Contoarele aşa-zis inteligente – o nouă modalitate de spoliere, îmbolnăvire, subjugare şi control total al fiinţelor umane de pe această planetă (I)

 
„Puterea nu cedează niciodată nimic dacă nu i se cere. Nu a făcut-o și nu o va face niciodată. Află cât de mult poate să îndure fără crâcnire un popor și vei ști măsura exactă a nedreptății care i se poate impune…“
Frederick Douglass, reformator și scriitor american

„Nu vă păcăliți, căci deja avem capacitatea să vă spionăm prin aparatele voastre electronice și electrocasnice. Dacă tot putem, probabil că o vom și face.“
generalul David Petraeus, fost şef al CIA


În luna martie a anului 2016, a fost publicat pe site-ul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor un articol semnificativ despre contoarele aşa-zis inteligente pe care companiile de distribuţie a electricităţii din întreaga lume, ca şi compania Enel din România, le prezintă consumatorilor ca pe o tehnologie de ultimă oră, de care nimeni nu se poate lipsi în zilele noastre, pentru că aduce numai beneficii. Reproducem în cele ce urmează, cu scopul de a vă informa cât mai bine despre riscurile instalării contoarelor inteligente, o parte din acest articol mai mult decât semnificativ.

Riscurile înlocuirii contoarelor clasice cu contoare așa-zis inteligente

Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de Tranziție Energetică: schimbarea tuturor contoarelor clasice de curent, gaz şi apă, cu contoare „inteligente“, care să poată transmite datele de consum la distanță. Până în anul 2020, directivele europene prevăd instalarea acestor contoare inteligente în 80% din locuințe. Această inițiativă are ca momeală reducerea costurilor la factura electrică și oferirea unui confort sporit consumatorilor europeni. În realitate, nu există niciun studiu concret care să demonstreze o economie reală pentru cetățeni și nicio evaluare a implicațiilor sanitare ale acestei tehnologii.

Să aruncăm o privire în țările unde s-a început mai demult instalarea acestor contoare: SUA, Canada, Franța, Germania. În jurnalul The New York Times, din 13 decembrie 2009 a apărut un articol consacrat debutului campaniei „Contorul inteligent“ în America. În cadrul proiectului pilot, s-a oferit unui milion de persoane schimbarea gratuită a vechiului contor, dar numai 2,5% dintre aceștia au dorit să participe. Dintre cei 2,5%, 97% s-au declarat mulțumiți, iar 70% au declarat că au făcut economii la consumul de energie electrică. Este foarte posibil ca reducerea consumului să fie datorată unor restricții riguroase aplicate de participanți doar pe durata testului, datorită unei co-interesări materiale. Să nu uităm aforismul: „Statisticile sunt ființe fragile, care la cea mai neînsemnată constrângere, declară tot ceea ce-ți face plăcere să auzi“.

Ce s-a petrecut însă cu cei 97,5% cărora li s-au instalat contoarele în lipsa acordului explicit sau chiar cu forța?

Zeci de clienți au depus plângere în localitatea Fresno din California. Domnul Leo Margosian, un polițist la pensie, a declarat că a constatat după instalarea contorului inteligent un consum de 791 KWh în luna iulie, față de 236 KWh în luna iulie a anului anterior, deși între timp izolase podul casei și schimbase ferestrele! Doamna Keogh, după 26 de ani de facturi fără surprize, a ajuns de la 43 dolari de plătit pe luna iulie a anului trecut, la 66 dolari pe luna iulie a anului în curs.

Există o situație tensionată datorită instalării acestor contoare inteligente fără o dezbatere prealabilă la nivel național în privința implicațiilor economice, sociale și sanitare. Inspirat de aceste dezbateri socio-economice, regizorul și producătorul Josh del Sol a realizat un documentar de succes intitulat Take Back Your Power (Luați-vă energia înapoi), asupra căruia vom referi mai jos.

În Franța, cunoscuta Asociație pentru Protecția Consumatorului UFC-QUE CHOISIR a depus încă din anul 2012 o plângere la Consiliul de Stat prin care cerea stoparea instalării generalizate a contoarelor inteligente, pe baza unor argumente care se aplică perfect și României:
– Absența unei analize cost-beneficiu pentru bugetul consumatorului;
– Absența unei evaluări reale a fiabilității contoarelor;
– Absența unei consultări publice cu privire la acceptarea costurilor și riscurilor sanitare legate de implementarea contoarelor inteligente;
– Posibila comercializare a datelor confidențiale legate de durata și modul de utilizare a electricității la domiciliu.

