Corespondent Adevărul: Am fost concediată după ce am îndrăznit să scriu un articol despre masoni

Șefii ziarului: Nu are legătură cu articolulUn corespondent Adevărul scrie că ziarul a renunțat la colaborare chiar în ziua în care a publicat un articol despre masonerie. De cealaltă parte, conducerea ziarului Adevărul spune că este doar o coincidență faptul că decizia de a concedia corespondentul a venit chiar în ziua cu articolul.

 

Claudia Mirela Bonchiș, corespondent pe județul Bihor, scrie pe Facebook:

„S-a petrecut pe 20 august, după apariţia articolului «Val de retrageri din Masonerie: cine trebuie să-şi declare apartenenţa la Marea Lojă Naţională din România», articol care a înregistrat aproximativ 50.000 de accesări, peste 1.200 de distribuiri, a fost cel mai citit articol al zilei respective, şi a fost preluat de mai multe publicaţii.”

Continuă apoi:

„Am publicat articolul pe site în jurul orei 07.40, iar la prânz am fost sunată de către unul dintre coordonatori care mi-a spus că se încheie colaborarea chiar din ziua respectivă, invocând faptul că articolul respectiv putea fi exploatat mai bine.”

Ce spune jurnalista despre explicația șefilor? „Dacă aş fi fost de ieri în Adevărul poate aş fi înghiţit acele explicaţii de doi lei”.

În aceeași postare, ziarista sugerează că patronal ziarului, Cristian Burci, este în Masonerie. Nu dă nume, spune doar că „big boss este mason”.

Claudia Mirela Bonchiș a lucrat pentru Adevărul mai mult de cinci ani. Prima dată, prin 2011-2012, când exista Adevărul de seară. Apoi, neîntrerupt, a scris corespondențe din Oradea timp de cinci ani.

Dan Marinescu, redactor-șef Adevărul: „Nu are nicio legătură cu articolul”

Ce spun șefii Adevărul? Dan Marinescu, redactor-șef al ziarului Adevărul, spune că decizia de a renunța la corespondentul de Oradea nu are legătură cu articolul. Este doar „o coincidență”.


Dan Marinescu, pentru Paginademedia.ro: Ziarul Adevărul are anumite standarde legate de corespondenți, ne dorim un anumit nivel. Nu are nicio legătură cu acel articol.

Articolul este și acum pe site, în forma scrisă de ea. A fost și deschidere pe site. Dacă era vreo problemă, existau intervenții pe text. Dar nu e vorba despre așa ceva.


Paginademedia.ro : Ea scrie că i s-a spus că „articolul putea fi exploatat mai bine”…


Dan Marinescu : Este ceea ce susține ea. Eu nu am participat la discuție. Mie mi-au argumentat cu mai multe întâmplări de-a lungul timpului legate de activitatea ei, iar acel articol nu era pe listă. A fost o coincidență, efectiv. Dacă era ceva în neregulă, nu apărea pe site.

Ei (coordonatorii corespondenților – n. red.) erau nemulțumiți de numărul de materiale, de calitatea subiectelor.


Paginademedia.ro : A sunat Cristian Burci?

Dan Marinescu : El nici nu vorbește cu mine pe subiectele care apar. Habar nu am dacă a văzut subiectul. El nu are nicio legătură.


Paginademedia.ro : Articolul a fost deschidere pe site, apoi a fost coborât mult. De ce?

Dan Marinescu : Articolul a făcut trafic bun. Dar așa este regula: un articol stă în față, apoi coboară. E un site viu, care se actualizează în permanență.


Postarea Claudiei Mirela Bonchiș:

„După mai bine de 5 ani neîntrerupţi, colaborarea cu ziarul Adevărul a ajuns la final. S-a petrecut pe 20 august, după apariţia articolului «Val de retrageri din Masonerie: cine trebuie să-şi declare apartenenţa la Marea Lojă Naţională din România», articol care a înregistrat aproximativ 50.000 de accesări, peste 1.200 de distribuiri, a fost cel mai citit articol al zilei respective, şi a fost preluat de mai multe publicaţii. A ajuns chiar deschidere de site, după care a fost «aruncat» pe ultima poziție de pe site.

Am publicat articolul pe site în jurul orei 07.40, iar la prânz am fost sunată de către unul dintre coordonatori care mi-a spus că se încheie colaborarea chiar din ziua respectivă, invocând faptul că articolul respectiv putea fi exploatat mai bine. (Dacă aş fi fost de ieri în Adevărul poate aş fi înghiţit acele explicaţii de doi lei.)

Despre dosarul la care se face referire în articol am scris de mai multe ori, noutatea fiind că în ultima vreme Masoneria se confruntă cu un val de plecări, lucru confirmat de mai mulţi membri.

Dacă a fost sau nu un articol care a deranjat, fiecare este liber să tragă ce concluzie doreşte. Eu am convingerile mele (mai ales când the big boss este mason).

Aşa se termină o colaborare pe care mi-aş fi dorit să o închei cu totul altfel, şi pe care nu credeam că am să o trăiesc vreodată în presă. Trăim vremuri interesante (roşii prin multe părţi), iar cenzura pare să facă parte din aceste vremuri.

Un lucru este clar pentru mine: atunci când vorbim despre libertatea de gândire, libertatea de exprimare, nu cred că pot exista negocieri sau pot fi trasate limite.

Sunt şi lucruri frumoase care s-au petrecut în aceşti ani. Am lucrat alături de profesionişti, de oameni dedicaţi meseriei, de la care am învăţat foarte multe. Pe unii i-am luat drept model, cu alţii am legat prietenii frumoase, iar de la alţii am învăţat cum e cu ipocrizia.

Dacă e să trag linie, cam aşa se încheie 11 ani de presă. Am pornit pe acest drum mânată de o pasiune care şi-a găsit loc în mintea mea în adolescenţă şi nu regret nicio clipă alegerea făcută.

Cu toate acestea, cred şi simt că este timpul pentru noi idei şi idealuri. Urmează un nou capitol, cu multe provocări.”

Citiți și: 
România, fruntașă la numărul de masoni. 40.000 de români sunt înscrişi în lojile masonice

SURSE: Liviu Dragnea este membru al lojei masonice Nostradamus din Alexandria. Liderul PSD i-a atacat în două rânduri pe masoni 

yogaesoteric

9 iunie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More