China fără cash – Prima ţară din lume care testează introducerea unei monede digitale la nivel naţional

 

Banca centrală din China a dezvoltat propria criptomonedă (monedă digitală, cum este și bitcoin), care este acum în faza de testare. Criptomonedele au un potenţial de beneficii nu doar pentru China dar pentru toată lumea datorită sistemului de blockchain (sistem software şi bază de date ce securizează mişcarea monedei în spaţiul virtual).

Beneficiile monedei digitale

Banca centrală din China – Banca Poporului Chinez – a dezvoltat un prototip de criptomonedă ce ar putea fi lansată curând în circulaţie. Ar putea fi introdusă în paralel cu moneda primară a Chinei, yuanul. China va simula scenarii posibile şi tranzacţii fictive folosind criptomoneda, cu unele bănci chinezeşti.

Beneficiile folosirii monedei digitale sunt importante, mai ales în China. În primul rând, vor scădea cheltuielile de tranzacţionare făcând astfel serviciile financiare mai accesibile, ceea ce va ajuta milioanele de oameni din ţară care nu sunt conectaţi la băncile convenţionale. În al doilea rând, prin sistemul blockchain, are potenţialul de a reduce rata fraudelor şi falsificării ce vor ajuta guvernul în încercarea de a reduce corupţia – ca prioritate cheie. În al treilea rând, va facilita un acces mai uşor la obţinerea monedei, ce va mări rata tranzacţiilor internaţionale, facilitând schimburile comerciale şi o creştere economică rapidă.

Originile lansării criptomonedelor

De la lansarea modestă a bitcoin în 2009 (când valora în jur de 0,0007 $) moneda digitală şi chiar ideea de criptomonedă a crescut spectaculos. Valoarea totală de piaţă a criptomonedelor la data de 1 aprilie anul acesta a fost de peste 25 mld. $. Un singur bitcoin valorează acum peste 2500 $. Acum, multe economii naţionale ca cea a Chinei, după cum arată planurile, iau în considerare dezvoltarea unei variante proprii.

Chiar dacă simularea experimentală a monedei digitale în China este prima de acest gen, sunt şi alte ţări şi instituţii ce au făcut paşi în această direcţie. Directorul adjunct al băncii centrale din Rusia a declarat categoric că „autorităţile de reglementare din toate ţările sunt de acord că este momentul dezvoltării criptomonedelor naţionale”. Peste 260.000 de magazine din Japonia au început acceptarea Bitcoin în mod legal din această vară, iar bănci mari precum Santander au anunţat planul de a genera propria variantă de monedă.

Criptomonedele au potenţialul de a revoluţiona nu numai lumea afacerilor, dar şi numeroasele metode de tranzacţionare. Însă pe lângă aceste avantaje, ele permit și un control strict al veniturilor populației – unul dintre dezideratele promotorilor instituirii statului polițienesc. Au avut deja loc discuţii cu privire la folosirea monedelor virtuale pentru administrarea veniturilor populaţiei, datorită posibilităţilor de a le urmări. Dar despre planurile machiavelice ale celor care conduc din umbră nu veți putea afla ceva din mass-media principală, ci dimpotrivă, acestea vor fi ascunse de o avalanșă de știri despre unele avantaje, printre care sforarii s-au gândit să marșeze – ca o culme a ipocriziei – și pe… rapiditatea derulării ajutoarelor umanitare, fapt demonstrat de un experiment recent pentru întrajutorarea unor refugiaţi în Iordania de către ONU.

Citiţi şi:
Ce «filozofie» economică se află în spatele războiului împotriva banilor cash?
Minunata lume «nouă» pe care ne-o pregătesc așa-zișii ILUMINAȚI: copiii americani vor avea toți microcipuri implantate pentru a putea fi găsiţi uşor!

 

yogaesoteric
14 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More