Datorită actualelor presiuni ale mediului economico-financiar asupra politicului, astfel de contestații au puține șanse de reușită, dar asociațiile franceze nu reduc deloc mobilizarea. Ele susțin că această tehnologie se implementează în marș forțat datorită presiunii financiare internaționale a unor campanii de lobby industrial și cu susținerea furnizorilor locali de energie electrică.

Ministerul german al economiei a făcut apel la compania Ernst & Young, care a întocmit un raport detaliat și precis asupra costurilor necesare instalării acestor contoare inteligente. Acest raport, intitulat Baustein für die Energiewende: 7 Eckpunkte für das „Verordnungspaket Intelligente Netze“, demonstrează negru pe alb că efortul financiar necesar din partea statului și al consumatorilor depășește cu mult presupusele economii realizate de utilizatorii casnici. Ca atare, ministrul german a anunțat pe 9 februarie 2015 că doar consumatorilor industriali, precum și locuințelor casnice care depășesc 6000 KWh pe an li se vor instala contoare inteligente. Întrucât în Germania media națională a consumului de electricitate per domiciliu este de 3500 KWh, consumatorii nu vor avea practic de-a face cu aceste contoare „inteligente“. Nu mai știu oare germanii să aprecieze aparatele „inteligente“? În plus, există și o directivă UE din anul 2009, care impune ca cel puțin 80% dintre locuințele particulare din țările membre să fie echipate de „contoare inteligente“, ceea ce înseamnă că Germania își va atrage și admonestările tehnocraților de la Bruxelles.

Ajungem și în România, unde evenimentele au luat-o din start pe făgașul obișnuit: Consiliul Concurenței a trebuit să se autosesizeze în privința neregulilor apărute în organizarea licitațiilor organizate de operatori, așa cum semnala România Liberă în articolul Suspiciuni de trucare a licitațiilor pe piața contoarelor electrice și echipamentelor conexe: „Suspectăm că aceste companii s-au înțeles și și-au împărțit contractele, stabilind dinainte câștigătorii licitațiilor organizate de operatorii de energie electrică“, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Cu un preț de până la 700€ și o ipotetică economie de maxim 650€ pentru consumator pe durata de amortizare de zece ani a „contorului inteligent“, absolut toate investițiile distribuitorilor de contoare inteligente, în jur de 250€ per locuință, se vor regăsi eșalonat tot în factura lunară a consumatorilor, pentru că investițiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Și aceasta se va petrece la fiecare zece ani, numai în favoarea distribuitorilor!

Ca simulacru de imparțialitate, ANRE a decis să amâne cu un an demararea introducerii efective, la nivelul întregii țări, a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice. Între timp, pentru orice nouă locuință, permisul de branșare electrică necesită un contor inteligent. În această junglă de interese, fiecare companie implicată are propria idee despre cum să ne pricopsească cu aceste inovații: bani să iasă!

La o analiză globală și imparțială a acestei chestiuni nu se regăsește niciun avantaj concret pentru consumator și nici pentru statele respective. S-a ales calea unei investiții importante în controlul de la distanță a consumului casnic de electricitate, întrucât oferă distribuitorului de energie electrică mult dorita putere de a putea deconecta de la distanță pe consumatorii în întârziere de plată. Pe măsură ce privatizările fărâmițează tot mai mult sectorul energetic, cu zeci de societăți „căpușe“ care se „înfig“ în goana după un câștig rapid și ușor, nu se întrevede pe viitor nicio toleranță pentru o familie numeroasă, care din motive financiare nu-și va plăti factura în ziua scadentă. Un simplu software o va deconecta în miezul nopții, la ora 00.01, temperatura de afară sau vârsta copiilor nefiind criterii luate în considerare de acel program informatic.

