Cherimoya, fructul-minune denumit pe bună dreptate «cel mai bun fruct din lume»

 

Originar din America de Sud, mai precis din Munţii Anzi, cherimoya este considerat la ora actuală un fruct-minune, fiind cultivat în Asia de Sud, California, Portugalia, Spania, Israel sau Italia.

Sub formă de tufe sau de arbori înalţi de până la 7 metri, plantele de cherimoya oferă unele dintre cele mai delicioase şi sănătoase fructe din lume. Arbustul are nevoie de temperaturi constante de peste 15 grade pentru a se dezvolta, climatul ideal pentru el în Europa fiind cel mediteranean.

Scriitorul Mark Twain spunea odinioară despre cherimoya că este „cel mai delicios fruct cunoscut omului”.

Cherimoya poate fi considerat regele fructelor din două motive: primul, fiindcă este extrem  de gustos, iar al doilea, pentru că el însuşi este „de viţă nobilă”, fiind consumat foarte mult pe vremea Imperiului Incaş doar de clasele superioare ale societăţii.

O armă naturală împotriva anemiei, stresului şi hipertensiunii arteriale

Gustul fructului cherimoya poate fi descris ca o combinație între banană şi ananas, iar textura sa este cremoasă atunci când este bine copt. Un cherimoya bine ales poate oferi chiar senzaţia unui gust alcătuit din arome de pere, căpşuni, mango şi lămâie.

Fructele de cherimoya conţin peste 75% apă, multă fructoză, glucoză, fibre, vitamine şi minerale. Studiile efectuate până în prezent au scos la lumină o serie de beneficii importante corelate cu consumul de cherimoya. De pildă, consumat cu regularitate, fructul înlesnește tranzitul intestinal, buna funcţionare a muşchilor, a sistemului nervos, reglează colesterolul şi favorizează globulele roşii şi albe ale sângelui. De asemenea, constituie o armă naturală împotriva anemiei, stresului şi hipertensiunii arteriale.

Cum se consumă?

Cherimoya se taie în două cu cuţitul şi se mănâncă cu linguriţa din interior, cât mai aproape de coajă, dându-se la o parte seminţele. Cea de a doua variantă este curăţarea întregului fruct şi tăierea acestuia în cubuleţe, pentru a fi mâncate simple sau în salate. Având o toxicitate destul de crescută, coaja şi sâmburii vor fi obligatoriu date la o parte.

Este extraordinar de gustos şi singurul său defect este numărul mare de sâmburi. Fructele pot avea consistenţă diferită şi cunoscătorii le apreciază pe cele mai fine, nu pe cele cu granulaţia unor pere. Ca o dovadă în plus a unicităţii, copacii produc fructe cu texturi diferite şi la interior şi la exterior, în acelaşi copac şi în acelaşi timp.

Câteva aspecte esenţiale despre fructele de cherimoya:
– au peste 75% apă, o cantitate mare de fructoză, glucoză si fibre;
– conţin vitaminele A şi C;
– au multe minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu şi fier;
– conţin niacină (B3), riboflavină (B2), tiamină (B1), acid folic, acid ascorbic şi antioxidanţi;
– nu au grăsimi şi colesterol;
– au un conţinut foarte scăzut de sodiu;
– sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu si fibre;
– textura lor este asemănătoare şerbetului.

Cherimoya este folosit deseori ca afrodiziac sau pentru îmbunătăţirea fertilităţii.


Citiți și:

Jackfruit – un fruct exotic ce poate înlocui cu succes carnea 
Mango – Fructul fericirii 

 

yogaesoteric
18 noiembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More