Codul Deontologic al Ziaristului călcat în picioare de aşa-zişi jurnalişti ai Libertăţii. Drept la replicăCătre Libertatea
În atenţia redactorului-şef Ana Niţă

În urma articolului „Femeile din MISA sunt trimise să se prostitueze”, publicat de cotidianul Libertatea în data de 2 noiembrie 2009, articol nesemnat, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică.
Este adevărat că replica noastră este cu mult mai mare ca dimensiuni decât articolul publicat de Libertatea, însă considerăm că este direct proporţională cu aberaţiile publicate de ziarul dumneavoastră despre şcoala de YOGA MISA.

DREPT LA REPLICĂ

Codul Deontologic al Ziaristului călcat în picioare de aşa-zişi jurnalişti ai Libertăţii

În urma articolului „Femeile din MISA sunt trimise să se prostitueze” (titlul apărut în ediţia on-line ) sau „Cecilia Tiz, fostă membră a grupării lui Bivolaru, susţine că femeile din MISA sunt trimise să se prostitueze” (titlul apărut în ediţia tipărită), publicat de cotidianul Libertatea în data de 2 noiembrie 2009, articol nesemnat, Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră.

Este scandalos faptul că într-un ziar care are tirajul dumneavoastră este permis să fie publicat un astfel de articol care nu are nimic, nici în clin, nici în mânecă, nici cu jurnalismul, dar mai ales, nici cu realitatea şi adevărul.
Ne întrebăm dacă reporterii Libertatea, lipsiţi de curajul de a se semna în dreptul unui astfel de articol calomniator, au măcar idee cu ce „se mănâncă” deontologia profesională? Dacă este să luam articolul publicat de Libertatea la „puricat” descoperim că doar în titlul articolului sunt şase încălcări grave, din zece posibile, ale normelor Codului Deontologic al ziaristului.

Doar în titlul articolului, căruia în ediţia on-line îi dispare şi bruma de bun simţ (de la „Cecilia Tiz, fostă membră a grupării lui Bivolaru, susţine că femeile din MISA sunt trimise să se prostitueze” în ediţia tipărită, la „Femeile din MISA sunt trimise să se prostitueze” în ediţia on-line), sunt încălcate şase Articole ale Codului Deontologic al ziaristului.

Articolul 1 al Codului Deontologic al ziaristului spune că „acesta are datoria primordială de a relata adevărul”. Ziaristul fără nume al Libertăţii se pare că n-a ajuns cu lectura normelor deontologice aşa de departe. Este o minciună gogonată că femeile din MISA ar fi trimise să prostitueze. Afirmaţia nu este doar penibilă, ci şi profund insultătoare şi discriminatoare: adică în opinia autorului laş şi anonim, miile de cursante yoga MISA ar fi prostituate. Chiar dacă acesta nu şi-a spus numele, ziarul Libertatea în mod sigur a câştigat o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
A fost încălcat şi Articolul 2, care îl învaţă pe jurnalist că „poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat, de regulă, din cel puţin două surse credibile.” În Libertatea, cele două surse au ajuns să fie una, iar partea cu „credibile” s-a rătăcit pe drum. Singura sursă este Cecilia Tiz, care este cunoscută ca fiind o înverşunată calomniatoare a şcolii noastre de YOGA. Ne întrebăm cum este posibil ca orice ziarist să considere suficiente afirmaţiile unei persoane cel puţin dubioase pentru a aduce acest gen de acuzaţii foarte grave unei şcoli de YOGA care numără peste 40.000 de adepţi şi simpatizanţi?

De aceea sărim direct la Articolul 5 al Codului Deontologic care îi învaţă pe ziarişti că „se vor da publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate”. De ce nu aţi pus mâna pe telefon pentru a contacta Biroul de Presă MISA? Să nu mai vorbim de munca de investigaţie necesară pentru a aborda acest gen de subiect… Articolul 5 continuă: „nu se vor aduce acuzaţii fără să se ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere. Se va avea în vedere respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, astfel încât niciun individ nu va fi catalogat drept infractor până când o instanţă juridică nu se va pronunţa.” Este evident pentru oricine înzestrat cu un nivel minim de inteligenţă că şi Articolul 5 este ignorat cu aceeaşi nesimţire ca până acum. Vă spunem mai departe ce conţine şi Articolul 3: „ştirea de presă trebuie să fie exactă, obiectivă şi să nu conţină păreri personale”. Unde este exactitatea sau obiectivitatea? În şirul de minciuni prezentat cititorilor?  Am făcut o analiză serioasă a textului pentru a găsi măcar un lucru adevărat sau obiectiv în articol, dar nu am reuşit. Cel mai aproape s-a aflat „românca Cecilia Liz”, dar totuşi nici măcar această scurtă afirmaţie nu e în totalitate adevărată pentru că până şi aici a fost scăpată o minciunică: numele real este Tiz, nu Liz. E de înţeles, deformaţie profesională… Dacă totuşi aţi fi urmărit să aflaţi care este adevărul, aţi fi putut respecta Articolul 7 al Codului Deontologic, care afirmă că: „ziaristul are dreptul de a refuza orice text de prezentare falsă a datelor şi faptelor.”

Mai avem şi Articolul 9 care spune că „ziaristul care distorsionează intenţionat informaţia, face acuzaţii nefondate ori calomniază, săvârşeşte abateri profesionale de maximă gravitate”. Exact despre asta este vorba: în acest articol aţi făcut afirmaţii nefondate foarte grave la adresa şcolii de YOGA MISA şi ne-aţi calomniat. De aceea, pentru că se pare că ori nu cunoaşteţi aceste norme ale deontologiei profesionale, ori le ignoraţi cu rea voinţă, vă informăm şi ce spune Articolul 10: „ziaristul şi redacţia au datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina lor, vor fi date publicităţii informaţii inexacte. În asemenea cazuri, instituţia respectivă de presă are obligaţia de a publica/difuza, în termen de 5 zile de la primire, pentru publicaţiile cotidiene dreptul la replică al reclamantului, ca formă esenţială de reparare a prejudiciului adus acestuia.” Aşteptăm ca măcar acum să daţi dovadă de profesionalism şi să ne publicaţi dreptul la replică.

Biroul de Presă MISA
6 noiembrie 2009

Pentru a afla mai multe despre sursa dumneavoastră vă recomandăm să citiţi următorul articol: Cine este Cecilia Ghiţulescu Tiz, cea mai înverşunată calomniatoare de pe site-urile de propagandă împotriva MISA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More