CNA trece cu vederea un nou abuz mediatic foarte grav săvârşit împotriva MISA
de Decebal Avramescu
După finalizarea în iunie anul acesta a procesului caricatural de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care Gregorian Bivolaru a fost condamnat fără a exista propriu-zis o parte vătămată, mass-media din România a urmărit să găsească un nou făgaş de orientare în campania sa de denigrare a şcolii MISA. Într-un mod care nu este deloc întâmplător, noua temă a atacurilor o reprezintă exact acuzaţiile care îi sunt aduse fondatorului MISA, Gregorian Bivolaru, în alt proces care se află acum pe rol la tribunalul de la Cluj: traficul de persoane. Vârful de lance al acestui nou suflu al minciunilor şi al calomniilor prin care se urmăreşte manipularea opiniei publice a devenit postul de televiziune Antena 1. Acest post a difuzat la începutul lunii august două reportaje extrem de tendenţioase în care se afirma într-un mod aiuritor că mai mulţi practicanţi yoga ai Școlii MISA sunt exploataţi şi batjocoriţi de către conducerea MISA şi Gregorian Bivolaru, care ar obţine de pe urma acestora foloase materiale ilicite.
Biroul de Presă MISA a reclamat cu promptitudine Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) aceste atacuri răuvoitoare ale postului Antena 1 şi a solicitat acestui for de monitorizare şi reglementare să ia măsurile de sancţionare care se impun în astfel de situaţii. În data de 29 octombrie 2013 reclamaţiile MISA au fost analizate în cadrul unei şedinţe publice la care au luat parte atât reprezentanţi ai MISA, cât şi reprezentanţi ai Antena1. Vom prezenta în continuare o sinteză semnificativă a aspectelor evidenţiate în această şedinţă pentru a putea astfel înţelege de pe ce premise s-a dat decizia care a venit din partea membrilor CNA. Să reamintim mai întâi foarte pe scurt cam la ce se refereau cele două reportaje difuzate de postul Antena1.
În primul dintre aceste reportaje, difuzat pe data de 7 august 2013, se afirma printre altele că practicanţii yoga din ashramurile MISA sunt „exploataţi sexual, batjocoriţi, înfometaţi”, că sunt „sclavii lui Guru Bivolaru”, pe care „îi apasă foamea” şi care „nu mai pot îndura viaţa chinuită, ororile şi teroarea”. Realizatorii reportajului au filmat din spate un personaj care avea o glugă pe cap, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, lăsând să se înţeleagă că aceste declarații îl expun la un mare risc. Acest personaj camuflat spunea, de exemplu, că „În acele locuri se face o maximă exploatare a unor oameni naivi”, care mănâncă din ce mai puţin, inclusiv pâine mucegăită.
În cel de-al doilea reportaj, difuzat pe 30 august 2013, se afirma despre o anumită persoană de sex feminin, a cărei identitate de asemenea nu era dezvăluită, că „l-a slujit 20 de ani pe Gregorian Bivolaru, care pentru ea era Dumnezeu” şi că aceasta „a plecat de multe ori să lucreze tocmai în Japonia ca să-i îngroaşe conturile lui Gregorian Bivolaru”.
Reprezentanţii MISA au arătat atât în reclamaţiile trimise cât şi în plenul şedinţei de la CNA că aceste emisiuni au fost realizate într-o manieră complet neprofesională, nefiind realizată niciun fel de investigaţie jurnalistică, fiind prezentate afirmaţii nesusţinute de dovezi şi fără a prezenta şi opinia celor acuzaţi, din partea MISA. S-a arătat că toate acestea reprezintă o tentativă evidentă de manipulare a opiniei publice, precum şi de influenţare a deciziei judecătoreşti din procesul de trafic de persoane care se află acum pe rol. A fost subliniat faptul că, în opinia Biroului de Presă MISA, este o iresponsabilitate din partea unui post TV să realizeze reportaje de o asemenea manieră în care sunt difuzate afirmaţii cu totul subiective, pe care nici respectivii anonimi şi nici realizatorii emisiunii nu le dovedesc în niciun fel. O anchetă jurnalistică autentică ar fi reuşit cu cea mai mare uşurinţă să evidenţieze inconsistenţa acestor acuzaţii, iar faptul că această anchetă nu a fost făcută arată cu claritate că intenţia realizatorilor nu a fost aceea de a prezenta realitatea, ci tocmai de a o denatura pentru a prezenta opiniei publice minciunile crase ca fiind un aşa-zis „cutremurător adevăr”.