Implementarea contoarelor inteligente mai conține un aspect delicat, pe care majoritatea consumatorilor îl ignoră. Datele despre durata și orarul la care folosim iluminatul și aparatele electrocasnice pot furniza un portret psihologic și comportamental foarte interesant, pentru care unele companii de marketing sunt dispuse să plătească sume considerabile, spre beneficiul distribuitorului de energie electrică. De asemenea, aceste date pot fi colectate de anumite servicii de informații sau decriptate de hackeri. Deja știm că un atac cibernetic asupra unei centrale de gestiune a contoarelor așa-zis inteligente îi permite unui hacker să scufunde în întuneric un oraș întreg cu un simplu click, iar acum, în plus, este posibil ca hackerii să atace, după bunul lor plac, chiar și o locuință anume.

Relevantă în acest sens este declarația lui James Clapper, șeful spionajului american, făcută în fața Comisiei de Informații a Senatului american: „Există astăzi posibilitatea să se obțină informații despre activitățile casnice ale cetățenilor cu ajutorul aparatelor electrocasnice inteligente, conectate la internet. […] Dispozitivele acestea, create și puse pe piață cu testări superficiale de securitate, precum și o complexitate tot mai mare a rețelelor (de internet) ar putea provoca falii de vulnerabilitate în infrastructurile civile și în sistemele guvernamentale americane. Evoluția acestor tehnologii reprezintă o provocare la adresa apărării noastre cibernetice, însă creează și noi oportunități de colectare a informațiilor pentru propriile noastre agenții de securitate.“

În concluzie, acest enorm efort financiar din partea statelor, și respectiv a utilizatorilor, ar fi meritat un țel mai nobil și mai practic. Se încearcă însă cu orice preț crearea unui monopol al distribuției energiei electrice, pentru a contracara proiectele inventatorilor independenți, care apar cu tot mai multe inovații practice, ieftine, ecologice și extrem de profitabile. Gabriel Diaconu din Brașov, Ion Scripcaru din Uzunu, Gavrilaș Gabriel din Onești, sunt doar câteva cazuri de inventatori care ar trebui sprijiniți de autoritățile naționale pentru o politică energetică independentă.

Iată declarația conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România: „Înlocuirea contoarelor clasice cu contoare inteligente fără acordul consumatorilor constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora. Având în vedere experiențele neplăcute ale consumatorilor din SUA, Canada și Franța, precum și decizia Germaniei cu privire la excluderea montării de contoare inteligente în locuințele care nu depășesc un consum de 6000kw/an, Guvernul României și ANRE ar trebui să găsească soluții similare celor din Germania. Altfel, atât costurile înlocuirii contorului clasic cu cel inteligent, cât și erorile date de contorul inteligent vor fi suportate de către consumatori.“

Documentarul realizat de regizorul și producătorul Josh del Sol intitulat Take Back Your Power (Luați-vă energia înapoi) prezintă cu un bun-simţ şi o inteligenţă exemplară aspectele grave legate de implementarea noilor contoare.

 

Datorită gradului maxim de interes pe care îl prezintă informaţiile prezentate în acest film, am sintetizat în cele ce urmează, toate datele mai importante din acest documentar cutremurător.

Un serios semnal de alarmă cu privire la multe dintre aspectele nefaste, ascunse ale planului de creare la nivel global a unei rețele de contoare așa-zis „inteligente“

Atât în România, cât și la nivelul întregii planete, s-a început instalarea de către companiile de electricitate de genul Enel a unor contoare aşa-zis „inteligente“ în fiecare gospodărie, casă sau apartament. Companiile de electricitate motivează această schimbare prin faptul că vechile contoare nu sunt aliniate la tehnologia existentă deja şi prin nenumărate beneficii pe care le-ar avea consumatorul: înregistrarea consumului s-ar face în timp real, nu ar mai fi nevoie ca indexul să fie citit de proprietar sau de angajatul Enel, pentru ca apoi să fie transmis către companie, căci această operaţie ar fi făcută de acest contor așa-zis inteligent, care transmite prin reţeaua de internet datele respective. De asemenea, facturile de consum estimat și cele de regularizare ar dispărea de la sine, ca efect al instalării contoarelor inteligente, iar dacă nu este plătită la timp factura, debranșarea se face automat, tot prin intermediul rețelei wireless.

