CIA implicată în comerţul cu echipament nuclear

Autorităţile elveţiene au fost nevoite să muşamalizeze detaliile unui caz de trafic cu echipament nuclear, pentru a nu-şi strica relaţiile diplomatice cu SUA

de Mihai Vasilescu

La începutul lui 2004, mass-media anunţa capturarea în Malaesia a omului de ştiinţă pakistanez Abdul Qadeer Khan, considerat expertul nuclear al reţelei teroriste Al-Qaeda. A ieşit apoi la iveală faptul că acesta îşi construise o reţea alcătuită în mare parte din europeni. Pentru a obţine instalaţiile de centrifugare necesare proceselor nucleare, intermediarii săi cei mai importanţi erau o familie de elveţieni: inginerul Friedrich Tinner împreună cu cei doi fii ai săi,  Marc şi Urs Tinner. Aceştia au fost arestaţi în 2004.

Odată demarată ancheta, justiţia elveţiană a descoperit că, într-adevăr, aceştia colaborau strâns cu Abdul Khan, dar şi cu CIA. Printre documentele reţinute la percheziţie a fost descoperit chiar un contract în toată regula prin care Mark Tinner era angajat de CIA. Misiunea lor era să se asigure că echipamentele destinate unor instalaţii nucleare din Pakistan, Irak, Iran sau Libia aveau anumite imperfecţiuni sau defecţiuni. Acest lucru relevă faptul că în realitate CIA-ul controla instalaţiile nucleare din aşa-numitele ţări-ratate sau ţări-bandit (rogue states) şi ştia foarte bine faptul că, spre exemplu Iranul, nu are cum să construiască o bombă atomică.

Friedrich Tinner se afla în vizorul CIA încă din anii ‘70 când conducea departamentul de export al firmei Vakuum-Apparate-Technik (VAT), care comercializa echipamente ce puteau fi utilizate în instalaţiile nucleare. Ulterior, şi-a creat propria firmă, PhiTec AG, care a fost anchetată în 1996 pentru că încercase să exporte, către Irak, echipamente de centrifugare necesare îmbogăţirii uraniului. De fiecare dată însă, autorităţile elveţiene stabiliseră însă că Tinner nu a comis nicio infracţiune.

Este lesne de înţeles în ce mare încurcătură s-au aflat autorităţile elveţiene când au descoperit că în realitate CIA-ul era cel care controla acest comerţ. Cum procesul familiei Tinner a avut un mare răsunet şi elementele legate de colaborarea cu CIA-ul răsuflaseră, trebuia luată urgent o poziţie. În consecinţă, ministrul elveţian de justiţie Christoph Blocher, s-a dus imediat la Washington pentru a se întâlni cu directorul serviciilor secrete al SUA, Mike McConnell, cu ministrul de justiţie american, Alberto R. Gonzales şi cu directorul FBI, Robert Mueller.

La această întâlnire de vârf s-a luat decizia de a distruge toate fişierele şi documentele lui Tinner, care erau extrem de compromiţătoare pentru CIA şi ar fi făcut să iasă la iveală şi alte aspecte. În mai 2008, preşedintele Elveţiei în persoană a făcut publică decizia de distrugere a acestor documente, motivând că aceasta este singura variantă pe care Elveţia o are la dispoziţie pentru a-şi apăra siguranţa naţională şi bunele relaţii externe. 

Citiţi şi:

Declaraţiile preşedintelui Iranului, mediatizate excesiv pentru a justifica o intervenţie militară în Iran, au fost greşit traduse din persană

Casa Albă a făcut 935 de declaraţii false pe parcursul a doar doi ani

yogaesoteric
4 octombrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More