Conferința de presă a președintelui Vladimir Putin la sfârșitul vizitei sale în China: Ideile esențiale

Președintele Putin a răspuns la întrebările jurnaliștilor despre parteneriatul dintre Federația Rusă și China, conflictul ucrainean și lumea multipolară.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a încheiat vizita de stat în China cu o conferință de presă pentru jurnaliștii ruși. Deplasarea a avut loc în perioada 16-17 mai, în cadrul acesteia președintele rus vizitând orașele Beijing și Harbin. China a devenit prima țară vizitată de Putin după preluarea noului mandat. În martie 2023, președintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de stat în Rusia, care a fost, la rândul ei, prima deplasare internațională după realegerea sa, transmite Vedomosti.

Despre parteneriatul cu China

Putin i-a mulțumit lui Xi Jinping și conducerii chineze pentru că au creat o atmosferă de lucru caldă. Potrivit spuselor sale, negocierile au fost consistente și bogate prin conținutul lor. Este o vizită de stat, dar în același timp o reală deplasare de lucru, pe parcursul căreia au fost numeroase teme de dezbătut.

Viitorul omenirii depinde de întreaga omenire”, a spus Putin. Rusia și China sunt parte a civilizației și ambele țări au propriul lor punct de vedere despre cum ar fi bine să se dezvolte totul, a menționat el. Această dezvoltare este important să fie constructivă și să țină cont de interesele tuturor participanților la comunicarea internațională, precum și să consolideze lumea multipolară în curs de formare, a spus el. Potrivit spuselor sale, toți este necesar să aibă posibilitatea de a căuta soluții la complicatele probleme curente. Cooperarea dintre Rusia și China, a subliniat Putin, nu este îndreptată împotriva altor țări.

Despre o întâlnire informală cu Xi

Putin a spus că la întâlnirea din 16 mai cu Xi Jinping, care a avut loc după negocierile ruso-chineze, s-au discutat multe chestiuni importante pentru relațiile bilaterale, fiind atinsă inclusiv tema crizei ucrainene. În special, Xi Jinping i-a expus scurte idei despre ceea ce s-a vorbit în cadrul recentei vizite efectuate de președintele Chinei în Europa, precum și despre inițiativa Chinei de rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina. El a calificat poziția Chinei ca fiind „flexibilă”, adăugând că această țară năzuiește spre rezolvarea acestei probleme.

Despre conflictul din Ucraina și legitimitatea lui Zelenski

Președintele Putin a declarat că Rusia nu a refuzat niciodată negocieri, spre deosebire de Ucraina.

Când trupele noastre erau lângă Kiev, ce ne-au spus partenerii noștri occidentali: că documentele nu pot fi semnate când partea adversă stă cu pistolul la tâmplă. Ce este de făcut? Am întrebat, la rândul nostru. Să fie retrase trupele de lângă Kiev – și am făcut-o. A doua zi au aruncat toate acordurile noastre la gunoi și au spus că, ei bine, acum vom lupta până la capăt”, a declarat Putin.

În opinia lui Putin, Occidentul a adoptat poziția conform căreia Rusiei ar fi necesar să i se aplice o înfrângere strategică. Fostul premier britanic Boris Johnson, a amintit președintele, a spus Ucrainei să renunțe la negocieri, după cum a declarat chiar șeful delegației ucrainene, David Arahamia. „Adică am fost înșelați încă o dată”, a spus el. De aceea Rusia este necesar să înțeleagă cu cine poate avea de-a face și în cine poate avea încredere.

În ceea ce privește cucerirea orașului Harkov, „nu există astfel de planuri în momentul de față”, a declarat Putin, răspunzând unei întrebări. Președintele a amintit că pe 18 martie a vorbit despre necesitatea creării unei zone tampon pe această direcție în cazul în care atacurile asupra regiunilor de graniță ale Rusiei, în special regiunea Belgodor, nu vor înceta.

Asta și facem”, a explicat el.

Întrebat dacă Rusia îl va considera pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, un șef de stat legitim după data de 20 mai, când expiră mandatul său, Putin a spus că la această întrebare este necesar să răspundă sistemul politic și juridic al Ucrainei, în special Curtea Constituțională. Dacă după 21 mai se va ajunge la încheierea unor acorduri între Moscova și Kiev, Rusia le va semna doar cu autoritățile legitime ale Ucrainei, a subliniat președintele.

Despre armistițiul olimpic

Președintele Rusiei a comentat, de asemenea, și propunerea de armistițiu în Ucraina pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris din vara acestui an. El a spus că principiile olimpismului s-au dezvoltat secole la rând, dar că oficialii sportului înșiși încalcă principiile Cartei Olimpice, politizând sportul și interzicând sportivilor ruși să participe la Jocuri. „Ei înșiși le încalcă, dar nouă ne cer să le respectăm”, a spus el, menționând că în asemenea condiții nimeni și niciodată nu s-a înțeles în nicio chestiune.