Există deja o mulțime de semne de întrebare, nereguli în legătură cu rapiditatea cu care guvernele de la nivelul întregii planete au aprobat legi care să favorizeze companiile transnaționale de furnizare a energiei electrice, pentru ca acestea să înlocuiască vechile contoare, care nu prezentau, de fapt, niciun neajuns, cu așa-zisele contoare inteligente – CI, care au o seamă de probleme. Acestea transmit datele despre consumul de curent prin conexiuni fără fir (wireless), iar radiațiile RF (de radiofrecvență) propagate prin acest proces afectează grav sănătatea celor care locuiesc în casele în care aceste contoare sunt instalate. Contoarele așa-zis inteligente emit până la 1000 de ori mai multe radiații de radiofrecvență RF decât telefoanele mobile sau alte dispozitive electronice. Conform cercetătorilor de la nivel mondial, printre care și cele ale profesorului doctor Andrei Drăgulinescu de la Universitatea Politehnică București, au fost observate corelații evidente între radiațiile electromagnetice și afecțiunile grave ale sistemului imunitar. Aceasta pe lângă faptul că măsurarea așa-zis „inteligentă“ a consumului real de curent electric, de cele mai multe ori a crescut factura, care a ajuns chiar să se dubleze sau să se tripleze, așa cum s-a petrecut deja în Australia, SUA sau Canada.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, contoarele așa-zis inteligente înregistrează o serie de informații referitoare la viața noastră: când deschidem frigiderul și televizorul, de câte ori pe zi și la ce ore, ce canale TV şi ce știri ne interesează (noile televizoare inteligente sunt cuplate la internet, existând deja dovezi că înregistrează și conversațiile persoanelor aflate în imediata lor apropiere). Aceste informaţii sunt culese fără permisiunea consumatorului şi sunt trimise în timp real către compania furnizoare de energie. Practic, nu vom mai beneficia niciodată de intimitatea casei noastre prin acceptarea montării acestor contoare așa-zis inteligente sau, mai degrabă, contoare diabolice.

S-au investit miliarde de dolari în întreaga lume pentru instalarea de contoare aşa-zis inteligente, fără ca guvernele și companiile de furnizare a energiei electrice să se consulte cu publicul, fapt care arată că, în realitate, există un interes ascuns în implementarea acestei „rețele inteligente“. „Contoarele așa zis inteligente“ (CI) nu sunt decât o părticică a proiectului mult mai vast al globalizării. Implementarea lor este un apendice care permite filtrarea şi controlul intrărilor și ieșirilor de date şi al informaţiilor privitoare la activităţile dintr-o casă sau un birou. Ele sunt prevăzute cu un sistem de transmisie bidirecțional, conectat la rețelele mondiale așa-zis „inteligente“ de energie.

Companiile de utilități fac propagandă că „rețeaua inteligentă“ va oferi avantaje extraordinare şi nemaiîntâlnite, cele mai multe dintre ele fantasmagorice, cum ar fi o securitate energetică crescută, reducerea efectului gazelor de seră, o calitate mai bună a aerului din orașe și o utilizare mai judicioasă a rețelei. La o privire superficială, aceasta pare o inițiativă excelentă… dar numai şi numai pe hârtie, pentru că există aspecte tenebroase, pe care consumatorii de rând, a căror ignoranţă şi naivitate este alimentată în mod voit cu informaţii călduțe şi ofertante, nici nu le bănuiesc.

În plus, sunt extrem de multe probleme tehnice cu implementarea şi funcționarea sistemului. Există o problemă tehnică gravă cu aceste contoare, care sunt într-un mod viclean şi mistificator numite „inteligente“: au fost cazuri când pur și simplu contoarele au luat foc după instalare. Abia după sute de plângeri, cei de la asigurări au acceptat că există o problemă… Compania PCO din SUA, ce se ocupă cu furnizarea energiei electrice, a suspendat controversatul program de instalare a contoarelor așa-zis inteligente de abia după ce au avut loc zeci de incendii și incidente de supraîncălzire. În plus, aceste contoare sunt instalate de persoane necalificate. Așa-zisul instalator nu este de obicei şi electrician, ci în general, o persoană care a făcut doar un curs de calificare rapidă de 2 săptămâni. Distribuitorul canadian de energie electrică BC Hydro (SUA) a declarat că a retras de pe piață mii de contoare inteligente, pentru „controale de rutină“.

