Christopher Wray, „coșmarul” lui Donald Trump, va demisiona din funcția de director al FBI
Christopher Wray, directorul poliției federale americane (FBI), pe care Donald Trump dorește să-l înlocuiască cu un loial, a anunțat că va demisiona în ianuarie, înainte de învestirea noului președinte, notează AFP, potrivit Agerpres.
Wray, aflat în funcție din august 2017 și al cărui mandat se încheie în 2027, i-a informat miercuri, 10 decembrie, pe angajații FBI despre decizia sa, a precizat poliția federală într-un comunicat.
Președintele ales al Statelor Unite și-a anunțat la începutul lui decembrie intenția de a-l numi pe Kash Patel, un loial, în fruntea FBI, instituție ce a devenit ținta unor atacuri virulente din partea conservatorilor.
„După câteva săptămâni de analiză atentă, am decis că cea mai bună alegere pentru FBI este să rămân în funcție până la sfârșitul actualei administrații și apoi să demisionez”, a explicat Christopher Wray în document.
„Obiectivul meu este să ne menținem concentrarea asupra misiunii noastre, munca esențială pe care o faceți în fiecare zi pentru poporul american. În opinia mea, acesta este cel mai bun mod de a evita ca FBI să fie împins și mai mult în lupta” politică, a adăugat el.
În ultimii ani, directorul FBI a devenit, fără să vrea, una dintre încarnările „instrumentalizării justiției” împotriva lui Donald Trump, pe care susținătorii miliardarului republican o denunță neîncetat.
„Demisia lui Christopher Wray este o zi mare pentru America, deoarece va pune capăt instrumentalizării a ceea ce este cunoscut în prezent sub numele de Departamentul american al Injustiției”, a reacționat Donald Trump pe rețeaua sa Truth Social.
„Sub direcția lui Christopher Wray, FBI mi-a percheziționat ilegal casa”, a spus el, referindu-se la percheziția reședinței sale din Mar-a-Lago, Florida (sud-est), în august 2022.
Operațiunea a permis confiscarea unor documente clasificate pe care fostul președinte le-a luat cu el când a plecat de la Casa Albă. El a fost urmărit penal pentru compromiterea securității naționale prin reținerea acestor documente, printre care planuri militare sau informații privind armele nucleare, în loc să le predea Arhivelor Naționale, așa cum prevede legea.
Ministrul Justiției din administrația democrată în exercițiu, Merrick Garland, a lăudat, dimpotrivă, acțiunea lui Christopher Wray, care a servit Statele Unite „cu onoare și integritate timp de decenii, inclusiv șapte ani ca director al FBI sub președinți din cele două partide”.
„Directorul FBI are responsabilitatea de a păstra independența față de interferențe necorespunzătoare în anchetele sale penale”, a subliniat Garland într-un comunicat, considerând această independență „esențială pentru protecția statului de drept și a libertăților care ne sunt dragi”.
Donald Trump l-a numit, în timpul primului său mandat, pe Christopher Wray să-i succeadă lui James Comey, devenit inamicul său numărul unu pentru că a anchetat presupusele sale legături cu Rusia, acuzată de imixtiune în campania sa din 2016.
Însă ancheta FBI privind asaltul asupra Capitoliului al susținătorilor lui Donald Trump pe 6 ianuarie 2021 a făcut din instituția veche de peste un secol ținta unor atacuri fără precedent. Până atunci, poliția federală, mai degrabă conservatoare, a fost susținută întotdeauna de clasa politică.
Citiți și:
Directorul FBI îl acoperă pe Biden într-un scandal de mită de pe vremea când era vicepreședinte
Corupție la nivel înalt: Hillary Clinton a fost ademenită de Obama și de foștii directori CIA și FBI cu o mită de 18 milioane de dolari, pe care a acceptat-o. Cum ar fi fost ucis Epstein. Dezvăluiri ale fostului CEO al gigantului Overstock
yogaesoteric
15 decembrie 2024