Corsarii Big Tech, Big Pharma și Big Finance sunt atât de mari, au atât de multă putere și susținere… încât le suntem toți captivi!

 

Marile corporații alocă imense sume de bani pentru lobby și sponsorizări politice, practică rotația comunistă a cadrelor* și își asigură prin legi cu dedicație protecția monopolurilor, rentelor și privilegiilor astfel plătite, ajungând chiar să pretindă plasarea lor în afara legislațiilor naționale, într-un spațiu liber de „constrângerile” acestora, unde să își construiască propriile reglementări şi „valori ale comunității”, opozabile tuturor captivilor lor.

Internetul, ca ocean virtual global, este „liber” de reglementări naționale sau internaționale, sistemul financiar global se reglează după liniile directoare impuse cartelar de cele 15 grupuri financiare de importanță sistemică** iar corporațiile Big Pharma sunt scutite de răspunderea pentru efectele nocive ale vaccinurilor*** și ale altor medicamente riscante.

Cândva, în evul mediu, corsarii pretindeau eliminarea oricăror constrângeri și reglementări, imediat ce pătrundeau în teritoriul „mării libere”. În acest tărâm al nimănui (no man’s land), toată lumea era pe cont propriu, exceptând momentele în care lumea depindea de corsari.

În timpul nostru, corsarii Big Tech, Big Pharma și Big Finance sunt atât de mari, au atât de multă putere și susținere a deep state-ului, au acaparat atât de mult din piață, încât le suntem toți captivi. Suntem permanent monitorizați, supravegheați și deposedați de date cu caracter personal (care conțin emoțiile noastre, deci bucăți infinitezimale ale identității noastre) și, pe această bază, devenim recolta lor de „produse predictive” (estimări ale comportamentului nostru în viitorul imediat sau pe termen mediu). Mai grav – suntem segregați în funcție de ratingul social, care se construiește exact pe baza acestor date cu caracter personal, date pe care, la origini, le-am oferit în dar (cu inconștiență) acestor corsari; acum suntem obligați să le punem la dispoziția lor, cu titlu de „actualizare a datelor cu caracter personal”.

Nu există alternativă la corporațiile Big Tech, Big Pharma și Big Finance. Nu există alternativă la rețeaua lor de sens (meaningful network), o ghildă cu arhitectura unei imense și constrângătoare plase care înconjoară întreaga lume (world wide web). Sub acest regim al corsarilor atotputernici, suntem toți ceilalți egali în sărăcie și în lipsa de șanse, suntem liberi doar atât cât ne permite ratingul social, iar solidaritatea (fraternitatea) s-a transformat în distanțare socială.

În timp ce marea masă a populației are „dreptul” la tăcere, supunere și ignoranță, oligarhii acestui model economic auto-destructiv au dreptul la profit, cu orice preț, ba chiar dreptul la propriile reguli și valori a-naționale, în dauna tuturor celorlalți membri ai societății. Statele (transformate ele însele în corporații) nu sunt lăsate nici să emită reglementări, nici să impună taxe și impozite care să redistribuie just averea obținută prin efortul tuturor, căci ar încălca „libertatea” acestor neo-feudali, dreptul lor de proprietate fiind inviolabil.

Acest capitalism low road, care nu concepe alt azimut decât îmbogățirea (fără just temei) a managerilor și a acționarilor semnificativi, a dus la grave inegalități economice, la sărăcirea treptată a masei mari de consumatori, care și-au redus consumul, în mod natural, dar și-au redus și intenția de consum****. Or, pentru comerț, pentru societate în general, reducerea consumului înseamnă reducerea producției (și, deci, reducerea locurilor de muncă și a încasării veniturilor bugetare), iar reducerea intenției de consum înseamnă reducerea sau neutralizarea încrederii în viitor, ceea ce ar fi o catastrofă socială.

Acest neo-feudalism este o șocantă întoarcere în timp, la societatea pre-modernă în care viața și șansele de reușită în viață depindeau de averea moștenită și nu de meritele proprii ale persoanei și nici de riscurile asumate.

Note:

* revolving door – între corporații și administrațiile publice, centrale sau locale, se derulează continuu schimburi de birocrați;
** aceste grupuri pot fi indentificate cu cartelul de bănci care stabilește LIBOR (London Interbanking Offered Rate – indicele de dobândă la care se împrumută între ele băncile) și care stabilește regulile și standardele a-naționale de comportament al băncilor centrale, prin intermediul Bank of International Settlements de la Basel, Elveția;
*** din anul 1984, prin lege, corporațiile americane din domeniul Big Pharma sunt exonerate de orice răspundere civilă sau penală pentru efectele secundare sau adverse ale vaccinurilor. Din luna decembrie 2020, în Marea Britanie, producătorii vaccinurilor anti-covid beneficiază de aceeași uluitoare exonerare de răspundere;
**** partea bună a acestei tendințe este că lumea și-a redus și intenția de consum pe credit, ceea ce va contribui la reducerea fenomenului supra-îndatorării, care face lumea noastră să regreseze către feudalism și sclavie.

Citiţi şi:

Am toate motivele din lume să detest corupții

Cum se preschimbă democrația în dictatură (I)

De ce sunt acum monopoluri? Pentru că aşa a zis evreul sefard David Ricardo

 

yogaesoteric
9 ianuarie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More