Citirea gândurilor a devenit posibilă, printr-o simplă scanare a creierului. A fost identificat… alfabetul gândirii!
Cercetătorii de la Carnegie Mellon au făcut importante progrese în decodificarea „alfabetului” creierului uman. De acum, gândurile noastre cele mai intime ar putea să nu mai fie atât de secrete pe cât ne-am dori. Cel puțin atunci când aceste gânduri se nasc în timp ce emitentul lor se află în interiorul unui aparat MRI aflat în funcțiune, iar creierul său este scanat!
Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat un algoritm care poate decoda gândurile unei persoane folosind datele dobândite printr-o banală scanare MRI (tomografie de rezonanţă magnetică) a creierului. Cercetătorii au folosit acest algoritm pentru a obține date asupra modului în care funcționează creierul uman și formulează gânduri complexe.
Gândurile noastre pot varia de la simplu la foarte complex. Un gând simplu ar putea consta doar dintr-un singur concept, cum ar fi „magazin”, sau un grup ceva mai complex de concepte, cum ar fi, de pildă, „am mers la magazin sâmbăta trecută, prin ploaie”. Cercetările arată că intelectul uman separă aceste gânduri complexe în fragmente mai mici, fiecare corespunzând unui aspect diferit al gândirii.
În esență, creierul omenesc folosește un „alfabet” compus din aproximativ 42 de elemente diferite, fiecare referindu-se la un concept specific, cum ar fi dimensiunea, culoarea sau locația. Creierul combină, pur și simplu, aceste elemente pentru a forma gânduri complexe.
Fiecare dintre „literele” din alfabetul minții umane este interpretată de către o zonă diferită a creierului iar prin studierea activității cerebrale cu ajutorul unui aparat MRI a devenit, acum, posibil să se determine ce gândește o persoană. Cercetătorii au dezvoltat un algoritm capabil de a face exact aceasta! Algoritmul nou creat poate anticipa și ce modificări va produce un gând oarecare, după o scanare MRI. În recentul studiu, a fost realizat acest aspect cu o acuratețe de 87%. Noua metodă nu va fi folosită pentru „decriptarea” gândurilor vreunei persoane, însă acest lucru ar putea fi realizabil… la nevoie.
Acest studiu a catalizat un avans considerabil în direcția determinării modului în care se formează gândurile, ceea ce va ajuta la rezolvarea unora dintre numeroasele taine ale minții și ale gândirii umane. Cei de la popularmechanics.com afirmă că nimeni nu va utiliza această tehnologie, prea curând, pentru a afla ce gândește altcineva.
Chiar așa să fie? Nu cumva sunt ei puțin cam prea optimiști, cu privire la totalul dezinteres al „unora”, mai curioși din fire (și prin profesie), față de gândurile altor oameni?
Citiți și:
Neuronii din creier se acordă pe diferite frecvenţe de vibraţie pentru a efectua diferite sarcini în ceea ce priveşte memoria spaţială
Un nou studiu arată că suntem înzestrați cu un creier «pregătit» pentru a aborda orice problemă pe care o fiinţă umană ar putea să o întâlnească
yogaesoteric
14 ianuarie 2018
Also available in: English