Există probe că cei de la conducerea companiei americane PG&E știau prea bine că aceste supercontoare așa zis inteligente iau foc dacă sunt repornite de ei de la distanță, atunci când consumatorul suspendat își plătește factura restantă! Cu toate că ei știu prea bine aceasta, în declaraţiile oficiale neagă cu tărie orice astfel de incident. Impozitele contribuabililor au încăput pe mâinile unor gigantice corporații transnaţionale, iar General Electric este principalul producător al acestor contoare aşa-zis inteligente… pe care le fabrică, aşa cum bănuiam cu toţii, în China!

Fără consultarea populaţiei, din planul de salvare a băncilor în anul 2009, în SUA, uriaşa sumă de 3,4 miliarde de dolari a fost redistribuită pentru programul de implementare a contoarelor aşa-zis inteligente, buget care a fost ridicat apoi la… 11 miliarde! Această mișcare a stimulat financiar companiile de energie să participe la acest program. Pentru a beneficia de această subvenție deloc neglijabilă, companiile sunt obligate să instaleze, înainte de a le fi rambursate costurile de instalare, un număr foarte mare de contoare. Cu toate acestea, le-au fost facturate consumatorilor costurile de instalare a contoarelor așa-zis inteligente cu luni bune înainte de instalare. În aceste condiţii, consumatorii le plătesc cu mult înainte de a le primi.

Conform revistei Time Magazine, președintele Obama, în plină criză economică după alegerile din anul 2008, a propus investirea sumei gigantice de 100 miliarde de dolari în această aşa-zisă „rețea inteligentă“. Motivul invocat pentru alocarea unei sume atât de mari din bugetul public era… fantasmagorica reducere a facturii cu 4%. Datele reale demonstrează însă că aceste contoare aşa-zis inteligente nu aduc absolut nicio economie de energie pentru consumatori. După verificările procurorilor la compania Illinois Public Utilities, concluzia a fost: „Contoarele inteligente sunt catastrofale. Raportul pe care l-am primit arată zero diferențe între contoarele obişnuite şi cele aşa-zis inteligente. CI nu fac absolut nicio economie de curent.“

Ne putem întreba atunci, cine profită din această afacere cu cântec? Există la ora actuală peste 1.500 de plângeri formulate în scris numai în statul California ce fac referire la primirea unor facturi de curent ce nu numai că nu aveau o valoare mai mică, ci consemnau o sumă de plată de două şi chiar de trei ori mai mare! Reprezentanţii companiei PG&E au declarat, în ciuda datelor concrete şi evidente, că aceste contoare „funcționează foarte bine“. Într-adevăr, putem spune cu ironie amară că s-a facturat foarte „inteligent“, dar este vorba despre o inteligenţă diabolică, folosită pentru a umple buzunarele patronilor ce conduc din umbră acești giganți transnaţionali din domeniul energiei.

O mărturie foarte veridică a fost adusă în 2010 de un grup de studenți în bioinginerie de la Facultatea Stanford. Aceștia au constatat că cifrele consumului de energie au explodat din momentul instalării noului contor electric inteligent în apartamentul lor din campusul Menlo Park. Ca specialiști în domeniu, au hotărât să pună becuri economice și să oprească orice consumator pe timpul absenței din apartament. Și totuși, consumul a rămas neschimbat. Mai mult, la întoarcerea din vacanța de Crăciun, au constatat că consumul a continuat să crească pe perioada vacanței, ca și cum nu ar fi fost absenți. Studenţii au informat compania PG&E despre această anomalie, dar nimeni nu a fost capabil să le dea o explicație, pe motiv că eroarea maximă ar fi doar de +/− 2%.

În acest context, studenții de la Stanford au hotărât să monitorizeze în paralel consumul de electricitate cu un alt aparat special, numit The Energy Detective Electricity Monitor, fabricat de aceeași companie PG&E. Diferența consta în faptul că acest aparat nu era legat la baza de date a companiei electrice, ci afișa consumul direct. Rezultatul obținut i-a surprins chiar și pe inginerii de la Stanford: aparatul lor a măsurat un consum de 2,5 ori mai mic!

