Cine este cavalerul negru din filmul The Dark Knight Rises?

 
Semnificaţii ascunse şi evenimente sângeroase în legătură cu filmul The Dark Knight Rises

de Victor Mihail

Cel mai aşteptat film al acestui an a fost fără îndoială ultima parte a trilogiei Batman, realizată de Christopher Nolan – The Dark Knight Rises(Cavalerul Negru: Legenda Renaşte). Cu un profit de peste un miliard de dolari, el este (ca încasări) al şaptelea film al tuturor timpurilor. Atât de bine a fost primit de către public, încât filmul a rulat în cinematografe mai mult de două luni, ceea ce este foarte mult în comparaţie cu alte filme.

Unele aspecte mai puţin evidente demonstrează însă că cei care au produs acest film au şi scopuri malefice ascunse. Povestea lui Bruce Wayne impresionează prin faptul că acesta se manifestă ca un erou care luptă să salveze oraşul Gotham City. Totuşi vom vedea că tot acest bine este amestecat cu mult rău, în scopul de a induce în eroare şi a introduce în mod subversiv în minţile oamenilor idei şi tendinţe nefaste.

În filmele de la Hollywood DUMNEZEU lipseşte cu desăvârşire

Una dintre temele des invocate în film este neputinţa pe care o manifestă locuitorii din Gotham City. Populaţia oraşului pare că nu are nicio şansă de a se opune lui Bane – personajul negativ din film. Chiar şi poliţiştii sunt portretizaţi ca nişte neputincioşi. Scena în care Batman îşi face prima apariţie după opt ani de absenţă este semnificativă în acest sens.

Cu atât mai stranie este lipsa totală a lui DUMNEZEU din această lume pe care a creat-o Nolan. Este uluitor cum nimeni nu se gândeşte să Îi ceară ajutorul Celui de Sus, având în vedere situaţia gravă în care se aflau locuitorii din Gotham City. Absenţa totală a lui DUMNEZEU este o temă comună filmelor de la Hollywood – indiferent dacă este vorba despre un film romantic, eroic sau de alt gen, acţiunea este pusă într-un cadru profan în care divinitatea nu are niciun loc.

Omul-liliac nu inspiră încredere

Începând cu posterul filmului primul lucru care se observă este atitudinea lui Batman, care este portretizat mai degrabă ca o fiinţă întunecată decât ca un erou. De remarcat în aceste imagini sunt costumul şi coarnele personajului. Merită să ne întrebăm ce fel de om s-ar îmbrăca aşa când, de regulă, în ficţiune cei care se transformă în lilieci şi bântuie noaptea sunt vampirii.
 

 
Imaginile cu clădiri în flăcări care apar în fundalul afişului nu trezesc nici ele sentimente de speranţă sau siguranţă, ci exprimă distrugere şi haos. În acelaşi ton sunt şi afişele primelor două părţi ale trilogiei.
 

 

 
Trailerele filmului sunt de asemenea încărcate cu o atmosferă sumbră, lipsită de speranţă, şi chiar apocaliptică. Aici apar unele mesaje stranii precum: „Crezi că aceasta poate să dureze… O furtună se apropie Domnule Wayne, speranţa este pierdută, credinţa este destrămată, un foc se va ridica”.

 




Ceea ce este comun acestor videoclipuri este faptul că în ele sunt alternate mesaje de acest gen cu imagini de oameni neajutoraţi. Protagoniştii sunt surprinşi uitându-se în gol, pierduţi într-o stare de disperare şi neputinţă. Cadrul este atunci apropiat încet-încet pentru a accentua astfel impactul psihologic.

Toate aceste cuvinte-cheie – căci aceasta sunt în realitate – pot părea doar nişte replici „de efect”, dar având în vedere modul aproape hipnotic în care sunt introduse în aceste clipuri, putem realiza că ele de fapt sunt nişte mesaje programatice, menite să creeze anumite tipare de gândire în minţile celor slabi.


The Dark Knight Rises – un experiment social?

Nolan susţine că filmul său este apolitic, dar sunt şi unele voci care spun că de fapt el a urmărit să facă din acest film unul politic, în care gruparea lui Bane ar simboliza Mişcarea Occupy care a apărut în multe ţări din lume în ultimii ani. Ceea ce se vede clar în film este că sunt delimitate două tabere, opuse una alteia şi care par a avea contrapartea lor în lumea reală. Interesant e că în film autorităţile apar ca „băieţii buni”, deşi se ştie că în viaţa reală majoritatea guvernelor nu urmăresc binele cetăţenilor.

E posibil ca filmul să urmărească amplificarea tensiunilor care există deja în lume. Mulţi oameni se simt din ce în ce mai presaţi de dificultăţile datorate unei crize economice care pare fără de sfârşit. E suficient să ne gândim la situaţia Greciei sau a Spaniei ca să ne dăm seama cât de repede pot escalada astfel de tensiuni în haos şi violenţă.

Faptul că filmul a apărut la cinema în timpul unei configuraţii astrologice foarte dinamice, poate fi un element cheie care să arate că într-adevăr s-a urmărit amplificarea tensiunilor populaţiei. Premiera mondială a filmului a avut loc în data de 16 iulie 2012, la New York, în timpul maximului acestei configuraţii: cruce între Marte, Lună, Uranus şi Pluto. Energia unui astfel de moment astrologic, orientată malefic, poate să dea naştere la mişcări sociale violente: pretext pentru înăsprirea măsurilor de securitate şi de control al populaţiei.