Apărarea realizatorilor Antena 1 a fost aceea că ei ar fi contactat un reprezentant al conducerii MISA înainte de difuzarea primului reportaj, pe domnul Cristi Neacşu, dar că acesta ar fi spus că MISA nu doreşte să ofere niciun punct de vedere. Acesta a fost şi motivul invocat de redacţia Antena 1 pentru care ulterior nu a admis nici să difuzeze dreptul la replică pe care Biroul de Presă MISA l-a solicitat. Cunoscând foarte bine situaţia menționată, reprezentanţii MISA prezenţi la şedinţă au arătat însă că acest punct de vedere este cu totul denaturat şi scos din contextul discuţiei respective care a avut loc. Acea discuţie se referea la acuzaţiile formulate într-o scrisoare (tot anonimă!) postată pe blogul unui fost cursant MISA, Mihai Rapcea, cu privire la condiţiile de locuit în aşezămintele yoghine. Domnul Cristi Neacşu şi-a exprimat atunci opinia sa personală că dacă respectiva reporteră doreşte să cunoască în ce măsură acuzaţiile din acea scrisoare sunt împărtăşite de cei care locuiesc în aşezămintele yoghinilor, atunci cel mai firesc ar fi ca discuţia să fie reluată după perioada taberei de la Costineşti, când toţi locatarii se vor întoarce acasă şi îşi vor putea spune deschis părerea. Aşadar în niciun caz nu se poate vorbi de un refuz de a oferi un punct de vedere din partea MISA, cu atât mai mult cu cât acea discuţie avusese un caracter personal. Orice jurnalist bine intenţionat ar fi fost de altfel cel mai potrivit, ca pentru un punct de vedere oficial al MISA, să contacteze Biroul de Presă MISA, ceea ce însă reporterii Antena 1 nu au făcut. Mai mult decât atât, în cazul celei de-a doua emisiuni, care a avut un cu totul alt subiect decât cel al aşezămintelor spirituale ale practicanţilor yoga, nu se mai putea folosi scuza dinaintea primului reportaj, pentru că de data aceasta nu a mai fost contactat chiar nimeni din MISA, nici măcar prin vreo abilă discuţie de ordin personal.
Reprezentanţii MISA au evidenţiat de asemenea şi modul manipulativ în care a fost folosit dreptul la replică solicitat de Biroul de Presă MISA după prima emisiune – un fragment din acest punct de vedere a fost inserat într-un cu totul alt context în cadrul celei de-a doua emisiuni, făcându-l să pară ridicol. Astfel, punctul de vedere transmis după primul reportaj se referea la condiţiile de locuit în aşezămintele yoghine, însă el a fost inserat în a doua emisiune, care se referea la o aşa-zisă prestaţie de servicii sexuale. În acest context, în reportaj se afirmă cu sub-înţeles de către prezentatoarea emisiunii că „reprezentanţii MISA nu au spus însă nimic despre sex şi dans la bară”, insinuându-se că tăcerea MISA faţă de acest subiect îi demonstrează vinovăţia.
Reprezentanţii postului Antena 1 au susţinut apoi cu multă insolenţă în cadrul şedinţei de la CNA că subiectele celor două reportaje difuzate nu au de fapt nicio legătură cu procesul aflat acum în desfăşurare la Cluj, proces în care Gregorian Bivolaru este acuzat de trafic de persoane. În opinia redacţiei Antena 1 cele două reportaje împotriva MISA se referă la aspecte subordonate procesului de la ÎCCJ care s-a finalizat în iunie 2013, iar informaţiile prezentate nu fac altceva decât să confirme sentinţa de condamnare definitivă care a fost pronunţată deja. În acest sens ei au citat un pasaj din rechizitoriul prezentat de procurori în procesul ce a avut loc la ÎCCJ împotriva domnului Bivolaru.
