Compania Coca-Cola a fost dată în judecată pentru fals și dezinformare în cadrul campaniilor de marketing pentru promovarea băuturilor
Compania Coca-Cola a fost dată în judecată pentru înșelarea consumatorilor în mod continuu și conștient, ascunzând pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor consumul de băuturi îndulcite cu zahăr. Compania este acuzată că a folosit aceeași tactică de marketing ca multinaționalele de tutun în anii 50 și 60, care au pus sub semnul întrebării toate studiile ce indicau efectele nocive ale fumatului asupra plămânilor fumătorilor.
Cât zahăr conține cu adevărat o doză de Coca-Cola?
O cutie (doză) de Coca-Cola conține 39 grame de zahăr, aproape dublu față de un baton de Snickers și cu circa 50% mai mult față de necesarul zilnic de zahăr al unui adult normal.
Mai mulți nutriționiști au emis avertismente de-a lungul anilor în privința consumului unor asemenea băuturi care conduc în cele din urmă la apariția mai multor boli, iar din acest motiv cei de la The Center for Science in the Public Interest au făcut o plângere penală împotriva concernului Coca-Cola și The American Beverage Association (ABA), care au înșelat consumatorii prin minimalizarea rezultatelor studiilor ce indicau legătura directă dintre consumul de „sucuri” îndulcite și obezitate.
În plângerea penală se prezintă și dovezi ce subliniază intenția manipulativă a colosului Coca-Cola și a ABA, prin finanțarea în repetate rânduri a unor studii distorsionate și prin reclame ce falsifică realitatea.
Printre altele, se face referire la un raport din The New York Times, care dezvăluie că între 2010 și 2015, Coca-Cola a finanțat cu circa 120 milioane de dolari studii a căror țintă era să dezinformeze despre riscul consumării pe termen lung de băuturi îndulcite cu mult zahăr. Ținta lor este derutarea consumatorilor.
În plângerea penală, pe parcursul celor 40 de pagini sunt aduse exemple concrete de campanii publicitare false și de dezinformare, cum ar fi: „Nu există studii științifice concrete ce pot face legătura între băuturile îndulcite și obezitate”; „Nu există nicio legătură între consumul de sucuri și obezitate”; „Este greșit să pretinzi că sucurile produc îmbolnăviri”. Tot în sprijinul plângerilor și acuzațiilor aduse, Praxis Project arată că gigantul Coca-Cola a afirmat că încurajează consumul de sucuri numai în reprize mici, de exemplu printre râsete și un joc de bowling, așa cum se ilustrează în reclame, sugerând că „astfel se pot combate efectele negative ale conținutului de zahăr din băuturile răcoritoare”.
2016 a fost un an dezastruos pentru producătorii de băuturi zaharoase din America. Cifrele vânzărilor au înregistrat cea mai mare scădere din 1985 până în prezent, şi din ce în ce mai multe orașe americane au început să instituie taxe suplimentare pe băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr.
În cazul unui succes în instanță, consecințele pot fi concretizate prin restricții în campaniile de reclamă și, de exemplu, ca în cazul țigărilor, texte de avertizare ce vor evidenția pericolul consumului de băuturi zaharoase. Toate aceste potențiale măsuri vor contribui suplimentar la micșorarea vânzărilor.
Atât ABA cât și Coca-Cola au respins acuzațiile care le-au fost aduse.
Citiţi şi:
SUA a ameninţat India, după ce aceasta a interzis comercializarea Coca Cola şi Pepsi Cola
yogaesoteric
22 iunie 2017