 

Masacrul de la Aurora – un sacrificiu ocult

 
Există fapte care arată că filmul ar fi fost „consacrat” printr-un masacru sângeros care a avut loc în oraşul Aurora din Colorado, SUA. În data de 20 iulie 2012, în timpul vizionării filmului The Dark Knight Rises, un om mascat a deschis focul asupra spectatorilor din cinematograf, ucigând 12 persoane şi rănind încă 58. Individul era în echipament complet de protecţie – gen SWAT şi avea la el trei arme de foc. După ce a golit încărcătoarele, el s-a predat poliţiei, identificându-se ca fiind Joker-ul – unul dintre inamicii lui Batman. La el acasă s-au găsit unele dispozitive explozive sofisticate, care apoi au fost dezamorsate.
Atacatorul – James Holmes, un băiat retras, cu diplomă în neuroştiinţe – era şomer în momentul atacului. Pozele lui Holmes de la arest şi de la tribunal, un tânăr cu privire absentă, ne fac să ne întrebăm dacă acest om este capabil să pună la cale o astfel de operaţiune şi apoi să-şi ducă la îndeplinire planurile? De unde a avut bani pentru a cumpăra echipament, arme şi explozibili în valoare de 20.000 $? Cum a cumpărat echipament militar, el fiind civil? Cum a construit dispozitive explozive complicate, fără să aibă pregătirea necesară? De ce, după ce ucide cu sânge rece câteva zeci de oameni, se predă fără nicio împotrivire poliţiei, ba chiar le spune că are bombe în apartamentul său? Nu pare mai degrabă o victimă a programului MK-ULTRA, un asasin programat să acţioneze la momentul potrivit?
 

 

 

 
Unele surse afirmă că Holmes este dependent de Vicodin, un medicament puternic care a fost găsit şi în trupul lui Heath Ledger. Ledger este cel care l-a jucat pe Joker în partea a doua a trilogiei lui Nolan. El a murit înainte de premiera filmului datorită unei supradoze cu mai multe medicamente foarte puternice printre care se afla şi acest Vicodin. Nu este exclus ca şi moartea lui Ledger să fi fost un „sacrificiu”.
 

 

 
Numele localităţii unde s-au desfăşurat evenimentele, Aurora – în mitologia romană zeiţa răsăritului, pare să fie şi el în legătură cu titlul filmului: The Dark Knight Rises = Venirea Cavalerului Negru. Desigur aici este vorba despre venirea întunericului şi nu a luminii. Aceasta reiese din ambivalenţa fonetică a cuvântului knight. În limba engleză cuvîntul knight (cavaler) se pronunţă la fel ca night (noapte). Deci the dark knight rises poate fi înţeles şi ca venirea nopții întunecate.
Atacul lui Holmes seamănă izbitor de mult cu un episod din seria de benzi desenate The Dark Knight Returns (Cavalerul Negru se Întoarce) a lui Frank Miller. În numărul 2 al revistei, un ucigaş deschide focul într-un cinematograf în care spectatorii vizionau un film numit My Sweet Satan (Dragul meu Satan). După ce ascultă piesa Stairway to Heaven (Treptele către Rai) cântată de Led Zeppelin, ucigaşul dezlănţuie masacrul. Pentru cei care nu ştiu, dacă această melodie este derulată invers, se pot auzi destul de clar nişte versuri stranii despre Satana, care încep cu formula Here’s to my sweet Satan (Către dragul meu Satan), exact numele filmului care era vizionat în acel cinematograf.
 

Să ne mai întrebăm dacă Miller ştia ce se ascunde în spatele acestui cântec aparent inofensiv?
 
Un personaj controversat

The Dark Knight Returns de Frank Miller este una dintre sursele după care Christopher Nolan s-a inspirat în realizarea trilogiei sale şi în construcţia personajului principal al acesteia. Celelalte surse de inspiraţie fac parte tot din seria de benzi desenate Batman: The Killing Joke de Alan Moore şi The Long Halloween de Jeph Loeb. Cărţi ciudate, autori stranii, un personaj care ne pune pe gânduri.
Se vorbeşte şi despre o presupusă homosexualitate a lui Batman. Frank Miller spune despre el că „este o forţă a anarhiei care impune o ordine individuală” şi că „ar fi fost mult mai sănătos dacă ar fi fost homosexual”. Psihologul Fredric Wertham spunea încă din anii ’50 : „doar cineva care este foarte ignorant faţă de fundamentele psihiatriei şi ale psihopatologiei sexualităţii nu reuşeşte să vadă atmosfera subtilă de homoerotism care predomină în aventurile maturului Batman şi ale prietenului său mai tânăr Robin”.  Desigur că filmul are şi partea lui bună: Bruce Wayne dă dovadă de eroism, iar până la sfârşitul filmului răul ce a fost dezlănţuit de Bane este oprit. Totuşi, să-l urmărim cu luciditate şi discernământ, atenţi şi la ceea ce nu se vede prea uşor. În felul acesta ne putem pune în gardă faţă de acţiunile malefice ale celor care încearcă cu tot dinadinsul să oprească umanitatea din evoluţia sa firească.

Mai menţionăm un detaliu: în timpul filmărilor la The Dark Knight Rises, pentru a păstra secretul producţiei, s-a folosit titlul provizoriu Magnus Rex (Marele Rege). Cine este acest „mare rege”, acest „cavaler negru” pentru arhitecţii malefici de la Hollywood?

Citiți și:

Mişcarea Occupy Wall Street, după trei luni

Propagandă homosexuală în manualele de biologie studiate de liceenii francezi

yogaesoteric
6 decembrie 2012

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More