Clienţii serviciilor Microsoft sunt spionaţi de către Guvernul SUA cu permisiunea companiei Microsoft

NSA (Agenţia de Securitate Naţională din SUA) poate supraveghea pe aproape oricine, prin accesul facilitat de către Microsoft la informaţiile private, personale, ale clienţilor companiei

 

de Aurel Rusu

Microsoft (MS) a permis NSA accesul la sistemele sale de criptare a informaţiilor, astfel încât Agenţia să îi poată spiona pe clienţii acestui serviciu. Conform dezvăluirilor făcute în cunoscuta publicaţie britanică The Guardian, între Agenţia de spionaj şi respectiva companie din domeniul tehnologiei informaţiei există legături strânse. Ca răspuns la aceste acuzaţii, Microsoft a afirmat că în ceea ce priveşte colaborarea cu NSA, aceasta a avut loc datorită unor „obligaţii juridice”. Dezvăluirile din The Guardian vin odată cu lansarea unor servicii de tehnologie care, spun experţii, vor fi „impermeabile” la spionaj.

Documente secrete arată că oamenii sunt spionaţi de către serviciile secrete atunci când utilizează internetul

Informațiile publicate în The Guardian în luna iunie a acestui an provin din documente furnizate de Eduard Snowden, un fost angajat al NSA cunoscut pe plan mondial pentru dezvăluirile „top secret” pe care le-a făcut cu privire la programele abuzive de supraveghere a populaţiei. Informaţiile au adus în atenţie legăturile strânse dintre unele companii din tehnologia informației şi Agenţia de Securitate Naţională din SUA, pe baza cărora s-au putut derulara proiecte de dezvoltare a unor programe de supraveghere cum este, de exemplu, Prism Programme.

Documente secrete afirmă că NSA a avut acces la majoritatea serviciilor principale ale companiei tehnologice Microsoft, cum ar fi Hotmail, Outlook.com, Skydrive şi Skype. În cazul site-ului Outlook.com, Microsoft a lucrat împreună cu NSA la organizarea sistemului de date care se pare că include mesaje ascunse din partea NSA. În ceea ce priveşte Skype, NSA a afirmat în documentele sale că a îmbunătăţit supravegherea atentă a sistemului web de telefonie. Astfel, acesta a ajuns în prezent să poată colecta de trei ori mai multe telefoane efectuate prin serviciul web decât înainte.

Datele oferite de Snowden publicației The Guradian sunt preluate din unele documente care aparţin biroului pentru Operaţiuni asupra Surselor Speciale (Special Source Operation office) al NSA, cel care supraveghează legăturile dintre Agenţie şi companiile tech.

Ca urmare a articolului apărut în The Guardian, Microsoft afirmă că „unele obligaţii juridice” au determinat compania să colaboreze cu NSA şi să îi ofere accesul asupra serviciilor sale: „Avem principii clare în funcţie de care compania răspunde în legătură cu cererile Guvernului în ceea ce priveşte informaţiile clienţilor, atât în cazul situaţiilor juridice, cât şi în cazul celor legate de siguranţa naţională.”

Din documentele secrete reiese că obligaţiile juridice însemnau că în unele cazuri de îmbunătăţire sau de înnoire a serviciilor era necesar să se păstreze accesul deschis pentru firmele juridice şi Agenţiile de Securitate în vederea supravegherii versiunilor mai vechi ale acelor servicii. De asemenea, accesul era valabil doar în cazul „unor conturi şi clienţi specifici” şi nu în interes general: „Microsoft nu oferă Guvernului accesul direct la Skydrive, Outlook.com, Skype, sau oricare alte servicii Microsoft”.

În cadrul aceleiaşi declaraţii, MS (Microsoft) a afirmat: „Atunci când îmbunătăţim sau înnoim produsele noastre, nu suntem absolviţi de nevoia de a ne supune necesităţilor juridice prezente şi viitoare.” Compania a subliniat că oferă datele clienţilor „doar ca răspuns la cererile Guvernului şi efectuăm doar comenzile asupra datelor unor utilizatori sau conturi specifice.” Dincolo de faptul că Microsoft declară în continuare că dreptul la intimitate al clienţilor săi este prioritar, informaţiile recente arată că de fapt, mai multe agenţii ale Guvernului SUA spionează populaţia pe calea internetului. 

CIA, FBI şi NSA colaborează cu succes în vederea spionării populaţiei

Unele din informaţiile secrete dezvăluite de Snowden ziarului The Guardian arată că legăturile de colaborare dintre serviciile secrete şi companiile tech sunt mai mult decât ce se vede la suprafaţă, şi ele se desfăşoară continuu.

Conform datelor furnizate de Snowden, materialul obţinut prin intermediul programului Prism este în mod obişnuit împărţit între NSA, FBI şi CIA, monitorizarea populaţiei de către cele trei agenții fiind descrisă ca „un sport de echipă”. Într-un astfel de document se afirmă că software-ul dezvoltat de NSA pentru a accesa unele dintre funcțiile Prism „permite partenerilor noştri să observe în ce termeni sunt efectuate supravegherile din cadrul Prism… FBI şi CIA pot cere o copie din colecţia Prism asupra oricărui termen de căutare. Putem afirma că Prism este un sport de echipă!”.

Biroul pentru Operaţiuni asupra Surselor Speciale (SSO), din care provin documentele „top secret” publicate în The Guardian, este descris de Snowden ca fiind „bijuteria coroanei” a agenţiei NSA, fiind responsabil de toate programele (cum este Prism) orientate către supravegerea sistemelor de comunicaţie SUA prin colaborări cu corporaţiile tech.

