Croația: Procurorul general a fost eliberat din funcție din cauza apartenenței sale la masonerie

 

Procurorul general al Croaţiei, Drazen Jelenic, care fusese numit în această funcţie în 24 aprilie 2018, a trimis guvernului o cerere de eliberare din funcţie, după ce apartenenţa sa la o lojă masonică a fost criticată dur, relatează Hina, potrivit Agerpres.

Jelenic a transmis un comunicat de presă în care subliniază că încă din prima zi de mandat şi-a îndeplinit misiunea cu „mândrie şi angajament, într-o manieră profesionistă şi corectă, în conformitate cu Constituţia şi legile croate, apărând independenţa autorităţilor Parchetului”. „Apartenenţa la o asociaţie legală nu a avut în niciun fel vreun impact asupra îndeplinirii sarcinilor mele”, a insistat Drazen Jelenic, care a adăugat însă că numeroasele insinuările au făcut foarte dificilă continuarea asumării responsabilităţilor în calitate de procuror-general.

Apartenenţa lui Jelenic la o lojă masonică a apărut în media după ce acesta a confirmat că este membru şi l-a acuzat pe medicul oftalmolog Nikica Gabric că a încercat să influenţeze o anchetă preliminară asupra a trei reporteri care l-ar fi şantajat pe medic, căruia ei i-ar fi cerut 200.000 de kuna croate (27.000 de euro) pentru a nu publica fotografii de la o ceremonie a lojii masonice din care face parte Gabric. Imediat după ce Jelenic a făcut acea declaraţie, Nikica Gabric a afirmat că ea este falsă. Totuşi, schimbul de acuzaţii între Jelenic şi Gabric şi faptul că Drazen Jelenic nu a informat guvernul despre apartenenţa sa la o lojă masonică atunci când a fost nominalizat pentru postul de procuror general au determinat autorităţile şi politicienii să critice comportamentul lui Jelenic.

În dimineaţa zilei în care şi-a înaintat demisia (19 februarie), Drazen Jelenic anunţase că nu ia în calcul să demisioneze din cauza apartenenţei sale la o lojă masonică, adăugând că este vorba despre o entitate creată legal care susţine bunăstarea societăţii. Într-o declaraţie pentru postul de televiziune N1, el afirmase că nu consideră că a discreditat funcţia de procuror-şef în contextul în care şi-a îndeplinit atribuţiile înainte şi în timpul preluării conducerii Parchetului General croat şi, în orice caz, a acţionat numai cu respectarea legilor în vigoare.


Citiţi şi:
Frăţia masonică a penalilor: chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea s-au făcut masoni şi îşi protejau «fraţii» în anchete şi procese
România, fruntașă la numărul de masoni. 40.000 de români sunt înscrişi în lojile masonice

 

yogaesoteric
29 noiembrie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More