«Cred că suntem într-o perioadă foarte foarte gravă pentru lume»

 

O comunitate transatlantică divizată ar transforma Europa într-un „apendice al Eurasiei”, la mila Chinei, care dorește să-și recapete rolul istoric al Regatului de Mijloc și de „consilier principal al menirii”, crede fostul secretar american de stat Henry Kissinger, într-un interviu acordat FT.com.

În aceste premise, America ar deveni o insulă geopolitică, înconjurată de două imense oceane și care ar urma să imite Imperiul Britanic din epoca victoriană, dar fără obișnuința de a diviza restul lumii, așa cum a știut să facă Londra cu continentul european, arată FT.

În interviul cu ziaristul FT, care a încercat să obțină opinia sa despre Donald Trump, Kissinger s-a mărginit să afirme că președintele american „ar putea fi una dintre acele figuri ale istoriei care apar din când în când pentru a marca sfârșitul unei ere și pentru a ne forța să renunțăm la vechile aparențe. Nu înseamnă în mod necesar că știe asta sau că are în vedere vreo altă mare alternativă. Ar putea fi doar un accident.”

În ceea ce privește Rusia, diplomatul american a notat toleranța „aproape mistică” a rușilor față de suferință și a subliniat că Vestul a prezumat, înainte ca Putin să anexeze Crimeea, că Moscova va sfârși prin a adopta ordinea bazată pe regulile occidentale. Iar NATO nu a înțeles nevoia profundă de respect a Rusiei. „Greșeala pe care a făcut-o NATO a fost să creadă într-un fel de evoluție istorică ce va mărșălui prin Eurasia și nu a înțeles că undeva în acest marș va întâlni ceva foarte diferit de o entitate westfaliană (concepția occidentală de stat). Iar pentru Rusia este o provocare la adresa identității sale.”

Întrebat de ziaristul FT dacă Vladimir Putin a fost provocat, Kissinger a răspuns: „Nu cred că Putin este un caracter precum Hitler. Vine din Dostoievski”.

Nu este foarte încântat de actualii lideri, poate cu excepția lui Emmanuel Macron, al cărui „stil” îi place, chiar dacă nu a avut timp până acum să obțină mari rezultate. „Între celelalte state europene, Angela Merkel este foarte locală. Îmi place personalitatea ei și o respect, dar nu este o figură transcendentă.”

„Cred că suntem într-o perioadă foarte, foarte gravă pentru lume”, a concluzionat Kissinger.

Citiți și:

Americanii cred datorită orgoliului lor imens că lor li se cuvine să conducă lumea

Familia Rockefeller, Noua Ordine Mondială şi Guvernul Mondial (I)

Kissinger cere SUA să trateze Rusia ca fiind o mare putere

 

yogaesoteric
17 septembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More