Membrii Consiliului au fost însă avizaţi de către reprezentanţii MISA că dincolo de toate acuzaţiile care i-au fost aduse domnului Bivolaru în rechizitoriul procurorilor de la ÎCCJ, sentinţa a fost dată pentru un singur lucru şi pentru nimic altceva: pentru acuzaţia de act sexual cu o minoră. Faptul că această decizie de condamnare este fără sens, având în vedere că aşa-zisa victimă a reclamat în nenumărate rânduri că plângerea i-a fost smulsă cu forţa şi apoi nu i s-a mai permis să o retracteze, este un alt subiect. Însă faptul că acuzaţiile de exploatare a unor persoane, difuzate în reportajele Antena 1, se subscriu procesului de trafic de persoane de la Cluj şi nu procesului de la ÎCCJ, este un fapt absolut evident pentru oricine şi cu atât mai mult pentru membrii CNA.
În încheierea expunerii sale, reprezentanţii Antena 1 au ţinut să mai exprime opinia că faţă de judecăţile de valoare pe care Biroul de Presă al MISA le-a formulat în solicitările sale de acordare a dreptului la replică, realizatorii postului lasă la latitudinea membrilor CNA să decidă dacă este cazul ca apărătorii unui infractor să dea lecţii de moralitate şi jurnalism.
Cu privire la aceste afirmaţii vădit ofensatoare, punctul de vedere al MISA a fost acela că în cazul MISA/Gregorian Bivolaru se realizează de foarte mult timp o acţiune de linşaj mediatic şi că imaginea de persoane imorale care este sistematic indusă public nu reflectă realitatea. Dimpotrivă, aici este vorba de încălcarea flagrantă a unor drepturi elementare la imagine şi la o viaţă decentă, drepturi în legătură cu care a fost exprimată speranţa că membrii CNA-ului le vor apăra.
După prezentarea acestor puncte de vedere, decizia membrilor CNA a fost totuşi aceea că postul Antena 1 nu a încălcat cu absolut nimic prevederile codului audiovizual şi că reclamaţiile MISA nu au nici măcar un singur punct de vedere valid, de natură să atragă vreo sancţionare sau măcar vreo atenţionare adresată postului Antena 1. Cu alte cuvinte, putem interpreta această decizie ca un mesaj aproape explicit către toţi jurnaliştii: în privinţa MISA şi Gregorian Bivolaru orice abuz, orice calomnie şi orice inepţie sunt permise!!! Iată cum cel mai înalt for de reglementare al conţinutului audiovizual din România înţelege să „protejeze” drepturile a mii de cetăţeni care au ales să practice yoga la cursurile MISA. Să nu uităm că în urmă cu doar o lună membrii CNA au adoptat o altă decizie al cărei caracter discriminatoriu a fost poate chiar şi mai evident decât în cazul de faţă. În şedinţa din 18 septembrie 2013, membrii CNA au stabilit că instigările publice la ură împotriva yoghinilor MISA proferate de un realizator de la postul de televiziune B1TV nu au (nici ele) nimic care să contravină conduitei etice şi profesionale prevăzute de codul deontologic al jurnalismului. Mai multe detalii aici. Aşadar, în opinia membrilor CNA lucrurile pot continua foarte bine în acest mod!
Să ne mai mirăm atunci oare că toate aceste abuzuri mediatice sunt săvârşite împotriva MISA de peste 20 de ani?! Cine să stopeze toată această campanie furibundă şi neîntreruptă dacă ea este susţinută şi validată chiar de la cel mai înalt for de presupusă reglementare a mass-media? Pentru cei care au ochi de văzut, toate aceste abuzuri împotriva MISA, realizate în mod concertat, coordonat, de către mass-media (supervizată de autorităţile statului), de către sistemul judiciar, de către poliţie şi procuratură indică fără nicio umbră de îndoială că în România există încă forţe şi interese foarte puternice, care mânuiesc ca pe nişte simple păpuşi instituţiile statului şi care sunt extrem de deranjate de activitatea MISA şi a lui Gregorian Bivolaru.
Problema acestor structuri din umbră care cred că pot manipula şi minţi la nesfârşit este că au început să existe din ce în ce mai mulţi oameni care s-au săturat să fie furaţi şi care nu mai suportă să fie înşelaţi. Iar această realitate se amplifică pe zi ce trece, nu doar în chestiunea MISA/Bivolaru. Într-un mod care nu mai poate fi oprit, oamenii au început să se trezească şi să vadă tot mai clar Adevărul.
Citiți și:
Opinia unui grup de yoghini mulţumiţi care locuiesc în aşezăminte spirituale
Procesul-mascaradă înscenat lui Gregorian Bivolaru s-a încheiat. Circul autorităţilor continuă
yogaesoteric
12 noiembrie 2013