China vrea să construiască o bază subacvatică care să devină prima colonie a Inteligenței Artificiale create de om
China intenționează să construiască o bază subacvatică care ar putea deveni prima colonie cu inteligență artificială creată de om. Proiectul, numit după Hades, tărâmul morților și al umbrelor în mitologia greacă, a fost lansat la Academia Chineză de Științe din Beijing în luna noiembrie 2018, în urma unei vizite efectuate în aprilie 2018 la un institut de cercetare de mare adâncime din Sanya, provincia Hainan, de către președintele chinez Xi Jinping.
Baza va fi construită la mare adâncime, în adâncurile Mării Chinei de Sud. Electricitatea va fi furnizată prin cabluri conectate la o navă sau o platformă. Acest centru va avea platforme de andocare, asemeni unei stații spațiale, pe care submarinele robotice le vor putea folosi pentru a părăsi baza și a desfășura misiuni de explorare asupra formelor de viață marine. Mai mult decât atât, submarinele vor colecta mostre minerale pe care roboții de la bază le vor putea analiza.
Deși o asemenea bază de roboți pare o idee SF ușor terifiantă, în realitate ea ar putea fi de un real folos oamenilor de știință. Oceanele acoperă mai mult de 70% din suprafața Pământului, însă oamenii nu au explorat mai mult de 1%. Cercetări mai amănunțite ale adâncurilor oceanelor ne-ar ajuta să înțelegem mai bine modificările climatice, să descoperim medicamente noi și, de ce nu, specii de viețuitoare marine necunoscute în prezent.
„Este la fel de provocator precum a construi o colonie pe o altă planetă pentru rezidenții roboți cu inteligență artificială. Tehnologia aceasta ar putea ajuta lumea. Locul coloniei este necesar să fie suficient de adânc, cu activități geologice abundente pentru studii științifice, dar nu prea active pentru că baza ar putea fi distrusă de erupția vulcanului și de alunecările de teren. O potențială candidată este Manila Trench. Acesta este singurul loc din Marea Chinei de Sud cu o adâncime de peste 5.000 de metri”, a declarat profesorul Yan Pin, cercetător la Academia Chineză de Științe din Guangzhou care a petrecut zeci de ani studiind Marea Chinei de Sud.
Construirea coloniei artificiale ar fi foarte scumpă; chinezii ar trebui să scoată din buzunare în jur de 160 de miliarde de dolari, în timp ce mulți cercetători sunt de părere că proiectul nu este tocmai fezabil, din cauza limitărilor tehnologice din prezent. Cu toate astea, beneficiile pe care le-ar aduce o asemenea bază sunt indiscutabile.
Citiți și:
Nanoroboții și inteligența artificială vor conferi oamenilor viitorului… puteri supraomenești. Pare tentant, însă riscurile sunt enorme!
Concurenţă acerbă pentru superioritate… Cum se pregătesc marile puteri să conducă lumea
Atenționare: inteligenţa artificială poate reconfigura ordinea globală. Riscul autoritarismului digital
yogaesoteric
20 martie 2019
Also available in: Français