China a ales expansionismul! Numai Germania și UE mai acordă credit Beijingului!
Cumplita încăierare cu pietre și bâte care a avut loc la granița cu India, amenințările lansate la adresa Taiwanului și încercarea de a înăbuși orice urmă de libertate în Hong Kong sunt tot atâtea dovezi că Beijingul a decis să joace cartea expansionismului.
Este o modificare uriașă în politica externă a Beijinului, care pare să fi abandonat cu totul îndemnul regretatului lider reformist Deng Xiaoping: „Ascunde-ți puterea, așteaptă și vezi”, scriu jurnaliștii de la săptămânalul de stânga german Der Spiegel.
„De când Richard Nixon a fost președinte în anii ’70, Washingtonul a urmat o politică de apropiere față de Beijing. SUA au urmărit integrarea imperiului izolat și sărac în sistemul internațional, în speranța că Republica Populară Chineză se va alinia Occidentului. În termeni economici, această formulă este cunoscută sub numele de «schimbare prin comerț». Fiecare administrație americană succesivă a respectat mai mult sau mai puțin această abordare – până când a venit Donald Trump. Președintele SUA Trump a optat pentru o politică de decuplare, mai degrabă decât de apropiere cu China.
În 2018, vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a susținut un discurs la Institutul Hudson din Washington care a marcat o modificare față de politica tradițională. El a acuzat China de un expansionism lipsit de scrupule. «Nu ne vom lăsa intimidați și nu vom rămâne nepăsători», a spus el.”
În ciuda criticilor lansate de nenumărate ori la adresa lui Trump, ziariștii de la Der Spiegel aduc o sumedenie de argumente că nu Donald Trump este cel care a deschis cutia Pandorei. „Multă vreme, China a respectat directiva politicianului reformist, Deng Xiaoping: «Ascunde-ți puterea, așteaptă și vezi». În timpul crizei financiare începute în 2007, în China s-a răspândit ideea că sistemul ei nu este doar egal cu cel al Occidentului, dar poate chiar superior.”
„La o conferință a Partidului Comunist din 2017, președintele chinez și liderul partidului Xi Jinping a precizat că el e de părere că a sosit momentul Chinei. El a proclamat o «nouă eră» în care Republica Populară se va muta «în centrul scenei mondiale».
Shi Yinhong, profesor de politică la Universitatea Renmin din Beijing, susţine că, pe de o parte, China se simte nedreptățită de acuzațiile că ar fi provocat pandemia și lovită de prăbușirea economiei sale. Pe de altă parte, însă, conducerea de la Beijing vede criza de sănătate ca pe o oportunitate de a-și extinde puterea. Se gândesc: s-ar putea ca noi să fim slabi, dar ceilalți sunt în prezent și mai slabi.
Schimbarea se simte foarte bine și în retorica diplomației chineze. În anii ’90, unii membri ai Partidului Comunist criticau Ministerul Afacerilor Externe numindu-l «Ministerul Trădătorilor», deoarece diplomații Beijingului erau atât de respectuoşi față de Occident. Astăzi, au apărut «Războinici Lupi», reprezentanţii unei noi generații de diplomați. Aceştia și-au împrumutat numele dintr-un film de mare succes în care un luptător chinez înfruntă un mercenar american.
În ianuarie, ambasadorul Chinei în Suedia, Gui Congyou, i-a comparat pe jurnaliștii care au criticat China cu niște pugiliști de categorie ușoară care provoacă, în mod nechibzuit, un super-greu. Acum e la modă confruntarea, diplomații moderați sunt marginalizați sau se pregătesc de pensie.”
După ce afirmă că din ce în ce mai multe țări din regiunea Pacificului și Europa încep să-și exprime îngrijorarea față de politicile din ce în ce mai agresive ale Chinei, jurnaliștii de la Der Spiegel afirmă: „Merkel urmărește o linie bună. În niciun caz nu dorește să urmeze SUA pe drumul său spre decuplare. «O politică care încearcă să izoleze China nu este în interesul german și european», spune Norbert Röttgen, președintele Comisiei pentru afaceri externe din parlamentul german.”
Cât de bună este această linie politică, rămâne de văzut. Chiar și Der Spiegel recunoaște, însă, că „întrebarea este dacă Merkel este persoana potrivită” pentru a conduce o redefinire a relațiilor cu Beijingul. Critici la adresa cancelarului vin chiar și de la aliații săi de stânga. „Angela Merkel are o percepție depășită a Chinei”, spune Nils Schmid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai SPD: „Cancelaria nu a auzit încă gongul”, notează.
Nu e chiar așa, Angela Merkel știe prea bine ce se petrece, numai că a ales, ca de obicei, să promoveze un singur interes – acela al marilor exportatori germani, indiferent de cine profită de lăcomia motorului Europei.
Citiţi şi:
Chinezii cumpără Europa bucată cu bucată. Beijingul a investit sume colosale pe bătrânul continent. Câți bani din China au intrat în România
China intră într-o nouă eră, iar asta va influența tot restul lumii
Prezentul Chinei, viitorul întregii lumi?
yogaesoteric
2 octombrie 2020