Cervana și efectele ei vindecătoare
Originară din Europa şi Asia, cervana (Lycopus europaeus) este o plantă care creşte la marginea râurilor, în zonele umede. Alte denumiri cunoscute ale cervanei sunt Lycopi Herba, Lycopus americanus, Lycopus virginicus sau Lycopus europea.
În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, care trebuie culeasă înainte de a se deschide florile.
Compoziţie chimică: flavone, acizi organici (rosmarinic, cafeic, colorogenic, elagic), componente fenolice, uleiuri eterice.
Acţiune terapeutică
Cervana stimulează secreţia gastrică, este un diuretic, vasoconstrictor periferic, nervin (efect sedativ asupra sistemului neuro-vegetativ), inhibă metabolismul iodului şi deversarea tiroxinei în tiroidă, acţionează asupra hormonilor tireotropi, reglând activitatea glandei tiroide.
De asemenea, combate stările de nelinişte, palpitaţiile, senzaţia de sufocare determinate de hipertiroidie, palpitaţiile de natură neuro-vegetativă. Este şi un antitusiv, ameliorează tusea de origine nervoasă, ajută buna funcţionare a inimii, diminuează sau inhibă acţiunea unor hormoni gonadotropi, reglează activitatea glandelor suprarenale şi scade febra.
Unele substanţe care intră în componenţa cervanei au proprietatea de a scădea cantitatea de hormoni tiroidieni din organism, precum şi a prolactinei, fapt care determină ameliorarea durerilor de piept (sâni) la femei.
Indicaţii terapeutice: anaclorhidie (gastrite anacide), dispepsii, tuse de diverse etiologii, anorexie, tulburări neuro-vegetative pe fond psiho-afectiv, dismenoree, hipertiroidie, palpitaţii, nevroze cardiace, tahicardie, febră.
La momentul actual nu sunt disponibile suficiente studii științifice care pot atesta eficiența cervanei în cadrul terapiilor pentru unele condiţii medicale precum sindromul premenstrual (SPM), stările de nervozitate, insomniile, hemoragiile, hipertiroidismul sau durerile din piept.
Precauţii în ceea ce priveşte administrarea cervanei
Pentru majoritatea persoanelor, cervana nu implică riscuri majore asupra organismului, însă, cu toate acestea, medicii susţin că nu se recomandă ca afecţiunile tiroidiene să fie tratate fără consimţământul unui medic specialist din cauza riscului mare de apariţie a unor complicaţii. Mai mult, întreruperea bruscă a tratamentului bazat pe cervana determină creşterea nivelului de hormoni tiroidieni şi de prolactină, inducând simptome fizice severe.
Cervana are proprietatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge, motiv pentru care persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să fie extrem de precaute şi să efectueze regulat analize de sânge. În condiţiile în care se resimt manifestări simptomatologice specifice scăderii importante a nivelului de zahăr din sânge, fenomen cunoscut sub denumirea de hipoglicemie, doza medicamentelor antidiabetice se poate ajusta.
Contraindicații
Categoriile de persoane care trebuie să evite administrarea cervanei sunt femeile însărcinate, femeile care alăptează, persoanele diagnosticate cu hipotiroidie. De asemenea, în rândul categoriilor de persoane ce trebuie să evite administrarea cervanei se numără şi persoanele care în următoarele paisprezece zile vor suferi intervenţii chirurgicale.
Mod de administrare
1. Sucul proaspăt de cervana – obţinut din stoarcerea plantei poate fi folosit în uz extern în caz de eczeme, răni, leziuni ale pielii, alopecie.
2. Maceratul de cervana – se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă pură de izvor (sau apă plată), se lasă la macerat 4-6 ore, apoi se bea de 3 ori pe zi
3. Pulberea de plantă uscată obţinută prin măcinare – se administrează circa 1/2 linguriţă de 3 ori pe zi, se ţine 20 de minute sub limbă și apoi se înghite cu apă.
4. Tinctura de cervana – se administrează 30-50 de picături (1-2 ml) de 3 ori pe zi.
Stabilirea dozei optime de cervana, potrivită pentru fiecare persoană în parte este dependentă de anumiţi factori precum starea generală de sănătate, vârsta şi preexistența unor condiţii medicale. Până la momentul actual, studiile de specialitate nu au putut să releve o doză zilnică eficientă pentru organismul uman.
În plus, trebuie să se ţină cont de faptul că în cazul tratamentelor bazate pe plante medicinale, respectarea strictă a dozelor recomandate este esenţială.
Citiți și:
Un scaiete ne face sănătoși: schinelul
Chlorella – un supliment alimentar foarte valoros
Pulberile din plante
yogaesoteric
5 iunie 2018