Putin a mai spus că, dacă oficialii olimpici vor pune banul pe primul loc, „nu va fi nimic bun pe viitor pentru mișcarea olimpică”. În opinia lui, acum totul este acolo construit ca într-o corporație – adică pe încasarea de bani din publicitate și de la companii.

Despre conferința de la Geneva

Ulterior, Putin a răspuns mai detaliat la o întrebare referitoare la conferința de la Geneva și despre condițiile în care el ar fi pregătit să înceapă negocierile cu Ucraina. Președintele a amintit că Rusia nu a fost invitată la acea conferință: „Nu avem de gând să dezbatem, începând din mijlocul terenului (analogie cu fotbal – n.r.), ceva ce nu știm”. El a vorbit din nou despre negocierile de la Istanbul, din martie 2022, când Ucraina a parafat documentele. „Acum se propune discutarea unor formule bazate pe dorințe și nu pe situația reală”, a spus el.

În același timp, Putin a subliniat din nou că Rusia este gata de discuții. Dar rezultatul conferinței de la Geneva ar putea fi un ultimatum pentru Rusia și o încercare de a-i impune un punct de vedere, consideră președintele.

Despre plățile reciproce cu China și sancțiunile SUA

Putin a fost întrebat, de asemenea, dacă în timpul vizitei a reușit să discute faptul că instituțiile bancare chineze nu acceptă plăți rusești de teama unor sancțiuni secundare din partea Statelor Unite. Președintele a subliniat, la rândul său, că restricțiile occidentale impuse unor terțe țări sunt ilegitime. În ceea ce privește rezolvarea problemelor, Rusia și China folosesc sisteme naționale de plată pentru a deservi operatorii economici. Procesul decontărilor în monede naționale a fost deja lansat, nu poate fi oprit, a subliniat Putin.

În opinia președintelui, o creștere bruscă a taxelor la importul de mărfuri chinezești în Statele Unite reprezintă un element al „războiului economic” și arată precum sancțiunile. Restricțiile au fost stabilite sub pretextul așa-zisei intervenții militare și a legăturilor cu Rusia, dar, de fapt, autoritățile americane intenționează să nu permită accesul pe piață al producătorilor chinezi, deoarece produsele lor sunt mai bune, crede el. În același timp, Federația Rusă și China sunt pregătite să lanseze producția comună, a spus Putin.

Despre proiectul „Forța Siberiei-2”

Putin a spus că Rusia și China și-au confirmat interesul pentru implementarea proiectelor energetice, inclusiv construcția gazoductului „Forța Siberiei-2”, cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi de gaz. În ceea ce privește rutele de aprovizionare cu hidrocarburi spre China, sunt posibile diferite variante, inclusiv de-a lungul Căii Maritime de Nord prin creșterea flotei de cisterne. „Forța Siberiei-2” poate trece prin Mongolia, dar acum experții încă analizează această problemă, este necesar să aleagă cea mai bună soluție.

Toate variantele sunt posibile. Toate sunt acceptabile și oportune din punct de vedere economic. Este necesar să fie aleasă cea mai bună. Sunt convins că și această treabă va fi dusă la bun sfârșit”, a spus Putin.

Vicepremierul Rusiei, Aleksandr Novak, care l-a însoțit pe Putin în vizita sa în China, a declarat că semnarea unui contract pentru construcția gazoductului „Forța Siberiei-2” ar putea avea loc în viitorul apropiat.

Despre noul ministru al Apărării al Rusiei

Putin a spus că noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, care anterior a ocupat funcția de prim-viceprim-ministru, a fost numit în această funcție din mai multe motive. În primul rând, ca unul dintre cei mai buni economiști din țară, el va putea coordona activitățile Ministerului Apărării cu toate departamentele și alte regiuni în condițiile volumului însemnat de cheltuieli viitoare.

La noi, nivelul de cheltuieli pentru apărare este doar pentru Ministerul Apărării de 6,7% din PIB anul acesta. Dacă luăm în calcul întreaga componentă de securitate a statului, atunci costurile pentru întreaga componentă de securitate vor ajunge undeva la 8%. În acest sistem de cheltuieli, Ministerul Apărării joacă un rol cheie”, a spus Putin.

Belousov urmează să deschidă, de asemenea, un departament pentru o conlucrare constructivă cu centre științifice, producători, în general pentru inovații. Potrivit lui Putin, fostul ministru Serghei Şoigu a făcut primii paşi în această direcţie, dar pentru fostul prim-vicepreşedinte al guvernului va fi mai uşor să facă aceasta.

Putin a explicat numirea lui Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate și a fostului ministru al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, ca prim-viceprim-ministru, spunând că aceasta va permite concentrarea resurselor administrative pentru a obține rezultatele dorite în cadrul operațiunii speciale.

Citiți și:
China și Rusia discută despre o nouă arhitectură de securitate în Eurasia
Interviul cu Vladimir Putin realizat de Tucker Carlson

 

yogaesoteric
25 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More