Creierul copiilor este devastat de lumina albastră produsă de electronicele cu touchscreen
Un studiu recent relevă ce se petrece cu creierul copiilor care utilizează tablete.
Vedem copii care se joacă cu telefoane, tablete şi calculatoare în fiecare zi. Mai nou chiar şi şcoala se face online, ceea ce înseamnă în faţa tabletei sau a calculatorului. Tehnologia a devenit o parte integrantă a societăţii şi tabletele cu ecran tactil iau locul manualelor de hârtie şi caietelor. Însă, toate acestea au un preţ.
O cercetare interesantă publicată în Scientific Reports a investigat efectele folosirii frecvente a tabletelor, smartphone-urilor şi laptopurilor de către copii. Rezultatele sunt îngrijorătoare, în sensul în care folosirea regulată a tehnologiei poate afecta în mod nefast somnul copiilor.
715 de părinţi din Marea Britanie au participat la un sondaj online. În cadrul studiului, părinţii au răspuns la diverse întrebări despre copiii lor, inclusiv cât timp petrec în fața dispozitivelor electronice. Studiul a observat o legătură directă între timpul petrecut în faţa ecranului aparatelor electronice şi dificultăţile de dormit ale copiilor mici. Studiul a concluzionat că „Fiecare oră suplimentară de utilizare a ecranului tactil este asociată cu o reducere generală a somnului cu 15,6 minute.”
75% dintre părinţii din acest sondaj au confirmat că micuţii lor, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 3 ani, folosesc touchscreen (ecran tactil) în fiecare zi.
Alte studii au avut rezultate similare şi au remarcat că frecvența utilizării zilnice creşte odată cu vârsta. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 luni utilizează echipamente de tip touchscreen în procent de aproximativ 51%, iar utilizarea acestor electronice la vârste cuprinse între 25 şi 36 de luni creşte la 92,05%.
Rezultatele acestui studiu nu reprezintă deloc o surpriză, deoarece mai multe studii au fost deja efectuate la adulţi pentru a afla corelaţia dintre modelele de dormit şi timpul petrecut în faţa ecranelor sensibile.
Însă, pericolele majore ale utilizării în mod frecvent a aparaturii electronice sunt expunerea la radiaţiile electromagnetice (care pot provoca cancer) şi lumina albastră (blue light) emanată de ecrane. Expunerea, în timpul nopţii, la lumina albastră a ecranelor îi face pe oameni mai atenţi şi, prin urmare, ei au o incapacitate mai mare de a adormi. În realitate, expunerea la orice lumină puternică afectează somnul. Aceasta se petrece deoarece împiedică melatonina (hormonul somnului) să fie secretată. Totuşi, lumina albastră este cea mai dăunătoare pentru sănătatea oamenilor.
Citiți și:
Profesorul care studiază efectele radiaţiilor emise de telefoanele mobile: tumori, boli de piele, dureri, insomnia
10 motive pentru care copiii sub 12 ani nu este indicat să aibă acces la telefoane şi tablete
Află dacă ești dependent de telefonul mobil
yogaesoteric
6 decembrie 2020
Also available in: Français