Da, Google ascultă şi înregistrează tot ce spui în propria ta casă prin microfoane secrete de tip «cuib» (NEST)

Intimitatea noastră este extrem de preţioasă şi totuşi, în epoca tehnologiei, acesta este primul aspect pe care l-am pierdut.

 

De exemplu, de când social media a devenit tot mai populară, am renunţat la o mare parte din intimitate în mod voluntar. Postând imagini de oriunde mergem, lăsându-i pe toţi urmăritorii noştri să afle unde suntem, unde am fost, şi unde ne vom mai duce. Spunând tuturor, chiar şi unor oameni complet străini uneori, cele mai intime detalii şi planuri ale noastre etc.

După ce giganţii din big tech şi-au dat seama că cei mai mulţi utilizatori de Snapchat, Facebook, Instagram, Google, YouTube, Twitter şi alte platforme erau aşa de dispuşi să renunţe la intimitate, au început să o ia de bună considerând că le pot viola intimitatea după bunul plac, chiar fără permisiunea lor.

Aşa cum scrie publicaţia Business Insider, Google a anunţat recent că Nest Secure, sistemul lor de alarmă casnică, se updatează. După upgradare, a spus compania, utilizatorii vor putea să utilizeze Google Assistant, o tehnologie de asistent virtual.

Dar exista o problemă de care utilizatorii nu ştiau nimic: şi anume că sistemul lor Nest avea un microfon.

„Existenţa unui microfon în Nest Guard, care e parte componentă din alarmă, tastatură şi senzorul de mişcare în oferta pachetului Nest Secure, nu a fost niciodată dezvăluită în niciun material de prezentare al aparatului”, arată Business Insider.

Ulterior un purtător de cuvânt de la Google a spus site-urilor de ştiri că „omiterea micului detaliu a fost o eroare”:

„Microfonul din aparat n-a fost niciodată menit să fie secret şi ar fi fost necesar să fie listat în specificaţiile tehnologice”, a spus purtătorul de cuvânt al cărui nume nu a fost menţionat în articol. „Aceasta a fost o eroare din partea noastră.”

Compania a mai spus că „microfonul nu a fost niciodată activ şi că se activează doar dacă utilizatorul îi permite în mod explicit această opţiune”. Mai mult, oficialii Google au spus că microfonul a fost pus în sistemul Nest Guard în primul rând deoarece dezvoltatorii aplicaţiei au luat în considerare ce proprietăţi şi upgrad-uri mai pot fi adăugate mai târziu, cum ar fi capacitatea de a detecta spargerea sticlei.


Google are un istoric în furtul de date personale, după care spune: „Oops… scuze!”

Cât despre a crede compania Google când spune că microfonul e inactiv până ce utilizatorul îl face activ, este cel puţin dubios, în cel mai bun caz, dat fiind că Google nu s-a deranjat niciodată măcar să spună cuiva că Nest Guard vine cu un microfon.

Aşa cum scria în noiembrie 2017 NewsTarget, Google are reputaţia că foloseşte softul de activare a vocii pentru a-şi dubla mijloacele de ascultare:

„Deşi scopul asistentului de voce este de a facilita folosirea smartphon-ului, el ar putea fi de asemenea perceput ca o ameninţarepentru securitatea şi intimitatea personală. Când aplicaţia este deschisă, ascultă tot ce-i spui, şi chiar e activată de zgomotul de fond sau de conversaţiile cu alte persoane.”

Şi alte aparate smart (inteligente) sunt capabile să asculte, aşa cum a punctat Surveillance.news:

„Potrivit cercetătorilor de securitate, un defect din aplicaţia LG SmartThinQ poate permite hackerilor să obţină controlul diferitelor electrocasnice, cum ar fi maşinile de spălat vase inteligente, frigiderele, cuptoarele, uscătoarele sau aspiratoarele.”

Cât despre Nest Guard, Business Insider notează: „Revelaţia despre un microfon pre-instalat reaminteşte de momentul când tehnologia Google a servit ca aspirator de date personale fără permisiune. În 2010, de exemplu, susţinătorii intimităţii au fost oripilaţi când Google a recunoscut că flota proprie de maşini de la Street View a cules «accidental» date personale ce erau transmise printr-o reţea nesecurizată WiFi a unui consumator, date care includeau şi adrese de e-mail.”

Google a cumpărat aplicaţia Nest în 2014 cu 3,2 miliarde de dolari, iar astăzi este o companie de sine stătătoare aflată sub umbrela Alphabet.

Citiţi şi: 
Strategiile viclene și ilegale ce sunt folosite de Google și Facebook pentru a colecta pe ascuns date de la utilizatori

Folosește Facebook microfonul telefonului pentru a asculta pe ascuns tot ce vorbești? Da!! 
 

 

yogaesoteric

5 decembrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More