Concurenţă acerbă pentru superioritate… Cum se pregătesc marile puteri să conducă lumea

 

„Dacă nu sunteţi îngrijoraţi de inteligenţa artificială, ar trebui să fiţi. Este mult mai riscantă decât Coreea de Nord.” „Armele autonome letale riscă să devină a treia revoluţie în război. Odată dezvoltate, conflictele armate vor avea loc la o scară fără precedent şi mai repede decât pot înţelege oamenii”, avertiza o scrisoare trimisă Națiunilor Unite, la finele lunii august, de peste o sută de personalităţi ale industriei roboticii şi inteligenţei artificiale, printre care și Elon Musk, fondatorul companiilor SpaceX și Tesla.

După doar două săptămâni și președintele Vladimir Putin le spunea unor elevi de la o școală din Yaroslavl că „inteligența artificială este viitorul, nu numai al Rusiei, ci al întregii omeniri”. „Vine cu oportunități uriașe, dar și cu amenințări greu de prezis. Cine va deveni lider în acest domeniu va deveni și liderul lumii”, a spus Putin. Președintele Rusiei consideră că războaiele viitorului vor avea în prim-plan dronele. „Când dronele unei tabere vor fi distruse de dronele celeilalte, atunci nu vor avea decât să se predea.”

Îngrijorarea lui Elon Musk a crescut după aceste declarații ale lui Putin. „Începe… China, Rusia și în scurt timp toate țările cu o informatică dezvoltată. Concurența pentru superioritate la nivel național va duce cel mai probabil la Al Treilea Război Mondial”, a scris Elon Musk pe Twitter, pe 4 septembrie. „Războiul va fi declanșat nu de liderii statelor, ci dacă inteligența artificială a unui stat decide că o lovitură preventivă este cea mai probabilă cale către victorie”, scrie Musk.

Cu doar două zile înainte, compania chineză Huawei anunțase un proiect ce vizează depăşirea concurenţei (Samsung, Apple) folosind inteligența artificială, pentru aplicații precum recunoașterea imaginilor, traducere în timp real și anticiparea intențiilor proprietarului telefonului inteligent.

În ceea ce priveşte Rusia, ca și în perioada sovietică, companiile din această țară nu se pricep deloc la promovarea produselor, iar ritmul de dezvoltare a înaltelor tehnologii depășește cererea de pe piață. Precum în China, companiile ruse din domeniu beneficiază de poziția lor discretă, aproape nesimțită pe piața mondială, și de deconectarea de la sistemul cerere-ofertă, ele fiind finanțate de stat. „Rusia nu trebuie să «înceapă» nimic în această competiție. Doar că progresele ei în domeniu au fost sub radar”, avertizează Bloomberg. Rareori presa rusă vorbește despre proiecte precum folosirea inteligenței artificiale pentru a-i ajuta pe piloții de avioane, despre un proiect al producătorului Kalașnikov, care urmărește să folosească rețele neurale pentru un modul de luptă. Aceleași rețele neurale sunt folosite și de Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia. Apoi, rușii sunt pe locul patru în lume, după SUA, China și India, la numărul de utilizatori ai platformei Kaggle, folosită de cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale. Iar acestea nu sunt decât informațiile pe care presa rusă le face publice.

„Inteligența artificială este mai periculoasă când este integrată în arme decât ca înlocuitor al inteligenței umane în aplicațiile civile. Națiunile se vor distruge cu inteligența artificială cu mult înainte ca aceasta să distrugă locurile de muncă. În acest sens, alarmismul lui Musk și cuvintele lui Putin despre dominația mondială trebuie luate în serios”, scrie Bloomberg.


Citiţi şi:

Inteligenţa artificială este pe cale să declanşeze schimbări în rău ce sunt dramatice. Avertismentul experţilor

Să fie acesta primul pas către independenţa inteligenţei artificiale? Un nou program al Google creează la rândul lui inteligenţe artificiale

China, Rusia şi SUA sunt într-o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială
 

yogaesoteric
24 aprilie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More