Confidențialitatea, punctul slab al tehnologiei 5G

 

Noua tehnologie 5G are multe puncte slabe, unul dintre acestea fiind confidențialitatea. Cel mai recent standard vine cu viteze de download până la 4,3 Gbps, dar cu ce cost? Ca în cazul a tot ce este vehiculat pe internet, dispozitivele 5G deschid oportunități pentru, aparent, unele aspecte bune, dar din păcate și pentru numeroase aspecte nefaste.

5G nu este mai sigur decât predecesorul său. O analiză detaliată realizată de mai multe universități a relevat faptul că protecția datelor este mai sigură pe 4G LTE și standardele mai vechi. Cu toate acestea, 5G mărește în mod semnificativ accesibilitatea internetului. Cu mai multe dispozitive care pot utiliza web-ul în mod consecvent, există mai multe oportunități pentru hackeri și alți utilizatori răuvoitori.

China deține aproape tot ce înseamnă tehnologie 5G

Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la Huawei de mulți ani, care a început încă din 2008, când Comisia pentru Investiții Străine din Statele Unite a ridicat suspiciuni cu privire la un acord între aceasta și Bain Capital pentru a achiziționa 3Com. Doi ani mai târziu, Sprint a exclus atât Huawei, cât și ZTE dintr-un contract privind problemele de securitate, care implică legăturile lor cu guvernul și armata chineză.

Problema este că Huawei s-a poziționat ca lider în echipamentele 5G. Potrivit companiei, două treimi din toate rețelele 5G lansate comercial în afara Chinei folosesc echipamente de la ei. În timp ce SUA au interzis efectiv utilizarea echipamentelor lor, alte țări precum Germania, Ungaria, Elveția și Spania nu au reușit aceasta, iar altele folosesc exclusiv echipamente Huawei pentru dezvoltarea rețelelor 5G.

Dacă vreo parte a rețelei folosește tehnologia Huawei, există șanse mari ca ei să aibă acces la datele utilizatorilor, iar pe lângă ei, să fie implicat și guvernul chinez. Dacă sunați în Germania, operatorul vostru de telefonie interacționează cu rețeaua destinatară, care probabil utilizează echipamentele Huawei. Dacă acuzațiile sunt adevărate, Huawei ar putea transmite conversația voastră către guvernul chinez, care ar putea folosi aceste date în diverse scopuri, inclusiv campanii politice.

Pe de altă parte, respingerea de către guvernul român a unei înțelegeri 5G cu Huawei nu ar fi cazul să strice relațiile comerciale cu China. Însă guvernul nostru este necesar să rămână vigilent. Deși Statele Unite se luptă din răsputeri pentru a interzice definitiv Huawei peste tot, de la echipamentele 5G până la terminalele mobile, România este undeva la mijloc.

În august anul trecut, a fost semnat cu SUA un memorandum 5G, care nu interzice în mod specific implementarea de echipamente Huawei, dar impune o serie de condiții referitoare la compatibilitatea cu valorile transatlantice, care sunt imposibil de îndeplinit pentru compania chineză, astfel că țara noastră se va reorienta către alte echipamente.

Totuși renunțarea la acordul 5G subliniază faptul că guvernul se teme de o posibilă deteriorare a relațiilor dintre China și România, dacă refuză implementarea soluțiilor oferite de către Huawei. În mai 2019, General Nuclear Power Corporation (CGN) din China a semnat un acord preliminar pentru reluarea lucrărilor la construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară din Cernavodă; în prezent, operațiunile sunt oprite și contractul riscă să fie rupt.

SUA a cerut aliaților europeni să boicoteze prezența Huawei în implementarea rețelelor 5G din Europa. Cu toate acestea, răspunsurile au fost diverse în funcție de relațiile bilaterale ale fiecărui stat european cu SUA. Țara noastră a picat în mijlocul acestui scandal, iar conducerea este important să se gândească foarte bine la ce măsuri va implementa, deoarece se știe că România este un aliat bun și cu Statele Unite, dar si cu China din punct de vedere comercial. Cum se va rezolva această problemă? În mod cert avem nevoie de o conducere capabilă, inteligentă, diplomatică și cu o strategie excelentă pentru a putea păstra relațiile la un nivel bun, cu toți.

Urmărirea locației cu o precizie mult mai mare

Telefonul tău cu 4G este probabil conectat la mai multe celule GSM aflate la câțiva km distanță, astfel poți efectua apeluri și poți naviga pe internet. Cu această conexiune, alții vă pot urmări locația chiar și atunci când GPS-ul este oprit. Pe baza turnurilor GSM la care sunteți conectat, hackerii, providerii de telefonie și alți terți vă pot triangula poziția, obținând astfel date esențiale despre locația unde vă aflați, cu o precizie bună. Dar cu ajutorul rețelei 5G, această triangulare se reduce la câțiva metri, aproape la fel de precisă ca un GPS.

Cum este posibil? Din cauză că 5G funcționează la o frecvență mai înaltă, undeva pe la 3,3-3,5GHz (frecvența aleasă de operatori pentru implementare de servicii la noi în țară), sau peste 24GHz pentru spectrul mmWave. Acesta are o rază scurtă, undeva pe la 1500 metri; astfel aceste celule mici sunt implementate aproape una de cealaltă, pe majoritatea blocurilor orașului pentru a se asigura că semnalul nu este blocat de clădiri, ziduri sau chiar copaci. Așadar poziția este mult mai precisă.

