Comandă politică îndeplinită. Drept la replică solicitat cotidianului Evenimentul Zilei
Către Evenimentul Zilei
În atenţia redactorului şef Răzvan Ionescu
În urma articolului “Vrăjile lui „Guru” Gregorian Bivolaru”, semnat de Mihai Mincan, publicat în Evenimentul Zilei în data de 24 septembrie 2007, Biroul de Presă MISA solicită publicarea următorului drept la replică.
DREPT LA REPLICĂ
Comandă politică îndeplinită
42 de yoghini MISA sunt acuzaţi pe nedrept de infracţiuni grave
În urma articolului “Vrăjile lui „Guru” Gregorian Bivolaru”, semnat de Mihai Mincan, publicat în Evenimentul Zilei în data de 24 septembrie 2007, Biroul de Presă MISA face unele precizări, pentru corecta informare a cititorilor ziarului Evenimentul Zilei.
Influenţarea procesului de justiţie
Articolul din Evenimentul Zilei apare exact în ziua în care la Tribunalul Bucureşti a avut loc cea de-a doua înfăţişare din procesul intentat yoghinilor MISA, în care 42 de instructori yoga sunt acuzaţi pe nedrept de trafic de persoane, antisemitism şi ultraj împotriva bunelor moravuri. În articol nu se pomeneşte însă nimic despre ce-a de-a doua înfăţişare din acest caz.
Povestea însăilată de Mihai Mincan este inspirată din rechizitoriul dosarului fabricat împotriva yoghinilor MISA. Acest rechizitoriu, deşi este conform legii un act confidenţial (la care presa deci nu trebuie să aibă acces) a fost trimis într-un mod ilegal şi abuziv unui ziar de către procurorul care a instrumentat dosarul, Marian Delcea. Publicarea rechizitoriului pe Internet, şi utlerior a unor informaţii cuprinse în el prin intermediul unor articole de acest gen reprezintă o ilegalitate şi un grav atentat la independenţa justiţiei.
Vă amintim că organizaţia SoJust sancţionează, în raportul său despre „Respectarea prezumţiei de nevinovăţie în România” publicat în mai 2007 exact astfel de situaţii: „Afirmaţiile (din documentele făcute publice de Parchete n.n.) sunt făcute fără rezervă, într-un limbaj tehnic şi specializat, fiind analizate şi descrise ca sigure atât faptele săvârşite, cât şi vinovăţia învinuitului sau inculpatului în ce priveşte comiterea acesteia. Comunicările oficiale nu conţin precizări din care publicul sa înţeleagă că vinovăţia persoanei nu poate fi stabilită decât de o instanţă de judecată şi că până atunci datele culese în timpul anchetei penale sunt simple presupuneri. Din punct de vedere subiectiv, aceste comunicări au puterea de a induce publicului impresia vinovăţiei persoanelor la care se referă, la aceasta contribuind atât limbajul tehnic şi specializat folosit, cât şi autoritatea formală a instituţiei emitente”. Respectarea prezumţiei de nevinovaţie implică, se arată în acelaşi raport, „obligaţia autorităţilor de a nu pune la dispoziţia mass media informaţii care prin forma sau conţinutul lor pot prejudicia judecarea vinovăţiei unei persoane în urma unui proces echitabil în faţa judecătorului.”
Date fiind aceste aspecte, considerăm că este de datoria dumneavoastră ca jurnalişti să contribuiţi la stoparea unor astfel de practici, refuzând să publicaţi asemenea informaţii îndoielnice, nedovedite cu probe. Propagând asemenea informaţii vă încălcaţi propria deontologie profesională, aduceţi grave prejudicii de imagine unui mare număr de persoane şi vă dezinformaţi cititorii.
Articolul nu pomeneşte nimic despre observatorii europeni care au fost prezenţi pe 24 septembrie la tribunal pentru a vedea dacă se respectă drepturile omului în cazul MISA. Gravele abuzuri la care MISA a fost supusă sunt ignorate cu desăvârşire. Cel mai recent dintre acestea constă în faptul că în acest caz, judecătorul a fost schimbat a treia oară, deşi până acum au avut loc doar două înfăţişări.
Punctul de vedere al MISA este în totalitate ignorat, deşi la sfârşitul săptămânii trecute MISA a organizat o conferinţă de presă la care au fost invitaţi şi reporterii Evenimentului Zilei. MISA susţine că acest dosar a fost fabricată la comandă politică şi în cadrul conferinţei de presă a venit cu dovezi pentru a susţine aceste afirmaţii.
Încălcarea prezumţiei de nevinovăţie
Prin publicarea acestui articol s-a încălcat astfel grav Articolul 5 din Codul Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Român de Presă, care spune că “se vor da publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate în cazul unor păreri divergente. Nu se vor aduce acuzaţii fără să se ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere.” Tot Articolul 5 spune că „se va avea în vedere respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, astfel încât nici un individ nu va fi catalogat drept infractor până când o instanţă juridică nu se va pronunţa. Se va evita publicarea comentariilor şi luărilor de poziţie asupra unor cauze aflate pe rol în justiţie”.
Este încălcat în mod grosolan şi Articolul 2 care spune că „ziaristul poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat, de regulă, din cel puţin 2 surse credibile”.
Mentorul MISA, Gregorian Bivolaru este prezentat în acest articol într-un mod tendenţios şi îi sunt aduse grave prejudicii de de imagine. În condiţiile în care nici una dintre acuzaţiile care i se aduc profesorului de yoga Gregorian Bivolaru nu au fost dovedite, a-l compara cu „vreun conducător al unei organizaţii teroriste ori vreun cap al Mafiei” reprezintă din nou o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie.
Articolul 10 din Codul Deontologic precizează că „ziaristul si redacţia au datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina lor, vor fi date publicităţii informaţii inexacte”.
Biroul de Presă MISA solicită ca acest drept la replică să fie publicat în termenul stabilit, de 5 zile de la primirea sa, pentru a se repara astfel prejudiciul de imagine adus şcolii de yoga MISA.
NOTĂ: Deşi această replică a fost trimisă ziarului Evenimentul zilei în data de 30 septembrie 2007, ea nu a fost publicată nici până la sfârşitul lunii octombrie.
Biroul de Presă MISA
30 septembrie 2007