Cine este de fapt Arafat? Episodul I: Cum nu s-a «ars» Raed Arafat la Colectiv

 

Desfăşurarea tragediei de la Colectiv este deja bine cunoscută, la fel cum este cunoscut faptul că au existat mereu suspiciuni cu privire la modul în care s-a intervenit la faţa locului.

Conform stenogramelor din noaptea tragică apărute în EVZ, echipajul Smurd nu ar fi ajuns primul la faţa locului, ci un medic de pe o ambulanţă, care a şi raportat la 112, adică la STS, că Smurd nu se afla la faţa locului. Operatoarea insista, totuşi, că echipajele Smurd se află acolo. De ce? Ar fi necesar să aflăm.

Dar, cum să aflăm, dacă Raed Arafat nu a fost deranjat nici măcar cu o floare de către anchetatorii care instrumentează dosarele de la Colectiv? A fost citat de vreo cinci ori pentru a fi audiat, de fiecare dată a refuzat să se prezinte, din varii motive, iar mai apoi, spre norocul şi prosperitatea sa, a venit criza covid-19 şi s-a suspendat totul.

Dintre toate entităţile culpabile şi ale căror „capete” au fost cerute în piaţa publică, fix cele politice au scăpat de audieri şi de eventualele condamnări, deşi se aflau în funcţii decizionale în timpul tragediei petrecute la Colectiv:
– Demisionarul pe Facebook, Victor Viorel Ponta;
– Doctor Love, Nicolae Banicioiu;
– Raed Arafat, şefu’ la situaţii de urgenţă şi donaţii.

Aşa cum spun întotdeauna, nu mă pronunţ cu privire la intervenţia Smurd, deoarece există organe abilitate să investigheze acest aspect, la fel cum nici nu mă antepronunț cu privire la complicitatea celor trei băieţi de mai sus… Dar, nu pot să nu remarc şi să vă aduc la cunoştinţă următoarele aspecte stranii:

Din Wikileaks, mai exact din e-mailurile trimise de Gittenstein (fostul ambasador SUA în România) către John Podesta (consilierul lui Barrack Obama), aflăm că Fundaţia pentru Smurd, alături de Crucea Roşie şi Fundaţia Estuar, au strâns fonduri (donaţii) pentru familiile victimelor de la Colectiv. În e-mailuri puteţi vedea, negru pe alb, cum ditamai fostul ambasador îi cere lui John Podesta să doneze şi să anunţe în SUA că se strâng bani prin acele fundaţii, pentru a ajuta victimele. 

Am contactat două familii care mi-au relatat ambele aceleaşi elemente: „Am aflat de banii de la Crucea Roşie, care erau puţini şi pentru care a trebuit să tragem de ei, de la alte familii. Nu era nimic public, transparent! Dacă nu întrebam, nu aflam. Cam toţi au luat 8.000RON, dar nu se ştie sigur, nici cât a luat fiecare, nici cât s-a strâns…”

Cât despre banii de la Fundaţia pentru Smurd, familiile au fost revoltate şi au declarat că habar nu aveau că Fundaţia pentru Smurd a strâns bani pentru victime şi că, evident, nu au fost anunţaţi şi nici nu au primit bani.

Întrebările care se impun pentru conducerea Fundaţiei SMURD sunt următoarele:
– Ce sume s-au strâns în contul menţionat în e-mailul către John Podesta?
– Ce s-a petrecut cu sumele respective? Cum au fost justificate, dpdv fiscal, conform statutului de funcţionare a fundaţiei?
– A fost adusă la cunoştinţa tuturor familiilor această strângere de fonduri?

Acum, mai sunt două întrebări interesante pe care putem să ni le punem noi, sau pe care ar fi necesar să le pună anchetatorii:
– Nu este, cumva, conflict de interese ca o entitate privată (Fundaţia pentru Smurd) să strângă bani pentru victimele şi familiile victimelor tragediei de la Colectiv, unde Smurd este o parte direct implicată?
– Se pot îndrepta familiile, din punct de vedere legal, împotriva Fundaţiei pentru Smurd pentru că s-au folosit de imaginea şi tragedia lor în vederea strângerii unor fonduri de care aceştia nu au beneficiat direct?

O altă curiozitate este faptul că la aproximativ 11 zile de la tragedia din 30 octombrie 2015, au venit nişte profesori francezi pentru a discuta despre un program al Băncii Mondiale, prin care s-ar putea construi mai multe centre medicale care să trateze pacienţii arşi. Evident, aceştia au fost „omeniţi” şi lăudaţi chiar de Raed Arafat, care încerca să-şi justifice intervenţia din acea seară spunând, nonşalant, că nu avea unde să îi ducă pe răniţi, că nu sunt locuri pentru arşi.
Dar, haideţi să ne uităm un pic la Fundaţia pentru Smurd şi la modul în care strânge donaţi:
– În primul rând, pe site-ul Fundaţiei, ultimul bilanţ al activităţii Fundaţiei este din anul 2010, unde se menţionează clar (conform spuselor lor) ce bani au intrat, de la cine, şi cum au fost majoritatea cheltuiţi. De ce nu avem un raport la zi? Nu poţi găsi nicăieri informaţii cu privire la finanţele lor, în mod curent şi transparent.
– În al doilea rând, de ce site-urile ISU şi DSP (entităţi ale statului român) te direcţionează să donezi către o entitate privată, în speţă pentru Fundaţia pentru Smurd? De ce nu poţi dona direct către Smurd? Conform legii de înfiinţare a Smurd, există posibilitatea ca ISU-urile județene să deschidă conturi la trezorerie pentru donaţii. De ce nu o fac? De ce au doar 5 unităţi ISU conturi deschise pentru donaţii, iar restul te direcţionează pe site şi în adrese oficiale să donezi către Fundaţia pentru Smurd?

Mulţumiri Asociaţiei „Evoluţie în Instituţie” pentru că a contribuit cu acest document absolut şocant:

Se impun, iarăşi, câteva întrebări:
– Dacă Smurd este un serviciu public, în subordinea MAI, de ce, conform spuselor lui Tiberiu Fechete (manager Fundaţia pentru Smurd), 60-70% dintre fondurile destinate pentru Smurd provin din donaţiile primite de Fundaţia pentru Smurd?
– De ce facilitează statul (instituţiile statului) donaţiile către această entitate privată (Fundaţia pentru Smurd) şi nu face asta şi pentru alte fundaţii medicale, sau umanitare? Care sunt criteriile pe baza cărora statul susţine, public, o entitate privată?

– Dacă nu au un contract de colaborare, aşa cum apare menţionat în adresa oficială de mai sus, de ce te direcţionează să donezi către Fundaţie?
-De ce, în baza contractelor de sponsorizare primite de Fundaţia pentru Smurd, se foloseşte sigla sponsorilor pe maşinile statului român, adică ale MAI-ului? Înţeleg clauzele, dar aici vorbim, totuşi, despre proprietatea statului. Din nou, pe ce criterii sunt selecţionate entităţile care îşi pot face, indirect, reclamă, prin donaţii, pe maşinile MAI?

Acestea sunt doar o parte dintre problemele lui Raed Arafat în legătură cu afacerea Fundaţia pentru Smurd.

Autor: Iosefina Pascal

Citiți partea a doua a acestui articol
 

Citiți și:

Cutremurător. Teorie cumplită despre Colectiv și Hexi Pharma! Ce a ajuns oficial la instanță!

Cristian Dide: ‘Interesul cetățenilor este comun: Apărarea drepturilor fundamentale! Dezbinați suntem ușor de învins’

 

yogaesoteric
7 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More