CIA, FBI şi Vaticanul au editat pe Wikipedia informaţiile despre subiecte sensibile

de Emilia Kareva
 

CIA, FBI şi Vaticanul au modificat articole de pe enciclopedia gratuită on-line Wikipedia, pe subiecte cum ar fi invazia Irakului din 2003, biografia fostului şef al CIA, William Colby sau închisoarea din Guatanamo.

Un nou program care permite identificarea sursei de editare a articolelor postate pe Wikipedia a scos la iveală faptul că serviciile secrete americane, Vaticanul, dar şi zeci de companii private sunt implicate în modificarea unor informaţii de pe acest site. Programul – WikiScanner – a fost creat de Virgil Griffith de la Institutul Santa Fe din New Mexico. Acesta aduce din abundenţă dovezi ale faptului că Wikipedia este o ţintă a instituţiilor care vor să prezinte informaţiile într-o lumină care să le fie favorabilă. Wikipedia Scanner poate detecta adresele de Internet pentru o listă de aproximativ 5,3 milioane de editări.

CIA a editat articole despre invazia Irakului din 2003 şi victimele făcute de acest război, cât şi despre fostul şef al CIA, William Colby, pe care l-a ipostaziat într-un erou al războiului din Vietnam. De pe calculatoare aparţinând FBI-ului au fost publicate imagini din satelit ale taberei de suspecţi de terorism de la Guatanamo Bay.

Subiectele de interes nu sunt doar cele care privesc direct instituţiile în cauză. Computerele Vaticanului au făcut modificări pentru eliminarea unor informaţii de pe pagina de prezentare a liderului partidului republican irlandez, Sinn Fein, Gerry Adams. Editarea a eliminat link-urile către câteva publicaţii în care se scria că amprentele lui Adams au fost găsite într-o maşină implicată într-un dublu asasinat, în 1971.

WikiScanner a reuşit să detecteze şi modificări realizate pentru eliminarea unor materiale potenţial dăunătoare sau pentru discreditarea unor profiluri. De exemplu, de pe calculatoarele Partidului Democrat American s-au făcut modificări pe pagina moderatorului de televiziune Rush Limbaugh, care are orientare de dreapta. Acesta a fost catalogat pe pagina sa de pe Wikipedia drept „idiot”, „rasist” şi „bigot”, în timp ce despre publicul său s-a scris că „majoritatea sunt retardaţi cu acte”.

Acest gen de modificări contravine recomandărilor Wikipedia în ceea ce priveşte conflictul de interese şi neutralitatea autorilor articolelor vizavi de o temă.

Citiţi şi:
Dreptul fundamental la libertate individuală este azi de domeniul istoriei
Implicarea SUA în fraudarea alegerilor prezidenţiale din Mexic în 2006

yogaesoteric
27 mai 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More