Coca-Cola produce anual milioane de tone de ambalaje din plastic, obţinând profituri uriaşe, în timp ce lumea pur şi simplu se îneacă în deşeuri
Lumea pur şi simplu se îneacă în poluările produse de marile industrii, iar oceanele noastre devin un spațiu vast de depozitare a deșeurilor, în timp ce producătorii de ambalaje de plastic şi companiile petrochimice continuă să obțină profituri uriaşe.
În aceste condiţii, este surprinzător faptul că unul dintre cei mai mari producători de ambalaje din plastic, compania Coca-Cola, a recunoscut că produce anual câte 3,3 milioane de tone de ambalaje din plastic, echivalentul a 200.000 de sticle în fiecare minut. Compania a refuzat anterior să recunoască cifra, dar a dezvăluit în cele din urmă informațiile către Fundația Ellen MacArthur, o organizație non-guvernamentală care a desfășurat o campanie susţinută pentru a convinge guvernele și cele mai mari corporații producătoare de plastic să se angajeze în reducerea și eliminarea ambalajului de plastic până în 2025.
Fundaţia a publicat un raport care include și date de la alte 30 de companii – inclusiv Mars, Kellogg, Unilever și Nestle – care au acceptat să-și dezvăluie volumele anuale de ambalaje din plastic. Potrivit raportului, companiile produc în total 8 milioane de tone de ambalaje din material plastic anual. Cifrele exacte ale utilizării materialelor plastice nu sunt defalcate în raport, însă Coca-Cola este responsabilă pentru circa 20% din producția globală de sticle PET, care se ridică la aproximativ 500 de miliarde pe an. Şi, este important să reţineţi că doar 9% din totalul deşeurilor de plastic sunt reciclate.
Utilizarea plasticului este esențială pentru funcționarea economiei globale și, deși provoacă daune uriașe mediului înconjurător, totuşi el este „responsabil” pentru progresele spectaculoase ale societății moderne în domeniul medicinii, conservării alimentelor, transportului de apă, igienei, tehnologiei de vârf etc. Cu toate acestea, într-o economie care pune cel mai mare accent pe profitul pe termen scurt și o cultură care se învârte în jurul consumismului și a comodității, plasticul a devenit și el un blestem.
Materialele plastice au inundat oceanele și sursele de apă ale lumii, secretând toxine și substanțe chimice în mediul marin, care va avea ca rezultat, în cele din urmă, uciderea microorganismelor marine şi a peştilor mici. Conform unui raport întocmit pentru Forumul Economic Mondial din 2016 de la Davos, Elveția, până în 2050 se estimează că deșeurile de plastic din oceane vor depăși populaţia de peşti.
Au fost descoperiți anumiți viermi care mănâncă plastic. Acum, planeta va fi mai curată!
yogaesoteric
5 decembrie 2019