Outlook.com

Dosarele arată că NSA a început să fie interesată de interceptarea convorbirilor criptate de pe portalul Outlook.com încă de când compania MS a început să testeze acest serviciu în luna iulie 2012. În cinci luni, MS şi FBI au găsit o rezolvare care a permis NSA să monitorizeze convorbirile „chat” de pe Outlook.com. Iată ce se afirmă cu privire la aceasta în documente: „Microsoft, în colaborare cu FBI, au dezvotat o soluţie de monitorizare care să rezolve cererea. Aceste soluţii au fost testate cu succes şi au fost puse în  funcţiune la data de 12 decembrie 2012”. Două luni mai târziu, în februarie 2013, MS a lansat oficial portalul Outlook.com.

Skype

NSA a investit eforturi substanţiale în ultimii doi ani de colaborare cu MS pentru a asigura îmbunătăţirea accesului la Skype, care are în jur de 663 de milioane de utilizatori pe întreaga planetă. Unul dintre documente afirmă că monitorizarea Prism asupra datelor video ale Skype s-a triplat substanţial atunci când o nouă aplicaţie a fost adăugată la 14 iulie 2012. „Porţiunile audio ale acestor sesiuni au fost procesate corect de la început, dar fără imaginile video care le acompaniau. Acum analiştii vor avea imaginea completă”, afirmă aceste date secrete ale NSA.

Skype s-a alăturat programului Prism în februarie 2011: pe 4 februarie, MS a primit o directivă semnată de către Procurorul General pentru a satisface cererea ca serviciul Skype să fie integrat în programul Prism. NSA a început să monitorizeze comunicaţiile Skype chiar de a doua zi, iar colectarea lor a început la data de 6 februarie 2011. Documentul vorbeşte despre succesul colaborării dintre echipele NSA şi FBI: „munca de echipă a fost cheia succesului achiziţionării unui nou furnizor al sistemului Prism”.

Expertul în tehnologie al ACLU (American Civil Liberties Union – Uniunea Libertăţilor Civile Americane), Chris Soghoian, a afirmat că aceste revelaţii vor surprinde mulţi utilizatori Skype. „În trecut, Skype a făcut multe promisiuni utilizatorilor în legătură cu imposibilitatea înregistrării convorbirilor.” Ultima campanie de vânzări a MS, lansată în luna aprilie, subliniază respectarea securităţii private prin sloganul „Intimitatea dumneavoastră este prioritatea noastră”. În mod similar, regulamentul de intimitate al Skype afirmă: „Skype se angajează să respecte intimitatea dumneavoastră şi confidenţialitatea asupra datelor personale, datelor de trafic şi conţinutului comunicaţiilor”.

Skydrive

Microsoft a colaborat anul acesta cu FBI pentru a facilita NSA accesul prin intermediul programului Prism asupra serviciului de stocare a datelor Skydrive, care în prezent are peste 250 de milioane de utilizatori în toată lumea.

Blanket Orders (ordinele de cumpărare) emise conform legislaţiei pentru supraveghere secretă permite ca aceste date să fie colectate fără un mandat individual, dacă NSA este în proporţie de 51% sigură că ţinta (subiectul) nu este un cetăţean american şi nu este pe teritoriul SUA în acel moment. Monitorizarea cetăţenilor americani necesită un mandat individual, dar NSA poate colecta datele din comunicaţiile cetăţenilor americani fără mandat, dacă ţinta are dublă cetăţenie şi locuieşte pe un alt continent.

De când existenţa Prism a fost făcută publică, Microsoft împreună cu celelalte companii aflate în lista de furnizori ai NSA au negat că ar fi ştiut despre existenţa acestui program şi au insistat asupra faptului că agenţiile guvernamentale nu au acces la sistemele lor decât în unele limite impuse de lege.

Aflate la mijloc în această situație controversată, companiile tehnologice se pare că își doresc mai multă transparență în ceea ce priveşte supravegherea populaţiei prin intermediul serviciilor pe internet. Dezvăluirile din cadrul NSA făcute de fostul angajat Snowden expun unele tensiuni care există între Silicon Valley (zonă din SUA în care s-au dezvoltat din plin companiile tech) şi administraţia Obama. Se pare că în ultimul timp marile companii de tehnologie fac lobby pe lângă Guvernul SUA pentru a le permite să dezvăluie pe larg extinderea şi natura colaborării lor cu NSA. Ele doresc prin aceasta să fie conforme cu grijile asupra securităţii private şi dreptului la intimitate pe care le reclamă clienţii lor. Dincolo de privirile publicului, directorii tech depun anumite eforturi pentru a se distanţa de unele acuzaţii de colaborare prezente în multe documente secrete ale NSA şi insistă că procedează astfel determinaţi fiind de anumite motive juridice care îi obligă.

Aceste dezvăluiri şocante din The Guradian au apărut odată cu încercarea a trei firme suedeze de service tehnologic de a găsi fonduri pentru crearea unei aplicaţii de mesagerie pentru telefoane de tip smartphone, care să fie „impermeabilă” pentru orice tip de spionaj din partea NSA. În mai puţin de două zile de la apelul firmei suedeze s-au strâns peste 137 000 de dolari pentru realizarea aplicaţiei intitulată Heml.is, care este suţinută de cofondatorul Pirate Bay, website suedez fondat în anul 2003.

Citiţi şi:

Dezvăluirile extraordinare făcute de un fost angajat al serviciilor secrete despre supravegherea populaţiei
Recunoaştere facială pe Facebook: încă un pas alarmant către supravegherea globală


yogaesoteric
18 octombrie 2013

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More