În fața acestei evidențe, compania PG&E a trimis de urgență trei tehnicieni, care au scornit imediat o justificare „onorabilă“: contorul inteligent înregistra consumul camerei vecine și vice-versa! Purtătorul de cuvânt al PG&E, domnul Jeff Smith, a declarat: „Le cerem scuze consumatorilor și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că situația va fi remediată”. Studenții au primit o rambursare de 1.600 de dolari, dar au declarat că semnele de întrebare cu privire la funcţionarea contoarelor inteligente persistă.

Din păcate, acesta nu a fost un caz izolat, căci compania PG&E recunoscuse deja oficial instalarea defectuoasă a peste 23.000 de contoare inteligente.

În unele localități din Canada, evenimentele au luat o turnură de „gherilă“ urbană. Compania responsabilă, BC Hydro Quebec, instalează cu forța aceste contoare, deși proprietarii au transmis în scris furnizorului de electricitate refuzul lor. Pe 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 62.000 de clienți care doresc reinstalarea vechilor contoare, iar alți 100.000 și-au instalat blindaje în jurul vechilor contoare, sau baricadează accesul la ele. S-au creat numeroase asociații care militează pentru păstrarea sau modernizarea contoarelor clasice, ca o alternativă mai puțin costisitoare și poluantă.

Cum se face că în Ontario, California, Texas, Australia, facturile de electricitate s-au dublat şi chiar s-au triplat exact după instalarea acestor contoare ce sunt în mod paradoxal considerate atât de „inteligente“? S-a declarat cu mare tam-tam că facturile nu vor crește, ci vor scădea… iar acum, când se constată că suma de plată este dublă, toţi factorii responsabili o scaldă, susţinând că este vina oamenilor, care, vezi Doamne, s-au pus pe un consum de electricitate fără măsură… Culmea neruşinării este că reprezentanţii companiilor de electricitate mai au şi tupeul să afirme că noile contoare măsoară corect consumul! Acestor măriri aberante, pe scară largă, ale valorii facturilor datorate unor pretinse inexactități sistemice ale CI li se adaugă măririle de costuri legate de intervalul orar de utilizare. Practic, totul este doar o modalitate de a obţine câştiguri ilicite, profitând de ignoranţa consumatorilor. După cum spunea cineva, americanii o să fie într-o bună zi facturați şi în funcție de intervalul în care folosesc electricitatea. Dar o clipă, parcă ideea era cu totul alta, şi anume să se micșoreze facturile la electricitate! Aceste majorări sunt, cumva, doar un accident de parcurs? „Companiile de electricitate nu au demonstrat niciodată că noile contoare vor aduce o reducere de miliarde de dolari a costurilor la curent. În schimb, sunt foarte pricepute să facă un profit deşănţat. Ne cred cumva idioți?“, a declarat pentru Chicago Tribune Lisa Madigan, Procuror General în statul Illinois, o fiinţă umană cu adevărat inteligentă şi, în plus, foarte responsabilă.

Un alt caz foarte semnificativ şi extrem de grav, care evidenţiază pe înţelesul tuturor ce sunt în realitate contoarele aşa-zis inteligente, este cel al unei femei din SUA care la un moment dat s-a îmbolnăvit, aparent fără motiv – avea o stare generală de rău, greață, probleme de concentrare și atenție. După ce a reflectat la cauza posibilă a acestor simptome, ea și-a adus aminte că tocmai i se instalase un contor nou, aşa-zis inteligent, wireless, exact înainte să se îmbolnăvească. Informându-se şi cercetând situațiile similare, ea a descoperit îngrozită că existau mii şi mii de cazuri de îmbolnăvire ca al ei.

Un alt aspect dovedit şi nu mai puţin grav este acela că acest program global al rețelei de contoare inteligente face întreaga rețea energetică vulnerabilă la atacuri informatice.

Citiți a doua parte a acestui articol

Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanțăHerculane 2016, publicat la editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.

Citiți și:
Toate televizoarele smart te urmăresc la rândul lor, dar softurile instalate de Vizio sunt cele mai invazive
Deja prezentul şi chiar viitorul nostru, al tuturor, se va afla sub o neîncetată supraveghere (I)
 

 

yogaesoteric
3 iunie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More