Condamnați la dispariție. Urmează acord cu FMI și vânzarea activelor statului

Prof. dr. Mircea Coșea: „PNRR ne împinge într-o direcție cu mai multe pierderi decât beneficii

PNRR-ul a fost elaborat împotriva intereselor naționale. Acesta ne aduce mai mult pierderi, decât beneficii și ne împinge la un acord cu FMI, spune prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Pericolul cel mai mare este ca Fondul Monetar Internațional să ne impună vânzarea activelor statului, așa cum a mai făcut-o și cu petrolul, gazele și cuprul, avertizează reputatul analist economic.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este poate cel mai grav act de trădare națională și asta pentru că va condamna România la dispariție, ca stat. Economiștii avertizează că PNRR face mai mult rău decât bine și ne împinge, ireversibil, către prăpastie. Prof. dr. Mircea Coșea atrage atenția că acest PNRR nu este favorabil României și că este un document total aventurist, sigur, spre beneficiul unora, dar din punctul de vedere al evoluției statului român este un drum periculos.

La această dată, nu avem capacitatea de a extrage din PNRR ce ar fi necesar, dimpotrivă, suntem forțați să facem acțiuni care ne costă mai mult decât beneficiile pe care le-am avea. Și nu vorbesc numai de pensii și de salarii, dar gândiți-vă că agricultura nu există în PNRR, deși este cel mai mare tezaur pe care România îl are. Protestele din stradă care au apărut acum nu sunt pentru motorină și pentru RCA, ci arată criza în care se află politica românească. Politica agrară a României nu există. Politica, în general, este un obiectiv pe care decidenții politici și-l stabilesc, de a valorifica resursele. Dar în condițiile pe care le avem acum, ce resurse să valorificăm, că noi producem, pe locul 3 sau 4 în Europa, materie primă și importăm 70% mâncare, ceea ce înseamnă faliment total”, a declarat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Acesta semnalează că în niciun capitol din PNRR nu există menționat nimic despre irigații, când România intră în secetă pedologică pe cel puțin 10-20 de ani.

Vom ajunge mai rău ca Ucraina

PNRR ne împinge într-o direcție cu mai multe pierderi decât beneficii, consideră prof. dr. Mircea Coșea, care susține că nu suntem pregătiți pentru anumite situații, nu suntem pregătiți să facem o nouă lege a pensiilor, pentru că nu avem cu ce să o bugetăm.

Companiile de stat, băgate cu forța la bursă

Totodată, acesta arată că nu suntem pregătiți să facem o reformă a sistemului public, pentru că nu avem o reformă în economie, iar mediul de afaceri nu va putea suporta cheltuielile bugetare, dat fiind că este băgat în groapă cu fel de fel de pierderi și de impozite și taxe.

PNRR-ul, din punctul meu de vedere, este ca în bancul cu măgarul, căruia îi pui un morcov în față și la spate îi dai cu biciul, dar morcovul este mult prea departe de botul măgarului, așa că numai biciul acționează. Suntem într-un cerc vicios, care ne va conduce, eu sunt absolut sigur, către un acord cu FMI, peste un an – un an și jumătate. Și asta ce înseamnă? Înseamnă austeritate adevărată, nu de-asta declarată. Și o să ne scoată la vânzare, prin vânzare directă, nu la bursă, alte active ale statului, cum s-a mai făcut. Așa cum s-a petrecut cu petrolul, cu cuprul, cu gazele, tot forțați de FMI. Așa s-a petrecut și în Ucraina, care este acum producătoare de cereale ale altora, nu ale ucrainenilor, tocmai pentru că FMI a intervenit și i-a obligat să concesioneze terenurile. Grâul ăsta care trece pe la noi nu este al ucrainenilor, este al americanilor, al saudiților, al chinezilor, al australienilor. Mi-e teamă că vom ajunge și noi în situația asta”, a precizat prof. dr Mircea Coșea.

Listarea la bursă a companiilor de stat, cuprinsă în PNRR

Obligativitatea listării al bursă a companiilor de stat a fost cuprinsă în PNRR și tot aici s-a impus elaborarea unei Strategii naționale pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Practic, cu experiență zero în acest domeniu, România va fi obligată să-și joace la bursă titlurile de proprietate asupra unor companii vitale. Potrivit Ministerului Finanțelor, strategia ar avea în vedere crearea premiselor pentru creșterea finanțării prin intermediul pieței de capital, ceea ce poate conduce la dezvoltarea mediului de afaceri în general, respectiv a operațiunilor și a activităților agenților economici din economia națională, inclusiv a entităților care activează pe piața de capital, „cu efecte benefice asupra dezvoltării economiei naționale”. Mai mult, PNRR include și o secțiune care se concentrează în mod special pe schemele de ajutor pentru sectorul privat, ce se adresează companiilor care doresc să se listeze public și să își diversifice sursele de finanțare.

Mai multe acțiuni, pentru pierderea controlului

Strategia Ministerului Finanțelor prevede listarea acțiunilor reprezentând dețineri minoritare la companiile mari care sunt deținute de stat și creșterea vânzării de acțiuni la companii deja listate. Un alt obiectiv este încurajarea transferului pe piața reglementată a companiilor deținute de stat listate pe SMT (segmentul de piață dedicat listării companiilor la început de drum, start-up-urilor și IMM-urilor) administrat de BVB. Totodată, ministerul va demara o campanie națională care se va adresa atât companiilor publice, cât și celor private, pentru a încuraja companiile să utilizeze finanțarea din piața de capital, informând conducerea companiilor și alți actori relevanți despre numeroasele oportunități existente.

Citiți și:
Av. Elena Radu, despre PNRR: Să facem, să dregem, să dăm legi că e jalonul x în PNRR, să renunțăm la orice că ne dă UE bani
P.N.R.R. duce la dispariția democrației și a statului de drept în România

 

yogaesoteric
14 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More