Cine a câştigat alegerile din SUA: Obama sau Clinton?

de George Preda

Proaspăt alesul preşedinte american, Barack Obama, şi-a construit campania electorală în jurul ideii de schimbare. Şi a reuşit, speculând speranţa americanilor că se va schimba ceva. De altfel, „stabilitatea ” şi „schimbarea” sunt cei doi poli cu care jonglează toate campaniile electorale.

Dacă în timpul campaniei din 2008, Obama a avut grijă să ia cât mai mult distanţă faţă de Hilary Clinton, contra-candidata sa la nominalizările făcute de Partidul Democrat, după ce a fost ales, şi-a format echipa cu oamenii fostului preşedinte Bill Clinton.

Site-ul Politico scria, în noiembrie 2008, că dintre cele 47 de persoane nominalizate de Obama pentru cabinetul său, 31 lucraseră pentru Clinton. Iar 11 din cei 12 membrii ai „Transition Advisory Board” (Comitetul de consilieri pentru tranziţie) au ocupat poziţii importante în administraţia Clinton.

Ziarul New York Post i-a adresat chiar un mesaj lui Hilary Clinton:  „Felicitări Hilary că ai câştigat alegerile în ciuda rezultatului oficial din noiembrie 2008”. Văzându-şi înşelate speranţele de schimbare, americanii au început să vorbească tot mai mult despre preşedintele lor ca fiind Hilarack sau Clintbama.
 
Într-adevăr soţia lui Bill Clinton, Hillary, fosta primă doamnă a Americii, a devenit în ianuarie 2009 Secretar de Stat al SUA, în locul Condolezzei Rice.

Şi alte persoane care ocupă poziţii importante în actuala echipă de la Casa Albă fac parte din anturajul lui Clinton. Rahm Emanuel, şeful echipei prezidenţiale (chief of staff) a  fost consilier personal al lui Bill Clinton. Un alt fost consilier al lui Clinton, Peter Orszag, este directorul Serviciului de Buget al Casei Albe. Eric Holder, avocat apropiat de Clinton şi fost Procuror general adjunct al SUA, a fost numit Procuror general al SUA în administraţia Obama. Lawrence Summers, secretarul pentru Trezorerie din administraţia Clinton a fost numit de Obama preşedinte ale Consiliului Economic Naţional de la Casa Albă.

Pe listă se mai află şi:

– John White, fost Secretar adjunct al Apărării în administraţia Clinton, Wendy Sherman, fost consilier în Departamentul de stat şi consilier special al preşedintelui Clinton,
– Sandy Berger, fost adjunct al consilierului pentru securitate naţională în administraţia Clinton,
– William Perry, fost Secretar al Apărării în administraţia Clinton,
– Madeleine Albright, fost Secretar de Stat în administraţia Clinton,
– Christopher Edley, fost adjunct al şefului de cabinet şi fost consilier al lui Clinton,
– Robert Rubin, secretar al Trezoreriei în administraţia Clinton.
– Michael Froman fost şef de cabinet pentru Robert Rubin
– John Podesta, şef de cabinet al lui Clinton.

Bill Richardson, ambasador la ONU în administraţia Clinton şi secretar pentru energie, a fost numit secretar al Comerţului în cabinetul Obama, dar a refuzat postul.

Citiţi şi:

Henry Kissinger: Barack Obama, cel mai indicat pentru a implementa Noua Ordine Mondială

Obama a depus de două ori jurământul în cea mai costisitoare ceremonie de investitură a unui preşedinte american 

yogaesoteric
9 februarie 2009

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More