Unii susţin că este un aspect bun, având în vedere câte cazuri nefericite se petrec, însă această tehnologie poate fi folosită și pentru a face rău. După ce 5G este complet implementat, va permite conectarea mai multor dispozitive IoT la rețelele mobile. Majoritatea acestor dispozitive vor rula neîntrerupt 24/7, deoarece consumă energie redusă și utilizează o cantitate mică de date. IoT Analytics a estimat o creștere a acestor dispozitive de la 7 miliarde în 2018 la 21,5 miliarde până în 2025. Cu o cantitate atât de mare de dispozitive conectate la internet, hackerii au o posibilitate de atac mai mare pentru a perturba rețeaua. Atacurile de tip DDoS vor fi mai frecvente și mai puternice (un utilizator preia controlul asupra mai multor dispozitive pentru a ataca un server, până când acesta nu mai funcționează).

Folosind datele colectate de pe dispozitivele IoT, infractorii pot aduna informațiile victimelor foarte ușor. Multe dispozitive inteligente vă pot determina locația și pot oferi informații personale folosind senzori precum un accelerometru sau senzor de lumină ambientală, un microfon sau chiar o cameră de supraveghere. Datorită unei conexiuni la internet 24/7, acestea pot transmite cu ușurință aceste date către serverele terțe pentru a fi utilizate împotriva voastră.

Mai multe dispozitive conectate, mai multe date colectate

Chiar și atunci când crezi ca hackerii nu te au în „vizor”, companiile de marketing se luptă din greu pentru a obține datele tale personale. Datorită 5G vor fi și mai multe dispozitive conectate la internet, precum hainele, mașinile și evident casele, toate având o conexiune de date activă. Modul în care interacționați cu aceste dispozitive este aur curat pentru agențiile de publicitate, ceea ce va face tentant pentru producătorii de dispozitive inteligente să vândă datele personale; adică aceasta se petrece de o bună perioadă de timp, dar în viitor aceste date vor fi mai precise și în cantitate mai mare.

Momentan, providerii de servicii de telecomunicații vă pot vinde istoricul de navigare. Exemplu – Amazon păstrează unele interacțiuni vocale între voi și Alexa, chiar dacă le ștergeți. Televizoarele inteligente trimit datele cu ceea ce faceți pe acestea, către agenții de publicitate. Gândiți-vă că toate aceste date sunt colectate de pe dispozitivele care nu au acces la o rețea de date mobilă, ele fiind conectate la WiFi, uneori cu acces limitat. Imaginați-vă cum va fi când acestea vor avea acces la date mobile 24/7, informațiile personale fiind colectate în permanență.

Cu 5G, mașina însăși poate colecta date despre locul în care călătoriți și la ce stație de alimentare vă opriți. Frigiderul inteligent poate trimite informații despre ce se află pe lista voastră alimentară și ce preferințe aveți la mâncare și cât de des deschideți frigiderul. Îmbrăcămintea smart poate colecta, de asemenea, informații despre ce stil vestimentar ai și ce branduri preferi. Toate aceste informații pot fi vândute firmelor de publicitate, care vor realiza un profil despre fiecare persoană în parte.

Anunțurile publicitare din era 5G vor fi mult mai personale, vizând în mod special ceea ce doriți, în loc de o idee generală cu ceea ce căutați. Dar costul acestei personalizări directe și precise va afecta grav confidențialitatea noastră. Și, mai important, vom deveni o țintă mai mare pentru hackeri, deoarece vor exista informații și mai precise despre fiecare persoană, fără ca aceștia să își mai bată capul cu colectare de alte date.

Așadar vor reuși cei care se ocupă de securitate să rezolve aceste probleme? Ne garantează cineva siguranța? Va fi 5G-ul acel punct din care va lua naștere un război între oameni și roboți?

Dar ceea ce poate fi cel mai grav este folosirea noii tehnologii pentru controlul maselor. Cu tehnologia 5G implementată, agenții Noii Ordini Mondiale vor putea să îi urmărească în intimitate pe opozanții dictaturii de tip neomarxist care se prefigurează (și pe orice alt om), având capacitatea să anihileze în fașă orice mișcare de tip revoluționar.

Peste toate, în condițiile în care psihotronica (domeniu de cercetare care studiază metodele prin care tehnologia poate genera influențe asupra fizicului și psihicului uman) este în deplină dezvoltare, armele de acest tip fiind deja foarte puternice, cine ne garantează că nu se vor opera influențe masive asupra psihicului uman, folosind ca suport rețeaua 5G? Nimeni!

În concluzie, chiar dacă tehnologia 5G are, aparent, multe avantaje, faptul că nu avem nicio garanție că cei care o controlează sunt oameni buni, face din ea un potențial pericol major la adresa libertății oamenilor.


Citiți și:
Elveția a amânat implementarea tehnologiei 5G
Cum îndrăznește Huawei să ne lase fără spionajul aliatului strategic?
APEL INTERNAȚIONAL URGENT! Stop imediat implementării rețelelor wireless 5G (generația a 5-a), atât pe pământ cât și în spațiu

 

yogaesoteric
21 decembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More