acest fel este foarte entuziasmant.” Profesorul Reik a atenționat însă că studiul, care a fost publicat în revista de știință eLife, este încă într-un stadiu incipient. Există mai multe probleme pe care oamenii de știință este necesar să le rezolve înainte ca munca lor să se mute din laborator în clinică.

Reik a explicat că acum se poate demonstra că procesul de întinerire a celulelor este posibil, această reușită reprezentând un pas înainte foarte important. Tehnica celulelor stem își are originile în anii ’90, când cercetătorii de la Institutul Roslin din afara orașului Edinburgh, capitala Scoției, au dezvoltat o metodă prin care o celulă matură a unei oi se poate transforma într-un embrion. Descoperirea a dus la crearea lui Dolly, oaia clonată. Cercetarea nu avea ca obiectiv clonarea oilor sau a oamenilor, ci crearea așa-numitelor celule stem embrionare umane. Apoi, celulele ar urma să fie dezvoltate pentru a obține țesuturi specifice, precum mușchi, cartilagii și celule nervoase.

Celulele pielii care au fost întinerite provin de la o femeie de 53 de ani, dar se comportă ca niște celule cu 30 de ani mai tinere. „Îmi amintesc ziua în care am obținut rezultatele și eram uluită că unele din celule erau cu 30 de ani mai tinere decât ar fi fost firesc să fie”, a povestit dr. Dilgeet Gill. „A fost o zi extraordinară!” Cu toate acestea, tehnica nu poate fi implementată încă în clinici din cauza riscului mai crescut de apariție a cancerului. Reik are încredere că acum, când se cunoaște că este posibil să întinerim celulele, echipa sa va găsi o metodă alternativă mai sigură.

Obiectivul pe termen lung este să extindem durata de viață sănătoasă a oamenilor, nu de a prelungi viața în general, astfel încât oamenii să poată îmbătrâni într-un mod cât mai sănătos”, a explicat Reik. Profesorul Reik spune că unele dintre primele aplicații ale tehnicii de întinerire a celulelor ar putea fi dezvoltarea de medicamente pentru întinerirea pielii persoanelor în vârstă în zona trupului care a suferit tăieri sau arsuri – o cale de a grăbi procesul de vindecare. Următorul pas pentru cercetători este să testeze dacă tehnologia funcționează la alte țesuturi, cum ar fi cel muscular, din rinichi și celulele de sânge.

Dacă metode similare sau alte terapii vor putea întineri celulele imunitare, care știm că devin mai puțin receptive odată cu înaintarea în vârstă, atunci pe viitor ar putea fi posibil să îmbunătățim reacția pacienților la vaccinare precum și abilitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor”, a explicat profesorul Melanie Welham, directorul executiv al unui centru de cercetare în domeniul biotehnologiei și al biologiei.

Întrebarea cea mai importantă este dacă aceste eforturi vor duce la crearea unei metode de regenerare a întregului trup, un elixir al tinereții sau o pilulă anti-îmbătrânire. Reik spune că această idee nu este o fantezie. „Metoda a fost folosită pentru a modifica genetic șoareci și există semne de întinerire”, a spus Reik. „Un studiu a arătat că există semne de regenerare a pancreasului, ceea ce este interesant din perspectiva potențialului de a combate diabetul”.

Sunt și oameni de știință care sunt mai puțin optimiști. Profesorul Robin Lovell-Badge, de la Institutul Crick din Londra, crede că pentru ca procesul de regenerare a țesuturilor trupului să poată să fie aplicat în clinici, va fi nevoie de un proces îndelungat și greu. „Pare foarte ambițios să crezi că vei putea găsi cu ușurință substanțele necesare și că acestea vor mai fi și sigure”, a explicat Lovell-Badge. „Suntem atât de departe de situația în care să putem face aceasta pentru întregul trup în condiții de siguranță, încât cred că este o simplă presupunere.”

Citiți și:
5 combinaţii sănătoase de fructe pentru slăbit, detox şi întinerirea pielii
Dieta japonezului laureat cu premiul Nobel: ajută la scăderea în greutate, întinerire şi regenerare celulară

 

yogaesoteric
17 iunie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More